Kruiskruidtest moet paardenlevens redden

Jakobskruiskruid, giftige plantenEen nieuwe bloedtest moet de aanwezigheid van jakobskruiskruid in een paard aan kunnen tonen en daardoor honderden paardenlevens redden. Onderzoekers van de veterinaire faculteit van de Universiteit van Liverpool onderzochten veranderingen in bloedproteïne die de consumptie van  het kruid aantonen.

Jakobskruiskruid is de meest voorkomende oorzaak van leverproblemen bij paarden. De plant bevat verschillende bestanddelen die in de lever omgezet worden in een giftige stof. Vergiftiging verschijnt langzaam en lang nadat het paard van de plant gegeten heeft. Vaak is het al te laat om het paard te behandelen, doordat de lever al beschadigd is. Alleen in Engeland kost het kruid jaarlijks aan 500 paarden en pony’s het leven.

De onderzoekers hebben een stof, die gerelateerd is aan de stof in jakobskruiskruid, chemisch behandeld waardoor hetzelfde proces plaatsvindt als in de lever. De giftige stof die ontstaat, vermengden ze met paardenplasma, waardoor verandering in het bloedplasma plaatsvond. De kennis over welke verandering plaatsvindt is een eerste stap richting een specifieke test voor kruiskruidvergiftiging.

Bron: Horsetalk

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.