Ga naar hoofdinhoud

Tommie Visser: ‘Vingino een nieuwe kür en Bojengel Grand Prix’

Exclusief
Tommie Visser, hier met Vingino. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Na een gespannen Grand Prix kon Tommie Visser in de Grand Prix Kür van Mechelen sportief revanche nemen. Met een bíjna unanieme zege en 78% verwees hij Jorinde Verwimp in eigen huis naar de tweede plaats. Visser vat het zelf simpel samen: "Gisteren had ik te veel fouten, vandaag niet!"

Met Vingino klopt Visser met deze score weer aan bij de absolute Nederlandse top, maar hij heeft van nog meer paarden in zijn stal hoge verwachtingen.

Lekker gereden

In de Grand Prix kreeg Visser drie grote fouten. “Het begon al met binnenkomen” zucht hij. “Vingino wilde niet stilstaan. Het begin van de proef ging nog wel goed, maar ik kreeg later een fout in de tweeërs waarin hij om de pas ging. De laatste middellijn werd hij heel heet in de piaffe, dat kostte veel punten. Vandaag was hij heel mooi gelaten en ik heb lekker gereden”, blikt de ruiter terug.

Niet vooruit kijken

Na Jumping Amsterdam dit jaar raakte Vingino geblesseerd en kreeg vervolgens ook nog een klap van een paard, waarvan de wond heel moeilijk dicht ging. “Daarom durf ik nooit zover vooruit te kijken”, vertelt Visser.

Teamplek

Hoopt hij dan stiekem niet op een EK-teamplek deze zomer? “Laat ik nu eerst maar eens een paar keer foutloos een Grand Prix doorkomen, dan zien we wel weer verder. In januari doe ik met Vingino rustig aan, en daarna kunnen we hopelijk Indoor Brabant rijden.”

“Ik ben wel blij met de progressie die we maken. Zijn uitstrekken is beter dan ooit, dat was vaak een beetje behouden. Ook in galop is hij enorm verbeterd, hij had eerder vaak de neiging om achter gelijk en gespannen te springen. ”

Nieuwe kür

Hij is er nog niet aan begonnen, maar de plannen voor een nieuwe Kür zijn er wel. “Deze kür heb ik nu twee jaar. In het begin toen ik net Grand Prix reed heb ik de moeilijkheidsgraad nog niet zo hoog gemaakt. Nu wil ik graag een andere kür laten maken met moeilijkere lijnen, zodat het artistieke gedeelte wat omhoog kan.”

Inhouden

“In de afgelopen twee jaar is Vingino veel veranderd, dus ik moet nu vooral in de galop vaak wat inhouden om nog in de muziek te kunnen rijden. Ik ga dan al heel diep de hoek in, maar ik moet hem nog inhouden. Ik heb wel plannen, maar we zijn nog niet aan de nieuwe kür begonnen.”

Amper losrijden

Kenmerkend voor Tommie en Vingino is dat de combinatie op wedstrijd amper losrijdt. Aan 10-15 minuten heeft het duo vaak genoeg. “Hoe langer ik erop zit, hoe heter hij wordt”, lacht Visser. “Kort losrijden moet je natuurlijk ook maar durven. Met losrijden rijd ik geen enkele oefening door, de trucjes kent hij wel. Maar voor jezelf geeft het vaak toch een soort zeker gevoel om een oefening een keer te rijden. Maar de eerste keer dat ik met Vingino een oefening doe, is vaak het best. Dus met losrijden doe ik niet meer dan een beetje warmdraaien en meteen de ring in. Ik rijd hem dan wel ’s ochtends al.”

Bojengel bijna Grand Prix

Vissers Lichte Tour-paard Bojengel zagen we dit jaar weinig op concours. Hoe is het met hem?

“Deze zomer heeft hij stilgestaan omdat hij veel gedekt heeft. Hij staat nu weer volop in training. We hadden een goed Lichte Tour-seizoen gehad, dus we gaan nu over. We gaan denk ik snel Inter II starten en daarna hopelijk Grand Prix. Hij pakt het werk echt heel fijn op.”

Zat goede paarden

Naast Bojengel heeft Visser nog meer toekomstmuziek op stal staan op de Begijnhoeve in het Belgische Retie, waar hij woont met zijn man Rob van Puijenbroek. “Ik heb er zat! Chuppy Checker, Bojengel, en nog een heel goede die zeven wordt. Die merrie was vorig jaar per ongeluk drachtig geworden, dus we zijn nu pas net weer aan het rijden. Van deze Fabiola heb ik echt heel veel verwachtingen.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.