Ga naar hoofdinhoud

‘We zijn toch niet helemaal verdwaald’

Exclusief
Bondscoach Martin Lips Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het Nederlandse eventingteam leverde in Rio de Janeiro de beste prestatie op een Olympische Spelen sinds 1932. “Is dat zo?”, vraagt bondscoach Martin Lips, als de wedstrijd is afgelopen. “Nou ja, twee jaar geleden wonnen we brons op het WK, we werden vorig jaar vierde op het EK en nu waren we bijna vijfde. Dat is hoe dan ook niet slecht."

Toch zou Martin Lips zichzelf niet zijn als hij niet ook heel kritisch naar zichzelf zou kijken. “We hebben hier nét aan de doelstelling beantwoord. Dat is niet om over naar huis te schrijven. Ik moet me eens goed beraden wat er nog beter kan.”

Meer leiderschap

Het ligt voor de hand om eerst naar de dressuur te kijken. Het eerste onderdeel liep in Rio niet lekker. “Op dat punt moet ik naar mezelf kijken en meer leiderschap nemen. Ik moet zeggen: dít is onze dressuurtrainer en dan en dan trainen we. En ook duidelijk de doelen afkaderen. Heel simpel: de changementen zijn in maart of april klaar. En we gaan wedstrijden rijden om dat te toetsen. In dressuur is sowieso winst te halen.”

“De afgelopen jaren hebben we het in het springen goed gedaan. Maar hier hebben we het niet afgemaakt. Aan de andere kant: ik kan wel omhoog gaan zitten kijken naar wie we hier allemaal niet hebben verslagen. En ik wil na deze Spelen zeker heel kritisch naar mijn eigen functioneren kijken. Maar als je ziet waar wij vandaan komen, dan zijn we met de klasseringen van de afgelopen jaren toch niet helemaal verdwaald.”

Geen tweede Vira

De sport moet nog meer groeien, volgens Martin Lips. “En er moeten meer eigenaren komen. We missen Elaine Pen hier omdat ze geen tweede Vira heeft. Datzelfde geldt voor Andrew Heffernan. Als dat soort ruiters twee of drie toppaarden hebben, wordt het verhaal een stuk makkelijker.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.