Ga naar hoofdinhoud

Onbeperkt grazen zorgt voor overgewicht

Foto: Lonneke Ruesink
Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research concluderen in het rapport 'De optimale inrichting van paardenweides' dat paarden die onbeperkt in de wei grazen te dik worden. Zij adviseren paarden niet onbeperkt in de weide te laten grazen, maar met behulp van voedernormen uit te rekenen hoeveel gras een paard werkelijk nodig heeft op basis van energiebehoefte.

Het blijkt dat voor veel recreatiepaarden een onbeperkte grasopname in combinatie met de geringe beweging leidt tot een overmaat aan energie. Het overgewicht dat hierdoor ontstaat is er met geen of slechts recreatief gebruik – maximaal twee uur rijden per dag – niet af te trainen. Overgewicht veroorzaakt gezondheidsproblemen als hoefbevangenheid en insulineresistentie. Bij het weiden moet rekening worden gehouden met het feit dat paarden geen natuurlijke ‘stop’ hebben in de opname van voedsel waardoor een te hoge Body Condition Score (BCS) kan ontstaan.

De onderzoekers bevelen daarom beperkte weidetoegang iaan. De beste methode is dan om het paard enige uren te laten grazen en vervolgens maximaal vier uur uit de weide te houden, of na vier uur enig (energiearm) ruwvoer bij te voeren. Paarden hebben namelijk voor een goede stofwisseling vrijwel continu ruwvoer nodig. Met deze methode blijft de grasmat in stand (en botanisch op peil) en blijft de energie opname op aanvaardbaar niveau. Nadeel is dat dit veel arbeid kost. Indien de zode erg goed gesloten is, kan de opname ook worden beperkt door de paarden in een weide met erg weinig gras te laten grazen. Nadeel daarvan is echter, dat het erg korte gras weer een hoger suikergehalte heeft.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport.

Bron: Horses / Nieuwe Oogst

Tijdens het project ‘Pavo, door dik en dun’ viel Amarosa meer dan vijftig kilo af. Meer weten? Klik dan hier.

3 reacties op “Onbeperkt grazen zorgt voor overgewicht

 • eddy crul

  Hebben we onderzoekers nodig om dit uit te dokteren.???????????
  Ik meen ergens eens gelezen te hebben dat gras 90% water is.Kunnen die onderzoekers mij eens vertellen wat die andere 10% dan is en wat van die 10% de paarden dik maakt.
  Of klopt dit niet van die 90%????
  vr gr

 • Barbara Lancel

  Oeps, hoever kun je van de natuur af raken. Ok de weides zijn vaak te vet, dus doe daar wat aan. Zaai gras met kruiden in plaats van koeiengras,maai een paar keer per jaar maar laat in hemelsnaam paarden zoveel mogelijk paarden zijn. Door al dat ingrijpen in de natuur gaat het mis en wie doen dat?…. juist. Dan heb je weer dure onderzoekers nodig om iets wat iedere boer weet uit te dokteren. Wat een kul,is fijn voor de dieren, hebben de mensen weer een goed excuus om ze op een hok te zetten.Vreemd, mijn paard heeft 16 jaar op een hok gestaan en was altijd te dik, staat nu een jaar 24/7 buiten en heeft een prachtfiguur.

 • Niki Clerx

  Dit bericht zorgt enkel voor nog meer excuses om paarden op stal te zetten. Het Paddock Paradise is een mooie oplossing voor bovenstaand probleem. Paarden staan dan op verschillende ondergronden, je kunt stukken land afzetten, dus controleren wat het paard eet. Bovendien blijft je paard in beweging wat weer goed is voor het spijsverteringsproces en de benen. Een paard op stal gooien zorgt voor meer lichamelijke ellende dan ze de migelijkheid te bieden om de hele dag door te bewegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook