Ga naar hoofdinhoud

West Nile Virus een heuse bedreiging?

Emile WellingDoor verschillende factoren, waar bij je onder andere aan de klimaatverandering en aan internationaal reisverkeer kunt denken, worden we in Nederland ook geconfronteerd met zogenaamde vectorgebonden infectieziekten, zoals Blauwtong bij schapen. Het virus wordt overgedragen door insecten (de vector).

Bij het West Nile Virus (WNV) gebeurt dit door diverse muggensoorten, die voornamelijk voorkomen in warmere klimaatgebieden. Het virus vermeerdert zich vooral in vogels die drager zijn. WNV werd voor het eerst geïsoleerd in de provincie West Nile in Oeganda in 1937 en is endemisch in gebieden rond de Middellandse Zee.

In Amerika onderkende men de ziekte aanvankelijk niet waardoor adequate maatregelen te lang op zich lieten wachten. Vanaf 2000 heeft het virus zich in enkele jaren over heel Amerika verspreid. Tegenwoordig komt WNV ook in Europese landen voor, zoals Italië, Roemenië, Frankrijk en Oostenrijk. Niet alleen paarden, ook mensen en vele andere zoogdieren kunnen geïnfecteerd raken.

Verschijnselen
Onder vogels veroorzaakt WNV een hoge sterfte, wat een indicatie is voor de aanwezigheid van het virus in een bepaald gebied. Bij mensen veroorzaakt het West Nile Virus meestal een milde infectie die lijkt op griep en gepaard gaat met hoofdpijn, koorts en nekstijfheid. Dit kan bij verminderde weerstand in sommige gevallen leiden tot hersenvliesontsteking.

Paarden
Bij paarden bedraagt de incubatietijd drie tot vijftien dagen. In zeventig procent van de gevallen verloopt de infectie a-symptomatisch. Twintig procent van de geïnfecteerde paarden vertonen milde symptomen zoals koorts, pijnlijke spieren en ataxie. Van deze zieke paarden vertoont twee tot tien procent van de gevallen een neuro-invasieve vorm die zich uit in incoördinatie van vooral de achterhand en koorts. Drie van de tien zieke paarden gaan dood. Er bestaat geen geneesmiddel tegen het virus. Zieke paarden kunnen alleen met behulp van ondersteunende behandelingen overleven, waarbij permanente neurologische schade kan ontstaan.

Vaccin
Paard en mens zijn een zogenaamd ‘dead-end host’, dat wil zeggen dat de ziekte kan niet van paard op paard of van paard op mens overgedragen kan worden. In Amerika is een goed vaccin voor paarden ontwikkeld, dat nu ook toegelaten is in Europa.

Als gevolg van de klimaatsveranderingen en het minder gebruik van landbouwvergif komen er steeds meer vectoren (muggen). Introductie van geïnfecteerde trekvogels als reservoir, de toename van het internationale paardenverkeer naar en van geïnfecteerde landen doen de kans op een introductie van virus bij ons sterk toenemen. Het is niet meer de vraag óf we te maken krijgen met West Nile Virus maar eerder wanneer.

Aangezien er geen geneesmiddel bestaat, zullen we ons moeten richten op preventie om Amerikaanse toestanden te voorkomen. Hoe doen we dat?

Vaccinatie is een eerste vereiste als WNV zijn intrede doet. Besmette paarden moeten in een vroeg stadium opgespoord worden met behulp van een goed surveillancesysteem en door middel van een dierenartsennetwerk in samenwerking met bijvoorbeeld het GD-laboratorium voor een betrouwbare en snelle diagnose. Verder moeten muggenwerende en -bestrijdende maatregelen worden genomen.

Emile Welling is dierenarts, voorzitter van de Groep Geneeskunde van het Paard en veterinair adviseur van de Sector Raad Paard.

Deze opinie verscheen vrijdag 4 september 2009 in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook