Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe voorkom ik vermagering in de winter?

Mager paardVraag: De conditie van mijn 28-jarige KWPN’er verslechtert vrij snel. Hij wordt mager en kan slecht eten. Sinds vorig jaar heb ik ook het idee dat hij slecht tegen de kou kan, hij staat daarom ook onder een deken. Hoe kan ik er met voeding voor zorgen dat hij niet verder vermagert en de winter goed doorkomt?

Antwoord VoerVergelijk.nl:
Oudere paarden krijgen vaak last van hun gebit: tanden en kiezen vallen uit en eten wordt lastig. Ook de verteringsorganen worden ‘oud’, waardoor het allemaal minder efficiënt werkt en voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Vaak zie je dan ook dat een oud paard mager wordt. Wanneer het gebit een probleem is, vind je vaak proppen ruwvoer terug in de wei, stal of paddock. Doordat zo’n paard nog maar weinig ruwvoer binnen krijgt, is er maar weinig fermentatie in de dikke en blinde darm en wordt er veel minder warmte geproduceerd om het lichaam warm te houden. Onder andere daardoor hebben oudere paarden het sneller koud. Ook koliek komt daardoor bij oudere paarden vaker voor.

Bij oudere paarden is het belangrijk om te zorgen dat de darmen op gang blijven. Hiervoor zijn vezels nodig, maar deze zitten voornamelijk in ruwvoeders zoals gras, hooi en kuil; juist die voeders die door een slecht gebit nog maar weinig kunnen worden opgenomen. Alternatieven die veel vezels bieden zijn bijvoorbeeld bietenpulp en zemelen. Bietenpulp moet in water geweekt worden (minimaal 6 uur, 3 liter water op 1 kg pulpbrok) en is een heel goede bron van oplosbare vezels, die helpen de darmflora in balans te houden. Zemelen (vaak van tarwe) hebben een hoog fosforgehalte ten opzichte van calcium en het is daarom wenselijk om bijvoorbeeld luzerne als tegenhanger te gebruiken. Stel wel altijd goed hooi/kuil ter beschikking; dit geeft toch wat te knagen en kan verveling helpen voorkomen, bovendien zijn kauwbewegingen van belang voor de speekselproductie en om het zuur in de maag te neutraliseren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook complete seniorenvoeders die ruwvoer en krachtvoer kunnen vervangen. Zulke voeders bevatten granen, maar ook zemelen en/of bietenpulp. Indien het voer bietenpulp bevat, moet het eveneens geweekt worden. Wanneer een paard nog maar nauwelijks ruwvoer opneemt, is het raadzaam om uit te rekenen hoeveel er dagelijks nodig is van een compleet seniorenvoer, om aan de minimale hoeveelheid ‘drogestof uit ruwvoer’ te voldoen: minimaal 1 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Neem hiervoor eventueel contact op met de producent. Op die manier blijven de darmen gezond.

Sommige mensen voeren een oud paard met een slecht gebit vaak en veel slobber, omdat dat een van de enige voeders is die het paard nog kan eten. Slobber bevat vaak veel suiker en zetmeel en is daarom juist minder geschikt voor oude paarden. Door de minder efficiënte spijsvertering in de dunne darm, is de kans groot dat er onverteerd zetmeel doorstroomt naar de blinde en dikke darm, waar het vervolgens diarree, koliek en/of hoefbevangenheid kan veroorzaken.

Plantaardige olie kan dienen als extra energiebron. Vet bevat drie keer meer energie dan zetmeel en levert geen gevaar voor de spijsvertering. Na gewenning wordt het vet goed verteerd in de dunne darm en is het een waardevolle toevoeging. Lijnzaadolie bevat daarbij veel omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend werken en o.a. goed zijn voor het maagdarmslijmvlies.

Lees meer:
Oude paarden
Vetrijk rantsoen

Marike Jacobs, Voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.