Ga naar hoofdinhoud

‘Waar je Zindane ook op af rijdt, hij springt er altijd overheen’

Theo van de Vendel met Zindane Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Als een duveltje uit een doosje besteeg Theo van de Vendel in 2014 in Boekelo het podium: derde op het NK eventing met Zindane (Kreator xx x x Kingston). Dat de succesvolle combinatie geen eendagsvlieg is, werd onder meer duidelijk op het EK in Blair Castle afgelopen jaar. Ze hielpen het Nederlandse team aan de vierde plek en eindigden individueel, met een prachtige foutloze cross, als 22e in het sterke veld.

De elfjarige ruin Zindane kwam als driejarige bij Van de Vendel. “Hij had eigenlijk niets speciaals. Los in de binnenbak kon je zien dat hij heel gretig was, hij wilde zo over de wand van wel twee meter klimmen. Mijn voorkeur ging uit naar een volbloedtype vanwege de snelheid en hardheid. Hij was wel zadelmak, maar heel mager en slap. We hebben hem eerst een halfjaar de wei in gedaan. Ik wilde het heel graag met hem proberen. Lachend zei ik toen: ‘Daar ga ik ooit Boekelo mee rijden.’”

Niet vanzelf

Na rust van een halfjaar werd Zindane voorzichtig opgepakt. Met veel geduld langzaam maar zeker een weg vinden in de eventingsport. De eerste samengestelde wedstrijd die ze samen reden was in Chaam. “Daar stond in de cross een grote surfplank en ik dacht echt: hier zullen we wel klaar zijn. Maar niets was minder waar. Met Zindane weet je één ding zeker: waar je hem ook op af rijdt, hij springt er altijd overheen.” Dat bleek ook op het WK voor zevenjarige eventingpaarden waar hij met veel gemak door de cross huppelde. “Toch bijzonder dat hij dat zo makkelijk deed. We begonnen met een mager, niet te rijden paard. Uiteindelijk heeft hij alles gedaan wat we van hem hebben gevraagd.”

Lees het complete interview met Theo van Vendel over Zindane in het eindejaarsnummer van De Paardenkrant Extra. Sluit hier een abonnement af of bestel het nummer los.

Lees ook:
NK goud voor Alice Naber-Lozeman, brons voor het Nederlands team
Nederlandse eventers vierde in FEI Nations Cup
Nederlandse eventers oefenen in Bramham voor EK
Nederlands EK-team eventing bekend
Michael Jung Europees kampioen, Duitsland wint goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.