Ga naar hoofdinhoud

België wint landenwedstrijd, Nederland derde

Conrad de Hus hier met Gregory Wathelet. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Na een zinderende tweede manche was het vanavond België die op het laatste moment zeer verdiend de overwinning pakte in de landenwedstrijd van CHIO Aken. Duitsland viel door de laatste rit van het podium, waardoor de Verenigde Staten en Nederland konden profiteren. De Amerikanen eindigden op plaats twee en Nederland pakte de derde plek.

Voor Nederland reed Jeroen Dubbeldam als eerste binnen met Zenith SFN. De in bloedvorm verkerende Zenith sprong scherp van het hout en realiseerde in de eerste manche een foutloze rit. Dit sterke staaltje wist hij in de tweede ronde niet te herhalen. Met acht strafpunten verliet de combinatie de ring. Dubbeldam: “Over de eerste manche ben ik dik tevreden, want Zenith SFN sprong fantastisch. Voor het eerste foutje in de tweede manche op een gele oxer heb ik geen verklaring. Misschien had ik op de uitsprong van de driesprong iets minder afwachtend moeten zijn en ik denk dat ik daar voor de fout verantwoordelijk was”.

Maikel van der Vleuten kwam als tweede in actie met VDL Groep Verdi TN N.O.P. Hij kreeg in de eerste ronde een strafpunt voor tijdsoverschrijding aan de broek en kopieerde in de tweede omloop helaas de rit van Dubbeldam en noteerde eveneens acht strafpunten. Van der Vleuten had geen verklaring waarom hij tegen de geringe tijdsoverschrijding was aangelopen. “Ik heb in de tweede manche twee afstanden met een galopsprong minder gereden en dat pakte qua tijd goed uit. Verdi was in de tweede ronde net iets te scherp, waardoor we twee maal tegen een springfout op een steilsprong aanliepen”.

Derde starter in het Nederlandse team was Rabo Talent van het Jaar Frank Schuttert met een flink bokkende Winchester HS. Schuttert reed in zijn eerste rit een knappe ronde, maar kon niet voorkomen dat Winchester de lijn van het water aantikte en daarmee noteerde de combinatie vier strafpunten. De Aken-debutant liet in de tweede manche iedereen versteld staan door een foutloze ronde te rijden. Frank Schuttert had een verklaring voor de fout op de sloot. “Winchester maakte tussen de hindernis voor het water en de sloot één van zijn bokkensprongetjes, waardoor ik daar net niet mooi bij kwam. Hij raakte het lint net. In de tweede manche lukte het wel om goed bij de sloot te komen en toen had hij er ook geen enkel probleem mee”. De ruiter die nog steeds Young Rider is had genoten van zijn optreden. “Het is toch fantastisch om voor een met 50.000 mensen gevulde tribunes te mogen rijden en dan zo te presteren”, aldus Frank, die een dag eerder al met Winchester als vijfde eindigde in de Grote Prijs van Europa. “Winchester krijgt nu twee dagen rust en hopelijk kan ik Aken afsluiten met schitterende ritten in de Grote Prijs op zondag, wanneer het wederom een uitverkocht huis is”.

Gerco Schröder kwam met Glock’s London N.O.P. als laatste ruiter voor Nederland in actie en reed een schitterende foutloze rit in de eerste ronde en leek dit prachtige resultaat te gaan herhalen in de volgende rit. Hij bleek echter een fractie te traag en zag toch een strafpunt voor tijdsoverschrijding op het scorebord verschijnen.

“Ik had niet het gevoel dat ik in de tweede manche langzamer reed dan in de eerste, maar ik had tussen hindernis twee en drie wel een galopsprong meer gemaakt. Gezien de tussenstand van dat moment was de tijd feitelijk niet van belang, omdat als ik foutloos zou rijden we maximaal derde zouden worden”, vertelde Gerco, die ook gisteravond weer zelf iets onder de indruk was geraakt van de kwaliteiten van zijn paard. “Uiteindelijk waren er slechts drie dubbele foutloze combinaties en wij hadden daar bijna bij gehoord. London is echt een fenomeen!”.

Daarmee  kwam het totaal van Nederland op tien strafpunten te staan. Bondscoach Rob Ehrens was uiteindelijk blij met de derde plek. “In de eerste manche hebben we sterk gereden. In de tweede manche iets minder. Toch ben ik tevreden met deze derde plek”, aldus Ehrens, die Frank Schuttert de complimenten maakte voor zijn sterke debuut in Aken.

De Belgen reden uiterst sterk vandaag. Gregory Wathelet wist zelfs twee keer de lei schoon te houden met Conrad de Hus. Ook Pieter Devos reed zeer sterk met één geheel foutloze ronde en één ronde met een strafpunt voor tijdsoverschrijding met Dream of India Greenfield. Jos Verlooy noteerde met Domino een foutloze ronde in de eerste rit en was in de tweede ronde het wegstreepresultaat met acht strafpunten. In de eerste ronde zette Olivier Philippaerts met Cabrio Van De Heffinck juist het weg te strepen resultaat neer en hij kreeg in de tweede ronde vijf strafpunten.

België (6) won dus de wedstrijd, gevolgd door de VS (8) en Nederland (10). Duitsland werd vierde (12) met Canada (12), daarna kwamen Frankrijk (17), Ierland (26) en Zwitserland (37).

De Duitse Katrin Eckermann kwam vervelend ten val inde tweede ronde. Haar paard Firth Of Lorne sprong met een voorbeen in de waterbak en struikelde. Zowel Eckermann als haar paard leken bij de val geen blessure te hebben opgelopen.

Deze wedstrijd telt niet mee voor de FEI Furusiyya Nations Cup, maar kon desondanks rekenen op een ijzersterk deelnemersveld. Vorig jaar sleepte het Nederlandse team in de immens grote arena van Aken nog de overwinning binnen in de landenwedstrijd.

Klik hier voor de livestream.
Klik hier voor startlijsten en uitslagen.

Lees hier alles over CHIO Aken.
Klik hier voor het programma.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.