Ga naar hoofdinhoud

FEI criminaliseert ruiters met dopingregels

Hendrik SnoekEr moet radicaal wat veranderen bij de FEI waar het de dopingregels betreft. Zoals het nu gaat kan het niet langer. Ze maken er echt een zootje van. Ruiters weten niet waar ze aan toe zijn en worden te pas en te onpas gecriminaliseerd. Het kan niet zo zijn dat een ruiter een noodzakelijke medische behandeling laat uitvoeren en dan in het beklaagdenbankje terecht komt. Zelfs als de stof niet prestatiebevorderend is maar wel op een lijstje staat wordt een ruiter zwaar gestraft. Dat moet niet kunnen.

Gele en rode kaart Begrijp me niet verkeerd. Ik ben absoluut vóór strengere straffen op het gebied van doping. Maar het moet gewoon duidelijk zijn. Het is niet mijn bedoeling om de weg vrij te maken voor mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Je moet er gewoon een echte straf op zetten. Net zoiets als bij voetbal. Bij de eerste overtreding krijg je een gele kaart, maar de tweede keer kan bijvoorbeeld een levenslange schorsing betekenen. Dat lijken mij geschikte straffen. Er zijn in de paardenwereld namelijk genoeg mensen met criminele bedoelingen. Ik heb daar zelf ook mee te maken gehad. Ik werd in 1976 ontvoerd op weg naar huis van een concours. Er werd vijf miljoen losgeld geëist. Uiteindelijk heeft Breido Graf Zu Rantzau dat betaald, de grote baas van de FN. Dat geeft wel aan dat het niet altijd een eerlijk wereldje is.

Duidelijke grenzen
Ook moet veel duidelijker worden aangegeven wat medicatie en wat doping is. Het is nu een grijs gebied. Dat kan moeilijk zijn, maar je kunt er ook heel makkelijk over denken. Alles wat prestatiebevorderend is komt op een lijst en wanneer op een wedstrijd iets gevonden wordt, dan volgt een straf.

Het moet dan wel zo zijn dat het middel op dat moment ook echt prestatieverhogend is, en niet een klein spoortje van een stof betreft die al lang niet meer werkzaam is. Ook moet de ruiters duidelijk worden verteld wat wel en wat niet mag en moet alles overlegd worden met de teamdierenarts.

Duitsland op de goede weg
Ik denk dat Duitsland al op de goede weg is, in tegenstelling tot de FEI. Het is treurig om te zien hoe het er nu bij de FEI aan toe gaat. Ik hoop dat de FN bij de FEI kan aandringen op een duidelijkere regelgeving. Ik denk dat het goed is dat alle internationale ruiters een logboek bij gaan houden over de behandelingen van de paarden en dat er veel meer educatie komt omtrent doping en medicatie. Ruiters moeten zelf ook weten waar ze mee bezig zijn. Het moet niet zo zijn dat alles maar op de ruiters wordt afgeschoven, terwijl ze negen van de tien keer niet eens op de hoogte zijn van alle regels.

Controles
Ook vind ik dat op elk concours meer controles moeten zijn. Ruiters moeten niet denken dat ze er zo maar mee weg kunnen komen. Ik organiseer zelf het CSI in Münster en we hebben dit jaar veel meer controles gehad dan andere jaren, maar het is mij heel goed bevallen. Als concoursorganisatie moet je een signaal afgeven aan de ruiters. Het moet niet zo zijn dat ze denken: ‘Alles wat niet gevonden wordt is toegestaan’, zoals Ludger Beerbaum onlangs zei.

Hendrik Snoek was internationaal springruiter en is nu organisator van het CSI in Münster.
Deze opinie verscheen woensdag 9 september 2009 in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “FEI criminaliseert ruiters met dopingregels

  • verbeek

    Voor een deel heeft dhr. Snoek gelijk. Echter een paard dat medicatie krijgt mankeert iets waardoor deelname aan een wedstrijd schadelijk kan zijn voor het dier, conclusie niet deel laten nemen!!!. Bovendien geeft het ook weer de mogelijkheid om smoesjes te gebruiken om iets toe te dienen. Grenzen stellen, jazeker, maar waar leg je die en hoe voorkom je misbruik door beroeps oplichters want daar prten we hier over??
    Een goede voorlichting naar ruiters en zeker ook naar de dierenartsen die de medicatie toedienen is zeker van belang. Zorg er verder voor dat er een duidelijke lijst komt met wat kan en niet kan. Op dit moment moet men het doen met een veel te moeilijke lijst van een website die niet eens iedereen kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook