Ga naar hoofdinhoud

Graaf Kelly naar Amerika

Foto: Lonneke Ruesink
De tuigpaardkampioen op de Hengstenkeuring in ’s Hertogenbosch van dit jaar, Graaf Kelly vertrekt volgende week naar Amerika. Eigenaren Robbie en Chantal van Dijk blijven voor de helft mede-eigenaar.

Graaf Kelly gaat naar Cumberland Mountain Equine in Michigan in Amerika. Hij zal ter dekking staan op Merriehill Farm in Illinois waar hij ook zal worden getraind. Op deze trainingsstal worden onder meer ook de hengsten Uromast (Manno) en Aureool (Saffraan) getraind. Graaf Kelly is een fokproduct van L.U. Rovers uit Daarle en is een zoon van de preferente Manno en Whiskelly (ster van Patijn). Haar moeder is de legendarische keur sportmerrie Kelly (Fabricius x Zakerno, fokker J.P. Kool uit Schoonrewoerd). Kelly was op Stal Boelens een buitengewoon best presterende concoursmerrie die in handen van Tienke Elzenga vele successen behaalde. Kelly was meervoudig kampioen Regio Noord en was in 1997 en in 2001 Topsportmerrie van het Jaar. Aan de hand was zij in 1998 en in 1999 kampioene op de NMK keur/elitemerries.

Graaf Kelly stond dit seizoen ter dekking op het station van gebr. Van Manen in Ede. Volgend jaar zullen hier dan ook zijn eerste veulens worden geboren. Op de Nationale Tuigpaardendag onlangs in Ermelo liet Graaf Kelly zich in handen van Robbie van Dijk heel best zien en toen er vraag was naar de hengst besloten Robbie en Chantal om Graaf Kelly te verkopen. Het feit dat hij een zoon is van de al zo rijkelijk in de fokkerij vertegenwoordigde preferente Manno heeft daarbij mede een rol gespeeld, aldus Chantal van Dijk.

Graaf Kelly gaat zijn carrière als dekhengst dus in Amerika voortzetten maar hij gaat niet naar de Amish. Chantal: “Op zich vind ik dat eigenlijk wel heel goed, want dan worden onze tuigpaarden ook bij andere Amerikanen onder de aandacht gebracht. Ik denk dat Graaf Kelly daar een heel goede promotor van ons tuigpaard gaat worden. Hij is heel luxe en dat willen deze tuigpaardliefhebbers zien. Ras, adel en uitstraling, dat zijn zeer belangrijke aspecten. En natuurlijk moet een hengst ook opvallen door z’n scherpe bewegingsvorm. In Amerika zijn veel shows waar tuigpaarden onder het zadel worden gereden. In denk dat de elegantie van Graaf Kelly zeker gaat scoren daar in Amerika.”

Bron: Horses/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.