Ga naar hoofdinhoud

Hartwig Rohde pakt voor tweede keer zege Grote Prijs Indoor Tolbert

De Duitser Hartwig Rohde zegevierde zaterdagavond in de Grote Prijs van het 27e Indoor Tolbert. Rohde was ook in 2008 al eens de beste en won ook toen de traditionele paardentrailer. Angelique Hoorn werd tweede en Jur Vrieling derde. Rohde gaf met Havinga’s Amando in de barrage de andere drie kanshebbers die foutloos bleven, Lennard de Boer, Angelique Hoorn en Jur Vrieling, het nakijken.

Het venijn zat duidelijk in de staart bij de alles beslissende barrage. Vanuit het basisparcours hadden zich van de 27 deelnemers negen combinaties voor de slotronde geplaatst. Jur Vrieling kwam als tweede barragedeelnemer in de ring en bleef als eerste foutloos.

Vier ritten lang mocht Vrieling zich winnaar wanen, maar in de drie slotritten werd het klassement overhoop gegooid. Angelique Hoorn uit Wanneperveen ging met Fabels als eerste foutloos onder de tijd van Vrieling door. Waar de wereldkampioen uit Holwierde met Icarus van de Kalevallei een tijd neerzette van 28.62 seconden, verbeterde Hoorn die tijd met ruim een seconde. Met haar paard Fabels snelde Hoorn naar 27.58. In de daarop volgende rit kwam Lennard de Boer met Bonea Field tot 28.68. Hij bleef daarmee achter Hoorn en Vrieling.

Maar de Duitse routinier Harwig Rohde maakte korte metten met zijn voorgangers. In een solide en ook snelle rit klokte de ruiter met Havinga’s Armando 26.63 en daarmee verzekerde de Duitser zich voor de tweede maal in zijn carrière van de winst in Tolbert. De ruim 1500 bezoekers, die de HJC Manege tot een bomvolle arena maakten, overlaadden Rohde met een enorm applaus.

“Het was een pittige wedstrijd”, sprak Rohde na afloop. “Maar dat is het hier altijd. Daarom is het mooi wanneer je hier wint. Je krijgt het niet cadeu. Daarnaast is hier ook altijd enorm veel sfeer en veel publiek. Dat maakt het rijden in Tobert zo mooi.”

Rohde is de laatste jaren vaste deelnemer in de HJC Manege. Geen wonder, want de eigenaar van de paarden waarop Rohde rijdt, Lucas Havinga, woont in Lettelbert, nabij Tolbert. “Het meedoen in Tolbert mag dan weliswaar een verplichting zijn, het is altijd weer prachtig om bij Indoor Tolbert in de ring te komen. En winnen is hier geweldig.”

Het was Angelique Hoorn die Rohde net voor zich zag eindigen. Zo dicht was Hoorn nog nooit bij een zege in Tolbert geweest. En dat met een paard dat ze nog niet zo lang geleden weer van stal had gehaald: Fabels. “Als achtjarige won Fabels het concours De Wolden en nu is ze dertien. De afgelopen jaren heb ik haar niet meegehad op concours, want ze heeft driemaal een veulen gekregen. Dit is haar eerste ZZ wedstrijd nadien. Ik had hier heel graag gewonnen, maar het is niet anders.”

Jur Vrieling, de man die Indoor Tolbert al driemaal won, zat er nu opnieuw dichtbij. Hij werd derde. Aanmerkelijk beter dan hij had verwacht. “Eigenlijk is dit het paard van Suzanne Tepper, maar omdat zij onlangs aan haar schouder is geopereerd, heb ik het paard gereden om het ritme te laten behouden. Het is nog maar zeven jaar en presteert hier boven verwachting. Ik had niet gedacht dat het al zo snel zou zijn. Het is de eerste maal dat ik hem in het ZZ uitbreng.”

De wedstrijd in Tolbert was voor Vrieling voorlopig zijn laatste wedstrijd in Nederland. Op korte termijn stapt hij in het vliegtuig om over twee weken mee te doen aan de Wereldbeker Finale in Las Vegas.

Bron: Stegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.