Ga naar hoofdinhoud

Oorlogsveteraan met één been wint op renbaan

Afgelopen vrijdag schreef kapitein Guy Disney geschiedenis door als eerste jockey ooit een race te winnen  met een prothese. De amateur-jockey, die zijn onderbeen verloor door een granaatinslag, kwam aan de start met Rathlin Rose op de Britse renbaan Sandown Park en won de Royal Artillery Gold Cup.

Disney verloor zijn rechteronderbeen bij een incident met een granaat toen hij in Afganistan was gestationeerd in 2009. De 34-jarige jockey kreeg zijn vergunning om te racen niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk gaf de British Horseracing Authority toestemming aan de veteraan om mee te mogen doen aan amateur-races.

Niet lang

Disney reed ook voor het ongeval al en het duurde dan ook niet lang voordat hij nadat hij zijn been kwijt was geraakt opnieuw zin kreeg om te racen. “Dat ik nu een winnaarsronde heb gereden is heel speciaal en ik heb ontzettend veel geluk gehad. Er is heel goed  voor me gezorgd sinds ik gewond ben geraakt, sommige mensen hebben het veel zwaarder gehad dan ik en sommigen zijn ook niet meer teruggekeerd”, aldus Disney na afloop. “Terug zijn op de renbaan en dan ook nog mee kunnen rijden op een paard uit de Piper-stal is ook heel erg speciaal.”

Aandacht

Twee jaar geleden deed Disney ook mee aan deze race. Toen werd hij derde. Wat de jockey vooral vervelend vond toen, was alle aandacht die hij kreeg. “De aandacht hoort uit te gaan naar de winnaar van de race, niet naar iemand die derde wordt en toevallig een been mist”, aldus Disney. “Maar het is mooi dat ik nu wat hoger ben geëindigd.”

Bron: Horseandhound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.