Ga naar hoofdinhoud

Lisa Nooren bezet derde trede in Grote Prijs Maastricht

Lisa Nooren, hier met Sabech D’Ha
Tot het eind kende de Grote Prijs van Jumping Indoor Maastricht een Nederlands podium. De pas achttienjarige Lisa Nooren kiende met VDL Groep Sabech d’Ha een bijna onklopbare tijd uit als eerste barragist. De laatste twee starters in de acht man tellende ontknoping deden het Hollandse winnaars tij keren. Lauren Hough verdreef Nooren van de eerste trede, waarop de Amerikaanse de winst nipt uit handen moest geven aan Duitster Hans Dieter-Dreher. Jur Vrieling en Ruben Romp vervolledigden de top vijf.

40 deelnemers gaven vanmiddag in het MECC acte de présence in de Longines Trophy over 1.55m. Lisa Nooren zette direct haar stempel door als eerste starter in het basisparcours een foutloze ronde te realiseren met VDL Groep Sabech d’Ha (v. Qredo de Paulstra). Michel Hendrix hield de teller ook uit de rode cijfers met KWPN’er Baileys (v. Indoctro). De derde nuller werd Doron Kuipers die met precisie Zinius, nakomeling van de pas overleden topvererver Nabab de Reve, van het hout hield.  Ruben Romp kwam met Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure) ook ongeschonden door de basisomloop.

Jur Vrieling stuurde super scherpe Cardento-hengst Carrera VDL met een engeltje op zijn schouder rond, net aan zonder fouten. Zo werd de Groninger de eerste ruiter boven de dertig jaar die zich bij de jonge barragekandidaten schaarde. Ook Marc Houtzager voegde zich met Sterrehof’s Uppity bij de genodigden van het slotfeest. De Amerikaanse Lauren Hough kwalificeerde zich als eerste buitenlander voor barrage met Orlando-telg Ohlala, waarop Duitser Hans Dieter-Dreher met de 13-jarige hengst Colore, ondanks het toucheren van enkele sprongen, als laatste aansloot voor het summum in het feestelijk aangeklede MECC.

Grote namen als Jeroen Dubbeldam, Wout Jan van der Schans, John Whitaker en Steve Guerdat hielden de lei niet schoon. De dubbel en de driesprong vormden de scherprechter in het parcours dat Louis Koninckx signeerde met flink brede oxers en technische lijntjes. Wie zou de opvolger van opeenvolgend GP-winnaar van 2013 en 2014, Maikel van der Vleuten, worden?

Barrage
De leer van Henk Nooren bracht de nummers twee en drie. In de ontknoping wist tweevoudig jeugdkampioene Lisa Nooren als eerste barragist zowel tussen de hindernissen als in de bochten snelheid te behouden. Met de negenjarige VDL Groep Sabech d’Ha klokte de bijzonder talentvolle dochter van Henk Nooren een scherpe tijd en stond daarmee geruime tijd aan de leiding.

Michel Hendrix kreeg net geen goede afstand op de VDL Groep steil en moest door het genomen risico 4 strafpunten optekenen. Doron Kuipers kreeg  ook een fout te verduren. Ruben Romp verwezenlijkte de tweede foutloze rit en werd uiteindelijk vijfde. Jur Vrieling bevestigde het talent van de negenjarige Carrera VDL. De hengst sprong snel van de grond en klokte daarmee een tijd goed voor de vierde plaats in het eindklassement.

Buitenlanders de baas
Marc Houtzager reed met Guidam-telg Sterrehof’s Uppity de snelste tijd, maar het genomen risico betaalde zich uit met een balk op de een na laatste hindernis. Lauren Hough, die vele jaren in de leer was bij de vader van Lisa Nooren, liet de kneepjes van het vak nog eens goed zien. Haar ervaren merrie Ohlala is misschien klein van stuk, maar groot van daden en dook een halve seconde onder de tijd van de klassementsleiders. Hans Dieter-Dreher pakte vervolgens enigszins onverwacht de overwinning met een minder vloeiende, maar zeker niet minder knappe rit. Met zijn machtig galopperende Contender-zoon Colore liep hij kostbare tijd in en werd daarmee de winnaar van drie sterren Grote Prijs.

Klik hier voor de volledige uitslagenlijst.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.