Ga naar hoofdinhoud

Blom Cup: VSN-winnaar Ikigai overtuigt in sterke groep vierjarigen

Ikigai (v. Elvis ter Putte). Foto: Rick Helmink
Een sterke kopgroep van twintig vierjarige springpaarden heeft zich geplaatst voor de finale van de Blom Cup aanstaande zaterdag. De Elvis ter Putte-zoon Ikigai ging aan kop met zijn ruiter Marwin van den Nieuwenhuijzen, met een 9,0 voor het springen en een 8,3 voor het gaan tussen de hindernissen. 

“We hebben vandaag een sterke kopgroep gehad waarbij de beste twintig echt dicht bij elkaar zaten”, verklaarden juryleden Arnold Kootstra en Marcel Beukers na afloop. “Het verschil met de kopgroep en de groep daaronder was wel wat groot en dat lijkt vooral te wijten aan dat sommige paarden nog erg groen waren.”

Veel afdruk

De nummer één in de eerste omloop van het kampioenschap van de vierjarigen bleek dus Ikigai (mv. Iroko, fokker M.C.J.M. Burgers) met Van den Nieuwenhuijzen. Eerder won deze voshengst al de VSN Trofee.

“De Elvis ter Putte is echt een paard met opvallend veel afdruk, die van begin tot eind goed naar boven springt en met veel kracht en balans galoppeert. Daarbij laat hij zich al bijzonder goed bewerken”, aldus de jury.

Goed lichaamsgebruik

De tweede plaats was voor de E-Star-zoon I-Gold (mv. Carnute, fokker M.M.A. Everse) en amazone Anoek van der Pluijm. Met een 8,5 voor springen en een 8,3 voor het gaan tussen de hindernissen kwam I-Gold op één punt achterstand op Ikigai. “

Ook een paard met heel veel afdruk en een goed lichaamsgebruik. Toen deze E-Star-nakomeling gaandeweg wat meer ritme kreeg, begon hij almaar beter te springen. Daarnaast toonde hij veel vermogen.”

KWPN-hengst Innocent derde

De KWPN-goedgekeurde hengst Innocent (Zambesi x Calvados, fokker Herman van der Scheer) completeerde onder het zadel van Mathijs van Asten de top drie. Met een 8,4 voor springen en een 8,5 voor het gaan tussen de hindernissen leverde ook Innocent een opvallende verrichting af.

“Innocent is heel goed te bewerken en springt met een goed voorbeen, een goed lichaamsgebruik en maakt de sprong achter steeds mooi af. Hij begon vandaag heel goed, maar miste gaandeweg het parcours misschien nog iets de kracht op dit moment. Maar zeker een heel fijn paard voor de toekomst.”

Ex aequo vierde

De vierde plek werd ex aequo ingenomen door Isabella HX (Diamant de Semilly x Libero H, fokker Stal Hendrix) van en Iron Maiden HH (Quasimodo van de Molendreef x Indorado, fokker A.O. de Haan).

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.