Ga naar hoofdinhoud

Regio Limburg mag ‘barrage’ organiseren voor Hippiade-ticket

Update
Foto Lonneke Ruesink
Marcel Hambuckers was na de regiokampioenschappen Limburg in Sevenum (5 en 6 augustus jl) door het dolle heen dat hij een Hippiade-ticket te pakken had. Hij werd gehuldigd als nummer 3 van Limburg in de dressuurklasse L2. Op de weg naar huis werd Hambuckers gebeld door de nummer 4 van het kampioenschap dat zij precies dezelfde punten had en de organisatie niet goed had opgelet. KNHS-regio Limburg probeerde alle vier de ruiters naar de Hippiade te sturen, maar daar wilde het KNHS-hoofdkantoor niets van weten. Nu staat er een 'barrage', een wedstrijdje tussen de twee ruiters, op het programma. 

“De, zo later bleek, ex aequo als derde geëndigde amazone vertelde ons aan de telefoon dat ze na overleg met het kringbestuur te horen had gekregen dat ook zij naar de Hippiade mocht”, vertelt Roger Hambuckers, de man van Marcel. “Wij wisten van niets, dus zijn een dag later verhaal gaan halen bij het secretariaat. Daar kregen we inderdaad de mededeling dat beide combinaties door mochten naar de Hippiade.”

Wedstrijd tussen de twee ruiters

Iedereen blij, zou je zeggen. Tot er deze week bij Hambuckers een mailtje binnenkwam van het kringbestuur dat de KNHS het afvaardigen van vier in plaats van drie combinaties uit Limburg niet toestaat.

Als oplossing bedacht de KNHS-regio Limburg het volgende: aankomend weekend, een week voor de Hippiade, een extra wedstrijdje tussen ex-aeqo geplaatste ruiter en amazone. “Ik wist niet wat ik las”, zegt Roger Hambuckers. “Een week voor de Hippiade?! En daarbij werkt Marcel in een hotel, hij kan niet zomaar vrij krijgen op zo’n korte termijn.”

Wedstrijd aanstaande maandag

Hambuckers liet de redactie van Paardenkrant-Horses.nl weten dat de ‘barrage’ doorgang vindt aanstaande maandag, er wordt niet getornd aan het reglement. Wel is de wedstrijd verplaatst omdat Marcel Hambuckers aanstaande zaterdag niet in staat was om te rijden. Om 5 uur op het Equine Park in Hulsberg strijden de twee ruiters op het Hippiade-ticket.

‘Barrage’ mag

Esther Hendriksen, hoofd marketing, communicatie en sponsoring, laat aan de redactie van Paardenkrant-Horses.nl weten dat het mag, zo’n ‘barrage’. “Omdat het aanpassen van het aantal afgevaardigden reglementair niet is toegestaan is in overleg met de regio besloten dat beide ruiters hun proef nogmaals mogen laten zien en dat degene met de meeste punten deel mag nemen aan de Hippiade in Ermelo. Het gebeurt natuurlijk vaker dat ruiters zich ex aequo plaatsen en dan wordt er normaal gesproken op het regiokampioenschap zelf overgekampt.”

Vervelende situatie

Hendriksen meldt dat in eerste instantie beide ruiters inderdaad werden aangemeld voor de Hippiade: “Op het moment dat wij de afvaardigingslijst van onze collega’s uit de regio Limburg ontvingen zagen wij dat er te veel ruiters in de klasse L2 dressuur waren afgevaardigd. Wij hebben in de periode daarna zowel contact met de betreffende ruiters als de regio gehad. Het bleek dat Marcel samen met een andere ruiter op alle onderdelen in L2 proef gelijk gescoord hadden. Door een telfout werd dit helaas pas na afloop van het regiokampioenschap geconstateerd. Een hele vervelende situatie voor zowel de regio als de ruiters. In eerste instantie heeft de regio daarom beide ruiters aangemeld voor deelname aan de Hippiade.”

Duidelijkheid

“Er is een reden waarom we als KNHS vasthouden aan het vooraf vastgestelde aantal deelnemers dat per regio aan de Hippiade mag deelnemen. Het geeft alle regio’s en ruiters vooraf duidelijkheid en iedereen die deelneemt aan de regiokampioenschappen maakt, door de gehanteerde verdeelsleutel, statistisch gezien even veel kans op deelname aan de kampioenschappen in Ermelo. Daarnaast blijft de Hippiade, met honderden deelnemers, op deze wijze ook organiseerbaar, want we willen iedereen die afgevaardigd wordt en zijn of haar regio mag vertegenwoordigen een fantastisch kampioenschap geven”, besluit Hendriksen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.