Ga naar hoofdinhoud

Fiontini domineert bij zesjarigen, Five Star tweede

Liveblog
Severo Jurado Lopez met Fiontini. Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016 © DigiShots
Het was een spannende strijd in de kwalificatie voor de 6-jarigen op het WK jonge dressuurpaarden. Lange tijd domineerden de Nederlandse combinaties de top drie, totdat winnaar van het goud op het WK vorig jaar, Fiontini, in de baan verscheen. Met een topscore van 90.2% liet zij er geen twijfel over bestaan wie vandaag de beste was. Five Star liep onder Kirsten Brouwer naar de tweede plek. 

Het was genieten van de Fassbinder-nakomeling. Met ogenschijnlijk veel gemak en kracht in de bewegingen liep de merrie door de baan. Haar ruiter Severo Jurado Lopez vroeg vandaag niet het allerlaatste, maar stuurde de merrie vakkundig en heel correct rond. De merrie werd naarmate de proef vorderde beter in de aanleuning en gelijker in haar drafpassen. De juryleden beoordeelden haar stap met een 9.2 en de galop werd met een 9.5 gewaardeerd.

Brouwer stuurde de Amazing Star-zoon goed door de baan. De vos liep met veel front en liet een sterke, expressieve draftour zien. De KWPN-goedgekeurde hengst kreeg een 8,4 voor de draf, 8,7 voor de stap en een 8,9 voor de galop. Brouwer kreeg een 8,7 voor het presenteren van de hengst, die op zijn beurt een 8,8 ontving van de jury voor aanleg in de sport.

Sir Ollie met veel kracht naar voorlopig derde plek

De bij het Oldenburg goedgekeurde Sir Olli scoorde onder Ann-Christin Wienkamp 86.80%. De hengst marcheerde met veel kracht in de beweging door de baan. De draf, op sommige momenten wat traag, werd met een 8.4 aan de hoge kant beoordeeld. De galop is duidelijk de sterkste gang van de zwarte. Deze werd dan ook met een 9 gewaardeerd. Met een derde plek heeft de combinatie zich ruimschoots voor de finale geplaatst.

Roerink met zelf gefokte Flanell naar 86,20%

Veronique Roerink en haar zelf gefokte Flanell (v. Apache) kwamen als één van de eersten aan de start en konden lang de koppositie behouden. Met de elitemerrie zette Roerink een nette proef neer, die goed was voor een topscore van 86,20%. Flanell liet een mooie drafverruiming zien, maar mag mooier terugkomen op het achterbeen. De tweede wissel was meer gesloten dan eerste. Bij elkaar zette Roerink een verdienstelijke proef neer, goed voor de vierde plek. De jury beloonde de draf met een 8,5 en de galop met een 8,9. Voor de presentatie kregen zij een 9 toebedeeld en voor de presentatie een 8,8.

Four Legends’ draftour beloond met 9,5

Wynton-zoon Four Legends KS liep onder Marieke van der Putten met veel impuls door de baan. De frisse hengst kon de aanspanning later in de stap mooi omtoveren tot ontspanning. Bij het terugkomen na de uitgestrekte galop raakte de zwarte goedgekeurde hengst iets uit balans, waardoor hij omsprong. De jury beloonde zijn draftour met een 9,5. Voor de stap kreeg hij een 8,4 en de galop een 8. Voor de presentatie kreeg Van der Putten een 7,9. Van Four Legends wordt in de toekomst veel verwacht: een 8,7 werd genoteerd voor aanleg. Het duo werd vijfde met 85%. Voor Van der Putten wordt dit mogelijk een van de haar laatste ritten op de hengst. Morgen wordt hij namelijk via een KWPN-veiling verkocht.

Jennifer Sekreve en Ferrero (v. Rhodium) pakten de 15e plaats met een score van 78,60%. Voor de galop kregen zij het hoogste cijfer, namelijk een 8,2.

Stap drukt score Franklin

Severo Lopez en KWPN-hengst Franklin lieten een nette proef zien. De uitgestrekte draf werd goed uitgevoerd, maar de Ampère-zoon zou meer lengtebuiging mogen tonen in de schouderbinnenwaarts. Na de nette galopverruiming werd er goed terug geschakeld. Het hoogste cijfer kregen zij uiteindelijk voor de draf, namelijk een 8,5. De stap drukte de eindscore van 78,20%. Daar kreeg de voor het KWPN, Hannover en DWB goedgekeurde hengst een 6,9 voor. Met dit resultaat werden zij 16e.

Mirelle van Kemenade-Witlox en Decor Ferdinand (v. Vivaldi) lieten een nette proef zien. Voor stap, draf en galop kwam het duo gemiddeld uit op een 8. Voor de presentatie kreeg Van Kemenade-Witlox een 7,2 en voor aanleg kreeg Decor Ferdinand een 7,8. Met deze cijfers kwam het duo uit op een score van 78% en de 18e plaats.

Fossbury liep onder Carlijn Vaessen naar een score van 75.80%. Voor de galop en de draf scoorde de Ampere-zoon dikke achten. De stap werd met een 6.4 minder hoog beoordeeld. De combinatie eindigde op de 23e plek.

De twaalf beste combinaties van vandaag hebben zich geplaatst voor de finale die aankomende zondag wordt verreden.

Het WK is het hele weekend te volgen op ClipMyHorse. Klik hier voor de livestream.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier om alles te lezen over de Wereldkampioenschappen in Ermelo. 

Tekst: Kiki van Oosterzee en Tamara Buunk
Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.