Ga naar hoofdinhoud

Reageren op Horses.nl: koekje d’r bij?

Logo HorsesInternet is een fijn medium waardoor iedereen sneller zijn nieuws krijgt, foto’s kan bekijken en video’s kan zien. De keuring of wedstrijd is nog niet afgelopen of je kunt al verslagen lezen of beelden zien. We Twitteren zelfs op Horses.nl, zodat je van de grootste wedstrijden als eerste de uitslagen weet. Dat je tegenwoordig zelf kunt reageren, is fijn. Vroeger stond de journalist immers op een afstand en als je er als lezer al iets over te zeggen had dan kon je hooguit pen en papier ter hand nemen en een brief sturen, met de hoop dat dit bij de ‘ingezonden brieven’ kwam.

Tegenwoordig is het makkelijker om te reageren. Dat komt de journalistiek ten goede. En de paardensport ook. Maar blijkbaar doet niet iedereen dat even subtiel. Want terwijl iedereen het heeft over respect voor het paard, lijkt het respect tussen paardenmensen onderling alleen maar af te nemen. Kijk naar een willekeurig forum of lees de reacties onder artikelen op websites. Regelmatig vraag je je af: ‘is dit de toon waarin we met elkaar willen spreken over  paarden?’. Steeds vaker komt er dan ook e-mail binnen van professionals in de paardenwereld die wel hun mening willen geven voor De Paardenkrant, Bit of Horses.nl, maar die de reacties op hun mening, die ergens anoniem vanachter een pc getikt worden, beu zijn.

Wat mij betreft is dit dan ook niet de manier waarop wij over paarden willen spreken. Voor reacties op Horses.nl hadden we al spelregels, maar het is tijd om die regels aan te scherpen. Ja, we willen gráág inhoudelijke reacties op onze opinies en berichten, maar wel op een normale toon. Discussiëren doe je met inhoudelijke argumenten. We houden allemaal van paarden, van paardensport of van de fokkerij. Laten we daarover op een normale manier communiceren.

Wij gaan dus op Horses.nl meer opinies van deskundigen plaatsen. En wij willen daar ook graag meer inhoudelijke reacties op krijgen. Van de Bitlezer, van de lezer van De Paardenkrant en van de bezoeker van Horses.nl. En voor wie het nodig vindt om onder pseudoniem te reageren: degene die de opinie geeft of de journalist die iets heeft geschreven, heeft het lef om zijn of haar naam er onder te zetten, dus waarom jij niet? Ook al ben je een vrouw, wees zelf ook een vent. Met een kopje thee en een koekje d’r bij kunnen we ook over paarden praten. Zonder elkaar anoniem de hersens in te hakken.

Marjan Tulp is hoofdredacteur van Bit.
Deze opinie verscheen vrijdag 11 september 2009 in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “Reageren op Horses.nl: koekje d’r bij?

 • Geachte mevrouw Tulp,

  Wanneer we de mogelijkheden van internet op een goede manier willen gebruiken is uw initiatief onontbeerlijk. Discussie die met respect voor elkaar op basis van uitwisseling van argumenten gevoerd wordt zal leiden tot de broodnodige kwaliteitsverbetering. Anders is de mogelijkheid om te reageren op uw website eigenlijk zinloos. Ik heb meteen uw raad opgevolgd en gereageerd op de opinie van Tineke Bartels.

  Evert Brooijmans
  Bereiter (FN)

 • Richard Velthuis

  Geachte mevrouw Tulp,

  Ik ben hetr grotendeels eens met uw opinie.
  Vooral het anoniem reageren vind ik soms inderdaad een beetje laf echter als ik op horses ergens op reageer dan komt mijn inlog naam bij mijn reactie te staan en is niet direct na te zoeken wie ik eigenlijk ben.

  Ik stoor mij regelmatig aan ongefundeerde reacties op nieuwsfeiten op horses. Bepaalde feiten worden regelmatig niet met gegevens en na te trekken feiten gestaafd. Met andere woorden iemands mening (die hij/zij van mij mogen hebben) worden als de waarheid gemeld en hiermag blijkbaar geen commentaar op gegeven worden.
  Er zijn gelukkig uitzonderingen en dus gebruikers die wel uitleg willen geven.
  ik hoop dat de profi’s door blijven gaan met het geven van opinies en reacties, hier kunnen we met z’n allen alleen maar van leren. Dat we op deze opinie met respect reageren lijkt mij niet meer dan een kwestie van fatsoen.

  MVG
  Richard Velthuis
  paardenliefhebben en vrij onwetende leek

 • Blij te horen dat ik niet de enige ben die soms wat flauw wordt van de wijze waarop mensen met elkaar omgaan op internet. Zo doen ze aan de telefoon niet, laat staan IRL! ( =in real life) Respect voor je paard, respect voor elkaar, niemand heeft de wijsheid in pacht en er leiden meerdere wegen naar Rome. Met anderen omgaan zoals je wilt dat er met jezelf omgegaan wordt levert meer op dan je kan vermoeden.

  Signe-Sanne Oortgijsen

 • ABeetje

  Discussie, over welk onderwep dan ook, moet altijd met respect voor elkaar zijn.
  Is het respectloos als ik het niet eens ben met mensen die zich ‘paardenmensen’ noemen.
  Ben ik respectloos als ik zeg dat ik anders tegen dierenwelzijn aan kijk dan mensen die ècht professioneel met paarden bezig zijn ?
  Daar gaat het dus om !
  Wie zijn de deskundigen in deze.
  Feit blijft blijkbaar dat de mening van topsporters/topfokkers en andere professionelen in de paardensport tegenwoordig lijnrecht tegenover de mening van dierenliefhebbers staat. Ik denk dat discussie goed is. Iedereen die professioneel, op welke wijze dan ook, met dieren bezig is, moet zich steeds af blijven vragen of met het dienen van eigen (financieel) belang het belang van het dier niet in gedrang komt. Net zoals bij de landbouwdieren, moet er in de paardensector ook een soort ‘hervorming’ op gaan komen waarbij er meer naar het belang van het dier gekeken wordt dan nu het geval is.
  Vorige week keek ik naar een endurance wedstrijd uit 2008 op Horse & Country (Engelse satelliet zender). Tijdens deze wedstrijd met een 60-70-tal topdeelnemers sneuvelden paarden op het springen over een country-hek (ca. 150 cm hoog). Een hek die ik gebruik om mijn paarden in de weide te houden ! Ook een hindernis in de vorm van een soort hoog zandbed (1, 25 hoog en 180 breed) kostte paarden hun gezondheid.
  ik zag een paard die leek zijn nek te breken, die 2 x over de kop rolde, weer overeind kwam (zonder ruiter) en daar stond alsof hij een zware hersenschudding had. Hij tolde op zijn benen. Als eht een mens was geweest, had iedereen er schande van gesproken dat we mensen dit soort hindernissen zouden laten springen. Iedereen maakte zich ongerust over de ruiter en het paard kwam op de laatste plaats. Dit zijn (sport)momenten waarbij ik me er voor schaam dat we paarden gebruiken voor dit soort sporten.
  Ik denk dat een endurance-ruiter hier een totaal andere mening zou zijn toegedaan.
  Mag ik hier dan niet meer mijn mening over geven ?

 • Joyce

  De stelling die je veel hoort is dat er steeds meer mensen met paarden zijn en steeds minder paardenmensen. Beide partijen maken elkaar uit voor rotte vis en onderling doen ze dat ook. Want iedereen weet het beter en kan het beter.
  Misschien moeten het paardenmens en het mens met paard, het paard ook eens centraal gaan stellen en niet zo kijken wat een ander doet. Behalve om iets van elkaar te leren.
  Mijn ervaring is dat paardenmensen niet altijd even paardvriendelijk zijn en mensen met paarden ook niet. Vaak door onkunde en ook wel eens door onwil, maar dat is een andere discussie. Door naar het paard te kijken en je te verdiepen in wat het nodig heeft los je denk ik al veel problemen op. Want of je nou fanatiek sport of recreëert, een blij paard is het fijnste wat er is! En als we dan allemaal zo met ons paard bezig zijn kunnen we ons ook openstellen voor de mening van anderen en daarop reageren met: past dit bij mij of niet? Laat elkaar in je waarde en respecteer iemands kennis en kunde, maar doe uiteindelijk wat voor jezelf het beste aanvoelt en het fijnste is voor je paard!

  Gr. Joyce

 • Arabesk

  Als we hier de kant uitgaan zoals dat ook op paardenfora gebeurt, ben ik er geen voorstander van.
  Dan mag je wel roepen dat het zielig is om een 1,5 jarig paard te longeren. Maar krijg je problemen als je onderbouwd reageert waarom het slechts is om op een 3 jarige te rijden.
  Vaak is de inhoud van de mening wat mensen de nekharen doet rijzen, ook al breng je het nog zo voorzichtig.
  Modereren en censuur liggen gevaarlijk dicht bijelkaar. Ik hoop niet dat horses.nl gaat vervallen in censuur zodra er wordt tegengesproken (met name over welzijn lopen de discussies vaak hoog op en blijft BIT en horses.nl in het veilige midden).

  En wat betreft respectvol gefundeerd discussieren kan BIT ook wel een beetje hand in eigen boezem steken; wanneer er mensen aan het woord gelaten worden die onzinargumenten gebruiken in hun visie en hun verhaal met foutieve informatie onderbouwen, dan kan je ook hele scherpe kritiek verwachten, omdat het plaatsen van dergelijk materiaal respectloos overkomt op de lezer die iets meer in huis heeft.

  De rol van gedrukte media (paardentijdschriften maar ook kranten) is aan het veranderen. Voor de allerlaatste nieuwtjes is een gedrukt medium eigenlijk niet zo goed meer. De krant van vandaag brengt het nieuws van gisteren. Het is wel zo dat op internet een tekort is aan achtergrond verhalen met heel veel diepgang. Persburea’s richten zich op kwantiteit, niet per defintie op kwaliteit bijv. Toch blijft er behoefte aan kranten; vrijdag en zaterdagedities vinden gretig aftrek. Omdat daar achtergrond artikelen en meningen instaan (hoor en wederhoor over bepaalde onderwerpen).

  Was een paardentijdschrift vroeger een medium waar de lezer kennis en nieuws uithaalde, tegenwoordig hebben google en druk bezochte paardenwebsites die rol overgenomen. Een lastige positie lijkt mij. Daarom stoppen sommige tijdschriften ermee en beginnen anderen er géén, omdat hun website een beter medium is. Wie zijn ei kwijt wil, heeft alle ruimte op internet, zonder een redactie die bepaalde scherpe randjes bijschaaft. Sommige websites zijn heel goed qua inhoud, andere minder. En het fijne aan internet is dat het publiek voor zichzelf kan uitmaken of het prietpraat betreft of interessant inhoudelijk nieuws.

  Kortom, ik hoop dat BIT wat meer opschuift in diepe achtergrond artikelen, én hoor en wederhoor. De lezer heeft minder behoefte aan informatie, maar ik denk dat een stevig discussie stuk waarbij een stelling besproken wordt met een persoon die voor is en eentje tegen, waar de stukken bijna vanaf spatten, in deze tijd veel interessanter is. Dan is iedereen er als de kippen bij om zijn of haar mening óók te geven op internet en word je als blad besproken.

  Arabesk (mijn echte naam zegt niemand iets 😉 )

 • Zakarja

  Ik ben het helemaal met de aangekondigde maatregelen eens. Ik heb op paardenforums dingen meegemaakt en gezien waar de honden geen brood van lusten, en die forums worden soms ook nog heel slecht gemodereerd (bijvoorbeeld door vriendinnetjes van de grootste schreeuwers; dus partijdigheid troef). Doordat veel paardenmeisjes nog volop aan het puberen zijn, kan een flink deel van het gescheld verklaard worden door onvolwassenheid. Maar ik moet zeggen dat ik ook volwassen mannen de meest vreselijke dingen heb zien zeggen over iemand waar ze het niet mee eens waren (haantjesgedrag). Het wordt hoog tijd dat de bezem eens gaat door de virtuele paardenwereld!

  Karin (omdat ik niet gegoogeld wil worden niet mijn achternaam erbij)

 • yvonneghysels

  Ik kan me 100% vinden in deze oproep.. het is simpel om via de pc ‘elkaar anoniem de hersens in te hakken’ maar laaghartig..
  ook de vraag naar inhoudelijke reacties voelt goed aan!! minder aggresieve en impulsieve lege dingen maar door kennis en ervaring gedragen artikels daar heeft iedereen wat aan!
  grt Yvonne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook