Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! IJRC blijft strijden voor eerlijk ranglijstsysteem

Exclusief
Er is nog niet veel naar buiten gekomen over de controverse van de IJRC (de eigenaar van de wereldranglijst) en de FEI (de uitbater van diezelfde wereldranglijst). Veel mensen, inclusief insiders, weten niet precies wat er gaande is. Om de springwereld wereldwijd inzicht te geven heeft de IJRC, met Henk Nooren voorop, een achtergrond document opgesteld met alle ins en outs over de voorgestelde veranderingen in de internationale springsport. Lees de Nederlandse versie in deze aflevering van Laat je horen!

De meesten van jullie herinneren zich dat de EEF Jumping Working Group, het bestuur van de EEF en andere vertegenwoordigers uit de springsport de laatste 3 tot 4 jaar met de FEI hebben samengewerkt om een bevredigende overeenkomst te vinden voor het wereldwijde uitnodigingssysteem voor alle CSI wedstrijden. Dit resulteerde er in dat de FEI General Assembly, in november 2016, stemde voor een overeenkomst waarbij praktisch alle internationale wedstrijden het 60-20-20 uitnodigingssysteem zouden volgen. Dit houdt in dat:

60% van de uitnodigingen gebaseerd is op de wereldranglijst in aflopende volgorde
20% van de uitnodigingen zijn voor ruiters uit het eigen land en voor FEI wild cards
20% van de uitnodigingen zijn voor de organisator van de wedstrijd.

Gepresenteerd als totaalplaatje

Het voorstel waar tijdens de General Assembly over gestemd is werd gepresenteerd als een totaal plaatje. Dit hield in dat meerdere onderwerpen werden besproken in een bijeenkomst en er moest in een keer over worden gestemd. Hierdoor was er weinig tijd om alle punten die op tafel lagen adequaat te analyseren en hierdoor waren er maar weinig nationale federaties die echt begrepen waar ze voor stemden. In plaats van dat ze alleen stemden voor de 60-20-20 regel, stemden ze ook voor andere opties.

Memorandum of Understanding

In februari 2017 werd het nu beruchte Memorandum of Understanding tussen de FEI en de Global Champions Tour/League (GCT/GCL) getekend. De precieze inhoud was alleen bekend bij een selecte groep mensen. Pas toen door verschillende belangengroepen tegen de geheime inhoud van het memorandum werd geprotesteerd, werden delen van de inhoud bekend gemaakt. Het werd duidelijk dat de aangenomen 60-20-20 regel niet opging voor de GCT/GCL. In plaats daarvan moet 60% deel uit maken van een team en moet er startgeld van 2 miljoen euro per seizoen betaald worden om te kunnen starten. De FEI gaf deze bevoorrechte positie aan de GCT/GCL met de schijnreden dat het een wedstrijdenreeks is. Dat houdt in dat in het vervolg elke 5*/4*/3*/2* wedstrijd die deel uit maakt van een wedstrijdenreeks dit evenement kan organiseren onder dezelfde bevoorrechte positie als de GCT/GCL.

Harmonisatie met Amerikaans inschrijvingssysteem

En daar boven op kwam dat de FEI voorstelde de inschrijfgelden voor springwedstrijden wereldwijd te harmoniseren in overeenstemming met het in de Verenigde Staten gehanteerde inschrijvingssysteem. Dit voorstel kreeg felle kritiek van voornamelijk de Europese Nationale Federaties.

Dankzij de opschudding en kritiek die we hadden (en met de enorme steun van jullie allemaal) voor, tijdens en na het FEI Sport Forum in mei van dit jaar, heeft de FEI besloten alle besluiten en voorstellen te staven en trad het weer in overleg met de verschillende betrokken stakeholders. Met uitzondering van de GCT/GCL waarvan de overeenkomst bij het oude bleef.

Resultaat van de onderhandelingen

Sinds het FEI Sport Forum hebben verschillende vergaderingen plaats gevonden met de meeste stakeholders. Tijdens deze onderhandelingen zijn verschillende bevredigende resultaten bereikt, zoals:

  • De wereldwijde harmonisering van inschrijfgelden gaat niet door
  • 2*/3*/4* wedstrijden kunnen verschillende uitnodigingssystemen hebben, zolang als elk niveau hetzelfde wereldwijde systeem volgt.

Nog niet opgelost

Ondanks de grote vooruitgang die geboekt is, is de toekomst van de vijfsterren CSI wedstrijden nog niet opgelost. In theorie ziet het voorstel van de FEI , dat alle vijfsterrenwedstrijden het 60-20-20 uitnodigingssysteem moet volgen, er goed uit. Echter, in het laatste voorstel van de Jumping reglementen dat door de FEI gepresenteerd wordt tijdens de General Assembly in Montevideo (en dat naar alle Nationale Federaties is gestuurd) sluit het de wedstrijdreeksen uit van de 60-20-20 regel. De belangrijkste reeksen zijn de Landenwedstrijden, de Wereldbekerwedstrijden en de GCT/GCL.

 

The following rules apply for all CSI2*/CSI3*/CSI4*/CSI5* Events at which the number of invited Athletes as indicated in the Schedule is restricted+, except for CSI5*-W Events in the FEI World CupTM Western European League, where invitations are regulated by Art. 654 of the FEI World CupTM Jumping Rules CSIs that are part of an FEI-approved series for which the invitation rules have been explicitly approved by the FEI Bureau. The CSI Invitation Rules do not apply to other categories of CSI Events (e.g. CSI1*, CSI-Am, CSIY, CSIJ etc) or to CSIOs.

(Annex Pt 15.3 – Jumping Rules and Rules for Championships & Games: Modifications, FEI General Assembly 2017, Montevideo 18-21.11, https://inside.fei.org/system/files/GA17_Annex_15.3.pdf)

Sport en geen business

Bij de Landenwedstrijden bepalen de Nationale Federaties de uitnodigingen. Zij bepalen welke ruiters hun land vertegenwoordigen bij de verschillende wedstrijden. Het uitnodigingssysteem van de wereldbekerwedstrijden is gebaseerd op zowel de wereldranglijst als op het deelname systeem dat van toepassing is op alle Olympische sporten waarbij de wereld in verdeeld is in regio’s en groepen. Hiermee kunnen ruiters uit landen waar de paardensport geen grote sport is, meedoen aan wereldbekerwedstrijden terwijl ze niet in het top van de wereldranglijst staan. Het is zeker zo dat dit uitzonderingen zijn op een uniform uitnodigingssysteem, maar de landen- en wereldbekerwedstrijden verdedigen het ethos van de sport: sport en geen business.

GCT/GCL

Daartegenover staat de GCT/GCL. Deze wedstrijdenreeks hanteert voor het seizoen 2018 het volgende uitnodigingssysteem:

  • 30 % van de uitnodigingen gaat direct naar ruiters van de wereldranglijst in aflopende volgorde
  • 10 % van de uitnodigingen gaat naar ruiters uit eigen land
  • 60 % moet lid zijn van een team om deel te kunnen nemen

Het grootste verschil tussen Landenwedstrijden, Wereldbekerwedstrijden en de GCT/GCL is dat de GCT/GCL een commerciële wedstrijdenreeks is, waarbij 60% van de deelnemers lid moet zijn van een team en 2 miljoen euro moet betalen om te kunnen deelnemen.

Goed om te weten: de IJRC is eigenaar van de Wereldranglijst

Het is zeker zo dat de meesten van jullie bewust zijn van de samenhang tussen de wereldranglijst en de uitnodigingen op alle verschillende soorten sterrenwedstrijden en het belang van de ranglijst om ruiters te selecteren voor de wereldkampioenschappen, Olympische Spelen en andere grote kampioenschappen en sportevenementen. Echter, wat veel van jullie waarschijnlijk niet weten is dat de FEI Wereldranglijst in eigendom is van de International Jumping Riders Club (IJRC), met uitzondering van de commerciële rechten.

Tijdens de IJRC General Assembly, georganiseerd tijdens de Europese Kampioenschappen in Gothenburg, is unaniem besloten dat elke vijfsterrenwedstrijd zich moet houden aan de regel dat 60% in aflopende volgorde van de wereldranglijst wordt uitgenodigd, 20% komt uit het land van de organiserende Federatie, 20% wordt door organisatie uitgenodigd om voor het ranglijst punten verdelingssysteem van de IJRC in aanmerking te komen.

Er werd ook benadrukt dat de IJRC niet wil ingrijpen in de verschillende deals die de FEI heeft gemaakt met organisatoren, sponsors, wedstrijdreeksen of commerciële ondernemingen. Ongeacht de overeenkomsten dient elke vijfsterrenwedstrijd zich te houden aan het 60-20-20 uitnodigingssysteem om in aanmerking te komen voor het punten verdelingssysteem voor de wereldranglijst, ingaand aan het begin van 2018. Het ranking punten verdelingssysteem heeft niet de goedkeuring nodig van de FEI General Assemby, omdat de ranking punten geen onderdeel zijn van de FEI General Regulations, maar vallen onder de overeenkomst en het Memorandum of Understanding die is gemaakt tussen de IJRC en de FEI in 2008. Voor de IJRC is het belangrijk dat de ranking punten worden verdeeld op basis van de prestaties.

EEF ondersteunt de beslissing van de IJRC

Een simulatie van de Franse Federatie naar de ontwikkelingen van de ranglijst en de beslissing van de IJRC is voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de European Equestrian Federation (EEF). Tijdens deze vergadering, begin oktober, waren alle aanwezige landen het eens met de oplossing van de IJRC General Assembly en hebben ze de vertegenwoordigers van de FEI gevraagd om de besluiten en aanbevelingen weer in discussie te brengen bij interne FEI bijeenkomsten.

Gelijke kansen voor iedereen aan de top van de sport

De kwalificatie procedure voor de Olympische Spelen van 2020 begint op 1 januari 2018 en is gebaseerd op de wereldranglijst, de wereldkampioenschappen, enzovoort. Het is dan ook belangrijker dan ooit dat de sport gelijke kansen en een fair systeem voor alle ruiters, paarden en paarden-eigenaren toelaat. De nationale federaties, de FEI en zijn voorzitter (in overeenstemming met zijn verantwoordelijkheden als lid van het Internationaal Olympisch Comite) moeten verzekeren dat er gelijke kansen zijn voor alle sporters. Het is hun plicht om de sport en zijn toekomst te beschermen en deze boven elke overeenkomst tussen de FEI met nationale of internationale ondernemingen te plaatsen.

Dat is zelfs opgenomen in hun eigen statuten:

Please note the FEI Statutes

1.3 To enable individual Athletes and teams from different nations to compete in International Events under fair and even conditions;

1.6 To recognise the interests of all the constituencies of equestrianism including National Federations, Athletes, Owners, Organisers, Officials and sponsors, and to foster their harmonious collaboration;

Henk Nooren, namens IJRC 

4 reacties op “Laat je horen! IJRC blijft strijden voor eerlijk ranglijstsysteem

  • Marcel Dufour

    Het doet me deugd te zien dat Henk zo gepassioneerd het verzet leidt tegen de uitwassen van het uitnodigingssysteem van vele concoursen tegenwoordig.

    Ik ben het helemaal eens met een in te voeren regel dat je alleen punten voor de ranglijst kunt verdienen met prestaties behaald op concoursen die louter en alleen een vrije inschrijving kennen en waar op basis van kwaliteit wordt geselecteerd en niet op basis van draagkracht.

    Ik vraag me alleen af waarom een organisatie recht heeft op 20% van de startplaatsen aangezien dan het probleem van smeergeld, lees ’tafeltje kopen’, nog steeds niet getackled is.

    Er is maar één oplossing die soelaas biedt en dat is selecteren op basis van prestatie, zoals elke zichzelf respecterende sport doet en 0 startplaatsen voor een organisatie van een concours.

    Het idee op zich is al lachwekkend. Noem mij één andere sport in de wereld op waar je middels een flinke zak geld een plek op de deelnemerslijst van een topwedstrijd kunt kopen.

    Zolang er nog steeds halfzachte oplossingen worden bedacht zullen zowel de kool als de geit het onderspit delven.

  • eddy crul

    Beste Marcel,2000% eens met u,En ik zou nog strenger en rechtvaardiger zijn. De lijst met kandidaten zou moeten opgemaakt worden per combinatie en niet per ruiter.Maar ik vrees dat onze rechtvaardige ideeën geen schijn van kans maken zolang de deelnemende massa niet op haar strepen gaat staan.Maar daar geloof ik niet in, zo naïf ben ik nu ook weer niet.vr gr EC

  • cjb

    @marcel: “Noem mij één andere sport in de wereld op waar je middels een flinke zak geld een plek op de deelnemerslijst van een topwedstrijd kunt kopen.”

    Formule 1.
    MotoGP.

    2 miljoen startgeld????
    en welke prijzensysteem staat daar tegenover?

    Want je inkopen voor 2 miljoen zonder talent of talentvol paard lijkt mij geld weggooien.
    Als je dat wil doen als sporter weet ik ook nog wel een bankrekeningnummer waar je zo 2 miljoen op mag storten. Mag je zelfs bij mij in de bak/wei komen springen.

  • Marcel Dufour

    @eddyceul

    Ook dat ben ik met je eens. Het is oneerlijk een ranglijst te maken op basis van ruiter en niet de combinatie.

    @cjb

    Formule I en moto GP zijn geen Olympische sporten.

    Je inkopen op een wedstrijd waar maar een selectief groepje meedoet en er bovendien karrenvrachten aan punten voor de ranglijst te verdienen zijn heeft als logisch gevolg dat je veel vlugger gaat stijgen op de ranglijst dan wanneer je dat in het normale circuit zou moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.