Ga naar hoofdinhoud

Springforum wil grondige herziening reglement

Een van de onderwerpen, die op de vergadering van het springforum op 19 juni jl. besproken werd was om dit jaar geen reglementswijzigingen door te voeren, maar in plaats daarvan de tijd te besteden aan een grondige herziening van het reglement. Verder werd gesproken over inschrijf- en prijzengeld, vervanging forumleden bij afwezigheid en over de uitwerking Meerjarenbeleidskader springen.

Er ligt een voorstel om dit jaar geen reglementswijzigingen door te voeren, maar in plaats daarvan de tijd te besteden aan een grondige herziening van het reglement. Ditzelfde zal aan de andere sportfora worden gevraagd. Uitgangspunt is dat de reglementen eenvoudiger en duidelijker worden, dit zal ook een besparing in de ICT-kosten met zich meebrengen. Eén wijziging zal wel worden doorgevoerd en dat is dat dat bij het B-springen in de barrage opnieuw een cijfer gegeven moet worden voor Algemene Indruk.

Inschrijf- en prijzengeld

De hoogte van het inschrijf- en prijzengeld is per 1 april 2017 vrijgegeven en uit de gegevens van de eerste evaluatie blijkt dat het inschrijfgeld nauwelijks is gestegen en dat er geen excessen te zien zijn. De wedstrijden die de meeste kwaliteit bieden (bodem, accommodatie, prijzengeld) vragen het meeste inschrijfgeld. Omdat het nu nog te vroeg is om conclusies te trekken, wil het springforum de ontwikkeling in de komende periode nauw blijven volgen.

Vervanging forumleden bij afwezigheid

Forumleden zullen bij afwezigheid geen vervanger sturen, omdat het niet wenselijk is dat een nieuw iemand zich in een al bestaande discussie gaat mengen zonder de achtergronden te kennen die vorige bijeenkomsten al aan de orde zijn gekomen. Bovendien zijn discussies vertrouwelijk en met steeds nieuwe afgevaardigden zal de vertrouwelijkheid niet ten goede komen.

Uitwerking Meerjarenbeleidskader springen

Het springforum heeft een aantal speerpunten benoemd voor de komende jaren:

  • Doorontwikkeling van de instroomklassen bij het springen
  • Kwaliteitsverbetering van officials
  • Het eenvoudiger en duidelijker maken van het springreglement
  • Meer aandacht voor diverse leeftijdsgroepen in het springen.
  • In de nationale sport zijn geen children, junioren en young riders rubrieken. Daarnaast hanteren we als enige land een leeftijd bij de pony’s van 18 jaar in plaats van 16 jaar en hebben als enige land de categorie E-pony’s. Er zal gekeken worden naar alternatieven, waarbij deze jeugdgroepen een duidelijke plaats krijgen in de sportinfrastructuur. Het forum heeft werkgroepen ingesteld om een voorstel uit te werken.
  • In het Meerjarenbeleidskader wil het forum aandacht voor de opleidingen en bijscholingen voor de discipline springen. Het forum wil het onderwerp ‘opleidingen’ standaard op de agenda hebben om vinger aan de pols te houden.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.