Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Waarom reageren paarden met eczeem beter op hooi?

VoerenVraag Regelmatig lees ik dat het voeren van hooi beter is voor paarden met eczeem of paarden die snel hoefbevangen zijn ten opzichte van het voeren van kuil. Helaas heb ik nooit ergens echt gelezen waarom dit zo is? Ik heb zelf een merrie met eczeem en ik merk bij haar duidelijk (zelfs midden in de winter) dat ze jeukeriger wordt en haar manenkam harder en ribbeliger wanneer ze kuil gevoerd krijgt. Ook vind ik haar veel minder prettig te rijden dan, ze buigt heel moeilijk in en oogt vreselijk stijf. Het duurt dan lang voordat ze fijn door het lijf gaat lopen. Kunt u mij hierover meer vertellen of uitleggen?

Antwoord Voervergelijk.nl
Het klopt dat paarden met staart- en maneneczeem vaak beter reageren op een hooirantsoen dan een kuilvoerrantsoen. Dit komt naar mijn idee omdat de suikers uit kuilgras makkelijker toegankelijk zijn en opgenomen worden in de dunne darm. De suikers zijn als het ware voorverteerd door de lactobacilles bacterie. Met hooi blijft er meer over voor de fermentatie van de bacteriën in de dikke en blinde darm, waardoor deze koolhydraten omgezet worden en in vrije vetzuren worden aangeboden. Vrije vetzuren zijn een veel gunstigere energie voor het paard. Daarbij zorgt de Lactobacilles bacterie voor een extra verzuring van de darmen waardoor deze stofwisseling verstoord wordt. Nu is het wel zo dat er ook voordroogkuil bestaat dat zo droog is dat bovenstaande daar veel minder op van toepassing is.

Jouw merrie reageert direct op het kuilgras door het overschot aan suikers en koolhydraten op te slaan in de vetcellen van de manenkam en doorgaans ook boven de staartaanzet. Omdat deze vetcellen erg gevuld raken ontstaat in meer of mindere mate een ontstekingsreactie. Ook wordt het suikermetabolisme in de spieren extra gestimuleerd waardoor er meer lactaat wordt geproduceerd wat extra spierstijfheid tot gevolg heeft.

Paarden met deze verschijnselen hebben veel baat bij extra vitamine E (wat doorgaans meestal te laag in het voer zit en al helemaal in de winter) Een suppletie van 1.500 IE Vitamine E per dag is geen overbodige luxe in de winter, in de zomer kan dit als er vers gras wordt gegeven gehalveerd worden. Ook is het zinvol om wat extra magnesium te geven.

Lees meer:
Staart-  en maneneczeem
Hooi en kuilgras vergelijken
Hoefbevangenheid

Drs. Annette van Weezel Errens, adviseur VoerVergelijk.nl, veterinair adviseur en ontwikkelaar van Equilin, essential horse supplements. 

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.