Ga naar hoofdinhoud

Instructeur moet paard beschermen tegen berijder

Carel SoethoutTegenwoordig zijn er eigenlijk te veel instructeurs en het is nodig dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Er zijn te veel instructeurs die zichzelf die status hebben gegeven maar die te weinig kennis over het paard hebben. Ze hebben zichzelf onvoldoende verdiept in de materie ‘het paard’ en kunnen daardoor niet op een faire manier richting het paard lesgeven. Spektakel in de baan is iets anders dan een goed gaand paard. Neem de tijd voor de opleiding van je paard; hij is het meer dan waard.

Allereerst wil ik zeggen dat er niks mis is met de opleidingen voor instructeurs. Ik pleit ervoor de hokjes weg te poetsen die er nu zijn. Er is voor mij geen verschil in de opleidingen, of je nou in Ermelo, Deurne of op een van de nieuwe opleidingen hebt gezeten, overal is hetzelfde doel. En bovendien leiden meerdere wegen naar Rome.

Kopieergedrag
Het is niet zo dat het aan de veelvoud van opleidingen ligt dat er meer en meer instructeurs zijn, het gaat om de mentaliteit van de instructeur. Er zijn tegenwoordig te veel instructeurs die óf zelf te weinig gevoel hebben óf te weinig kennis hebben over de materie.

Ook zijn er te veel instructeurs die kopieergedrag vertonen; ze hebben iets gezien bij een andere trainer en nemen dat over zonder zich eerst te verdiepen in het waarom.

Het is belangrijk dat een instructeur zichzelf laat bijscholen. De paarden veranderen door de jaren heen en ook de mentaliteit van mensen is anders dan die 30 jaar geleden was. Juist daarom zijn die bijscholingen zo belangrijk.

Eigenlijk is er niets aan te merken op de bijscholingen in Nederland. Er wordt hiervoor voldoende gelegenheid geboden. Het trainingsseminar in Ermelo dat altijd plaatsvindt in januari is bijvoorbeeld een goed georganiseerde minicursus om bij te blijven. Ook zijn de bijscholingen van juryleden onmisbaar; die geven een belangrijk signaal af.

Voorbeeldfunctie
Als instructeur ben je in mijn ogen verantwoordelijk voor het paard. Zoals de heer Ruiterkamp in onze opleiding zei: “De hoofdtaak van de instructeur is het paard beschermen tegen zijn berijder.” Ik zie niet zelden dat een instructeur zegt, geef ‘m nog een schop of trek eens flink aan de handrem, terwijl het paard niet snapt wat hij fout doet of lichamelijk of geestelijk niet de mogelijkheid heeft om het gevraagde uit te voeren. Dit gebeurt jammer genoeg ook op wedstrijden te veel. Als instructeur heb je duidelijk een voorbeeldfunctie.

Functioneringsgesprek
Het is belangrijk dat je als ruiter een dialoog hebt met je paard. Als een paard iets niet goed doet, moet je hem dat vertellen, net zoals een baas met zijn werknemer een functioneringsgesprek heeft als de werknemer zijn werk niet doet. In een goed functioneringsgesprek is er ruimte voor de meningen van twee kanten en dat moet bij het paard ook zo zijn.

Je moet elke keer als je rijdt, een functioneringsgesprek aangaan met je paard als hij iets wel of niet goed doet. Het is belangrijk dat je het paard daarbij de kans geeft actie te ondernemen. Als ruiter moet je daar vervolgens weer op reageren. Het functioneringsgesprek met je paard moet geen monoloog zijn.

Wat ik ook heel belangrijk vind is dat de jeugd plezier beleeft aan het paard en niet alleen maar prestatiegericht bezig is, waar overigens op zich helemaal niks mis mee is. Ik wil jonge mensen graag meegeven dat het belonen belangrijker is dan het straffen en dat je eerst de fouten bij jezelf moet zoeken. Het paard houdt je een spiegel voor.

Veel mensen weten niet dat het gevoelsniveau van een paard veel hoger ligt dan dat van een mens, en dat moet meer op waarde geschat worden. Het moet niet zijn ‘geef hem nog een schop’ maar ‘probeer het nog eens uit te leggen en beloon hem als hij het goed doet.’

Carel Soethout van stal Dijkzicht in Didam is ruiter, instructeur en rijpaardfokker. Hij fokte onder meer El Divo SK (Rousseau x DDay), de kampioen van de rijpaardveulens op de CK in Gelderland die vandaag in Ermelo zijn beste beentje voor zet.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

10 reacties op “Instructeur moet paard beschermen tegen berijder

 • joyce

  Kan me helemaal vinden in het verhaal van de heer Soethout.

  Helaas komt het vaak voor dat een instructrice/teur zegt dat een paard stout is.  Wij hadden een paard  met steeds meer  staak gedrag. We kregen  te horen dat het paard stout was en hard aangepakt moest worden.

  We lieten het paard nakijken en toen bleek er een ernstige afwijking in de wervelkolom te zitten en moesten we het nog jonge paard laten inslapen.

  Reactie van de instructie”dit had ik nou nooit verwacht’. En dat van een instructeur die rijdt op GP niveau ?

   Door  deze ervaring, gaan wij er vanuit dat er een medisch probleem kan zijn als een paard “stout”gedrag vertoont en laten dat eerst nakijken. Vaak ligt aan “stout” gedrag toch een medisch probleem .  Helaas  wordt dit door veel rijders nog  erg onderschat .Met alle gevolgen van dien. 

   We ondervinden ook ,dat er toch ook steeds meer instructeurs zijn die  liever rijders les geven vanaf M niveau,terwijl het les geven en begeleiden van een jong paard zo ontzettend belangrijk is.

   Wat erg hinderlijk is dat er les wordt gegeven op het losrijterrein . Sommige denken dan dat ze meer rechten hebben en vragen om meer ruimte. Het raakt tijd dat hier meer op gelet wordt.

 • iones

  Helemaal mee eens. De instructeur is degene met kennis in huis. En die moet hij overbrengen. En wel op de juiste manier.
  Feit is dat veel paarden op de verkeerde manier getraind worden en daardoor bij de slager eindigen. En dat is nergens voor nodig.

 • pippie

  Helemaal mee eens
  Veel ruiters hebben niet de nodige achtergrond kennis en hebben veel vertrouwen in het oordeel van de instructeur/trice. Ik zie ook veel mensen die les hebben maar volkomen scheef op hun paard zitten met grote gevolgen voor het paard.
  Ik vind wel dat ook de ruiter verantwoordelijk is om zichzelf goed voor te bereiden er is zoveel te vinden op internet en in boeken.

  Gun je paard en jezelf het beste en probeer zoveel mogelijk bij te leren.

 • yvonneghysels

  Ik ben het hier voluit mee eens, er zijn inderdaad teveel instructeurs, ‘of mensen die zich zo willen noemen’, die weinig of niets van het paard in zich afweten maar wel graag les geven omdat ze het een prettige bijverdienste vinden; dit mag geen grond zijn om les te geven..!!!
  ik geef ook les en doe dit via meer dan 30 jr ervaring en veel studie, zeker ook over het paard in zich, hoe het fysiek, anatomisch en motorisch beweegt, ook het mentale van het paard moet door veel ervaring in studie gekend zijn. voeg hierbij nog wat opvoedingskennis en dan ben je misschien klaar om les te geven.. als het in je eigen karakter past!!??

  als ik een paard wil kopen, ga proberen dus;. lopen ze telkens ontzettend scheef..bijna niemand werkt nog correct aan het rechtrichten.. met als gevolg dat die paarden rond hun 9 a 12 jaar bijna allemaal gaan manken of onregelmatig bewegen.. ook op de lessen die ik geef is dit een groot probleem.
  het is belangrijk om het ruitergevoel te ontwikkelen om dit scheef lopen te leren voelen!! zodat je er als ruiter op gepaste wijze iets aan kan doen
  Ook het paard goed voorbereiden om zonder pijn in de rug te verzamelen (op hoger niveau ) is niet of amper nog gekend. of het paard correct bergop leren lopen zonder omhoog te trekken in nog zo’n stokpaardje.. op enkele na doet/kent niemand het nog!!
  Er zijn goede baisisoefeningen voor die door weinig mensen gekend zijn tegenwoordig. het gaat verloren voor de paardensport als hier niet vlug iets aan gedaan wordt..
  grote oorzaak is onkunde/onwetendheid van lesgevers, instructeurs. dit met alle gevolgen voor het paard.
  paard rijden is in de eerste plaats een denksport, 60% denken, 30% voelen en 10% doen, in die volgorde..
  het is ook een karaktertraining voor de ruiter/amazone als die goed begeleid wordt!
  Voor de trainer is de eerste opgave: kennis opdoen en er niet aan beginnen als je niet extra veel weet over het paard: anatomie, bewegingsleer!!! spieren en gewrichten en hun functies en mogelijkheden kennen!!!
  Ook een goed en eerlijk trainingsschema hanteren is de boodschap!! daar de tijd voor nemen via studie en ervaring. je moet bijna elk probleem al eens aangevoeld en opgelost hebben om er les over te kunnen geven.
  Ik geef les op/tot hoog niveau aan mensen die de tijd hiervoor willen nemen om het op een verantwoordde goede manier te doen, en het leidt naar prestaties op alle niveau’s. Ik leer hen dingen die ze nog op weinig plaatsen vinden, en dan alleen nog voor ontzettend veel geld. ik houd beswust mijn prijs per les laag om de mensen de kans te geven regelmatig te komen zonder te zware financiele last, zodat voor bijna ieder de mogelijkheid open staat om deze dingen correct te leren. mijn nummer is: 03/312 45 22 of 0496/28 45 22
  dit is niet bedoeld als reklame voor mijn lessen, kheb trouwens maar plaats voor enkele lln extra, maar om mijn betrokkenheid met het paard in zich en de pijn/spijt die ik voel als ik het zo dikwijls zie misgaan, zelfs op hogere niveau’s..
  zoveel gemotiveerde ruiters die die extra stap niet kennen om hun paard het makkelijker te maken en het resultaat veel mooier en beter!!
  en zoveel paarden die versleten zijn als ze amper tien jaar zijn door dit alles te missen.

  ruitergroetjes aan alle betrokken paarden en hun baasjes/ruiters
  Yvonne

 • coriano

  En ook wij juryleden horen er te zitten om soms paarden en pony’s te beschermen tegen de mensen die zich er mee bezig houden! Dus collega’s, neus op de borst of een hoop gezaag, naar beneden met die punten.

 • hennyvanamon

  ik ben het daar helemaal mee eens ook ik ben instructeur, en geef les uit het oogpunt van het paard, veel mensen voelen daar weinig van maar de mensen die ik les geeft, staan er voor open en wie dit onderdeel van het paardrijden wil over slaan hoort zeker niet in mijn les thuis.

 • Meta

  Verander de opleiding voor instructeurs naar een competentie gerichte opleiding .

  Elk paard en ruiter hebben hun eigen ontwikkeling,voorgeschiedenis en ervaring,ga uit van hun nivo .

  Begin de les eens met een stukje theorie en toets de ruiter naar zijn kennis inzake het bewegingsmechanisme van het paard….de paardenrug kan pas ontspannen bij gebruik van de buikspieren,de hals kan pas zakken als de rug zich kan ontspannen,het paard kan dat pas als het lichaam echt wordt….

  ELK paard kan MOOI lopen!

  Het zou goed zijn als men eens terug gaat naar de klassieke basis…Gustaf Steinbrecht…Reiner Klimke…Antoine de Bodt…Voorwaarts en rechtgericht….ontspanning,aanleuning,rechtrichten,verzamelen oprichten!!!

  Met zachte gedragen handen.
  Niks,bijzetters,goque,zwepen,halsverlengers,ongeduld,geschop,schreeuwen en ander geweld.

  Eerst deze basis en band opbouwen in al zijn facetten en liefde voor het paard….dan pas komt het (r)echte rijden en de door de meesten zo fel begeerde winstpunten.

  Wordt het paard nl niet rechtgericht gereden en met DWANG,dan zullen pijn ,verzet en lichamelijke gebreken zich vroeg of laat aandienen(rugproblemen,hoefkatrol,spat,kissing spines,karperrug,sterrenkijken,”onoplosbare kreupelheden”,stijgeren,bokken,vluchtgedrag etc etc..

  Van B t/m de Z proeven zou de stang en trens optoming NIET van toepassing mogen zijn…gewoon skippen!!!

  Met ruiterlijke groeten!

  Voor de ruiters die het beste met hun paard voor hebben….surf eens naar:  http://www.rechtpaard.nl

 • Inhetrechtespoor

  Over het opleiden wil ik toch wel wat zeggen.

  Ik sta in een opleiding instructeur les te geven aan twee combinaties in de slofteugel, later rijdt er een meisje met een pony met een stang in de mond.

  Wat voor boodschap geven we dan af aan al die jonge meiden die deze cursus doen ? De slof is oke, een stang in de hand van een kind is oke, als een ruiter scheef op het paard zit roep je gewoon ‘ga eens recht zitten’.

  Wat is er gebeurd met ‘je sporen verdienen”? Ik zie in veel lessen kinderen zelfs op het laagste niveau met sporen aan en zweep in de zagende handjes.

  Op zich niks ten nadele van de opleider want die kan magistraal lesgeven, alleen zou ik de jeugd graag wat principes meegeven die verder gaan dan dat je er netjes uit moet zien en netjes moet praten.

  Dank je Carel Soethout voor het op waarde schatten van de paarden.

 • Arie Huisman

  Helaas komen er steeds meer mensen met paarden en zijn er steeds minder paardenmensen. Dit zie je ook bij de instructeurs.
  Maar het meest zorgelijk is dat het paard vaak verwordt tot een winstpunten machine die ook nog eens in de prijzen moet lopen. Het gaat nooit snel genoeg en als je als instructeur gewoon gedegen met een paard en ruiter aan het werk gaat en het belang van het paard belangrijker vindt dan de wedstrijd die er al weer aan staat te komen. Dan wordt er snel een andere instructeur gezocht die wel hier aan wil voldoen.. Meisjes van 20 die al menen dat ze alles weten en alles kunnen staan met een basisdiploma instructeur les te geven alsof ze het allemaal zelf hebben uitgevonden..
  Laten we gewoon weer eens tijd voor het paard nemen en de ontwikkeling van het paard voorop stellen, gewoon gaan leren paardrijden. Dan komen de prestaties vanzelf!!

  Arie Huisman…

 • Cindy

  Ik maak toch nog steeds mee dat jonge collega’s van mijn naar Deurne gaan en verplicht worden om met hulpteugels te rijden terwijl paard met te lang achterbeen loopt en verticaal totaal scheef is, dus totaal niet in balans. MAAR DE KOP MOET IN DE KRUL. Ik wordt soms moederloos van wat ik in de paardenwereld rond me zie gebeuren, en overweeg ook of ik wel verder moet met dit vak.

  Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook