Ga naar hoofdinhoud

Programma en reglementen WK dressuur

De dressuurcombinaties komen maandag voor het eerst in actie tijdens de Wereldruiterspelen in het Franse Caen. Met het uitvallen van Totilas verdwijnt één van de favorieten van het strijdtoneel, maar ook zonder dit dressuurtalent is Duitsland een grote kanshebber voor een medaille. Ditzelfde geldt zeker ook voor Groot-Brittannië en Nederland.

Onder het recordaantal van 103 combinaties uit 31 landen zijn 25 landen, waaronder drievoudig titelverdediger Nederland, met een team vertegenwoordigd. Voor Nederland komen aan de start Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival N.O.P. (Jazz x Ulft), Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P. (Gribaldi x Hemmingway), Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. (Ferro x Donnerhall) en Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN (Jazz x Flemmingh).

Concurrentie

Het Duitse team bestaat nu uit Kristina Sprehe met Desperados, Helen Langehanenberg met Damon Hill, Fabienne Lütkemeier met D’Agostino en Isabell Werth, die aan de start komt met het pas tienjarige toptalent Bella Rose. Ook olympisch kampioen Groot-Brittannië zal zich in de strijd om de teammedailles gaan mengen onder leiding van olympisch kampioene Charlotte Dujardin en Valegro. Haar team wordt gecompleteerd door Carl Hester met Nip Tuck, Gareth Hughes met Nadonna en Michael Eilberg met Half Moon Delphi.

Programma

Op maandag 25 en dinsdag 26 augustus staat de Grand Prix op het programma. Beide dagen start de wedstrijd om 08.15 uur en is het einde van het ochtendprogramma om 12.20 uur. De middagsessies duren van 13.45 uur tot 17.50 uur. De beste 30 combinaties plaatsen zich voor de Grand Prix Special. Daarnaast is deze Grand Prix van belang voor Olympische startbewijzen, want via een podiumplaats kwalificeren deze drie landen zich rechtstreeks voor Rio 2016. Mochten zich vier ruiters uit één land bij deze beste dertig plaatsen, dan zijn zij allen startgerechtigd in de Special, die op woensdag 27 augustus wordt verreden. De ochtendsessie start om 09.30 uur en eindigt om 12.20 uur en de middagsessie start om 13.45 uur en de laatste ruiter verlaat om 16.35 uur de wedstrijdarena in het D’Ornano stadion in Caen.

In de Kür op muziek op vrijdag 29 augustus van 13.45 uur tot 16.35 uur zijn de beste 15 combinaties over de eerste twee wedstrijden startgerechtigd, met een maximum van drie combinaties per land.

Op dinsdag 26 augustus vindt de huldiging plaats van de medaille winnende landenteams, op woensdag 27 augustus is de huldiging van de individuele medaillewinnaars in de Grand Prix Special en op vrijdag 29 augustus zullen de individuele medaillewinnaars van de Kür worden gehuldigd.

De juryleden zijn Isabelle Judet (Fr.), die als voorzitter zal fungeren, Elizabeth McMullen (Can.), Susan Hoevenaars (Aus.), Liselotte Fore (USA), Francis Verbeek (Ned.), Stephen Clarke (GB) en Dietrich Plewa (Dui.). Het Judges Supervisory Panel bestaat uit Ghislain Fouarge (Ned.), David Hunt (GB) en Dietrich Schüle (Dui.).

Records

Alle wereldrecordscores zijn nu in handen van de Britse Charlotte Dujardin met Valegro. In de Grand Prix is dat 87,129%, gerealiseerd tijdens de Wereldbekerfinale in Lyon 2014, in de Grand Prix Special 88,022%, gerealiseerd tijdens het CDI Hagen in 2012 en in de Kür realiseerde zij een score van 93,975% tijdens de Wereldbekerwedstrijd in het Londense Olympia in 2013.

Nederland heeft de eer te verdedigen in Caen. Tijdens de WEG 2010 in Kentucky won Nederland niet alleen de landenwedstrijd, maar wisten Edward Gal en Moorlands Totilas ook individueel goud te winnen in de Grand Prix Special en in de Kür.

Bron: Horses / KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.