Ga naar hoofdinhoud

Super merrie Winx zorgt voor uitverkochte renbanen

Winx op de renbaan van Moonee Valley Foto: Yolande Tilmans
Er zijn renpaarden en er zijn super renpaarden. Winx (Street Cry x Vegas Showgirl) is zo'n super paard. De merrie kan aanstaande zaterdag de geschiedenisboeken in gaan als de Cox Plate wint, ze zegeviert dan voor de derde keer op rij. Winx is populair bij het renpaardenpubliek, er is een heuse Winx-mania in Australië.

Winx (Street Cry x Vegas Showgirl) werd zes jaar geleden geboren op de Australische vestiging van de beroemde Coolmore Stud, bekend van onder andere hun tophengst Galileo, in Hunter Valley. Normale veulens doen er gemiddeld een uur over om na de geboorte op hun benen te staan, Winx deed dat binnen tien minuten.

Investering leverde al ruim 14 miljoen dollar op

De eigenaren Peter en Patty Tighe, Debbie Kepitis en Richard Treweeke hadden een beperkt budget in gedachten voor de aankoop van een veulen en Winx paste daar precies in. Voor 230.000 dollar kochten zij de merrie en daarmee begon een groots avontuur dat hen tot op heden ruim 14 miljoen aan prijzengeld opleverde.

Fotomodel

Winx is een merrie die het liefst met rust gelaten wordt en zij weet volgens haar trainer en vaste jockey dat zij een super renpaard is. Sommige paarden wéten dat gewoon en laten dat zien door zich als een fotomodel van alle kanten te laten bewonderen.

Winx-mania

Er is op dit moment een heuse Winx-mania gaande waarbij het paard zowat iedere seconde wordt gevolgd via de tv, van het inladen op- en uitladen van de trailer, van het wassen na de training, van de training zelf, hoeveel zij eet, wat zij eet, hoe zij zich gedraagt als de smid komt enz. Als publiekstrekker is Winx een ideaal paard: zij zorgt voor uitverkochte renbanen.

Startbox 6

Vanochtend vond op de renbaan van Moonee Valley de presentatie van de racepaarden voor het publiek plaats. Voor iedereen was er gratis entree, koffie, thee en ontbijt en duizenden mensen verzamelden zich rond de paddock om Winx in levende lijve te zien. Winx ging als eerste de baan op om een flinke workout te maken. Ze had er duidelijk zin in en met enorme galopsprongen verslond zij meter voor meter. Haar jockey Hugh Bowman had zijn handen vol aan haar om haar niet geheel voluit te laten racen. Bij uit passeren voor de tribune begon iedereen te klappen en dat deed haar eigenaresse Debbie voor de zoveelste keer in tranen uitbarsten. Iedereen was lyrisch en onder de indruk van haar bewegingen en kracht.

Spanning nodig om scherp te zijn

Vervolgens vond het ontbijt voor genodigden en het loten om de startboxen plaats. Met negen deelnemers in de Ladbrokes Cox Plate, de race over 2040 meter met een prijzengeld van 3 miljoen dollar, koos trainer Chris Waller samen met de eigenaren startbox nummer 6 naast de driejarige Royal Symphony. Chris Waller: “Dit is een prima startbox voor Winx want zij heeft de spanning van haar medestanders nodig om scherp te blijven. Zij vindt het fijn om op deze renbaan te racen.” Hugh Bowman: “Ik heb nu 21 overwinningen met haar mogen meemaken en ik vind het een privilege om Winx te mogen rijden. Zij is het beste paard dat ik ooit heb mogen rijden.”

Al twee keer Cox Plate gewonnen

Mocht Winx na haar overwinningen in 2015 en 2016 ook in 2017 de Cox Plate winnen dan gaat zij alweer de geschiedenisboeken in. Het enige paard dat dat heeft gerealiseerd is Kingston Town in 1980,1981 en 1982.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.