Ga naar hoofdinhoud

Duitsland moet inderdaad hard gaan werken

Duitsland heeft inderdaad de handen vol om terug te komen op het oude niveau, zoals Tineke Bartels in haar opinie in De Paardenkrant van 2 september stelt. Toch kan ik me niet helemaal vinden in haar betoog. Want over de oorzaak van de opgelopen achterstand van de Duitsers valt te twisten.

Ik denk niet dat de gehele hausse in Nederland is toe te dichten aan de trainingsmethode van Sjef Janssen. Natuurlijk is Sjef een geweldige trainer; daar is geen discussie over mogelijk en de resultaten van zijn leerlingen laten dat zien.

Nederland heeft een brede top en die combinaties waren allemaal beschikbaar voor het EK. In Duitsland lag dat ingewikkelder. Isabell Werth kon niet starten vanwege de schorsing en Heike Kemmer en Nadine Capellmann hadden geblesseerde paarden. Die drie zijn eigenlijk de sterkste combinaties van Duitsland en hun absentie levert al een flinke achterstand op.

Trouwens, ook al hadden die drie meegedaan in Windsor, dan denk ik nog niet dat we hadden kunnen winnen. Duitsland delft op dit moment het onderspit: de Oranje-combinaties zijn sterker en meer bevestigd.

Totilas als geheim wapen
En jullie Nederlanders hadden ook het geheime wapen meegenomen: Totilas. Totilas is een ‘once in a lifetime-paard’, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Toch vond ik de waardering wat hoog. Natuurlijk moeten aanleg en kwaliteit worden beloond, maar de foutjes in de proef moeten ook worden afgestraft. Dat laatste gebeurde in Windsor te weinig.

Hard werken
Nederland is in de dressuur ‘het nieuwe Duitsland’ geworden en ik denk dat dat voorlopig zo blijft. In Nederland is men erg bezig met het zoeken en ontwikkelen van jong talent en dat verdient in Duitsland naar mijn mening meer aandacht. In Nederland worden de jonge talenten beter begeleid en kunnen ze veel makkelijker de aansluiting vinden met de top. In Duitsland hebben we ook wel een jong talent, Matthias-Alexander Rath bijvoorbeeld, maar dat is dan weer ‘familie van…’. Adelinde Cornelissen komt voorzover ik weet niet uit een paardenfamilie en heeft hard gewerkt voor dit succes. Dat soort mensen is er in Duitsland genoeg, maar niet in de top. We moeten de deur daarvoor meer open zetten.

We moeten ons in Duitsland eerst op ons eigen talent concentreren, vind ik. We zijn het meest traditierijke paardenland en het stikt hier van de goede ruiters, trainers en paarden. Maar niet al dat talent komt op de juiste plaats terecht: de paarden niet altijd bij de juiste ruiters en de ruiters niet altijd bij de juiste trainers. Die afstemming moet beter worden.

Ook vind ik dat ruiters niet bang moeten zijn om heil bij een andere trainer te gaan zoeken. Veel ruiters blijven te lang bij dezelfde trainer en komen daardoor niet genoeg vooruit.

Jurering
Ik ben het op veel vlakken met Tineke Bartels eens, maar in de laatste alinea slaat ze in mijn ogen de plank mis. Natuurlijk is de jurering te beïnvloeden. Als je goed rijdt komen de punten vanzelf. Als dat niet vanzelfsprekend is kan de hele dressuur wel opgedoekt worden.

Wolfram Wittig rijdt Grand Prix, traint Isabell Werth en fokte internationaal succesvolle paarden. Hij heeft een dressuurtrainingsstal in Noordrijn-Westfalen.
Deze opinie verscheen woensdag 16 september in De Paardenkrant.

Opinie Tineke Bartels: Bewondering is nieuwe trend.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Duitsland moet inderdaad hard gaan werken

  • antonio

    Met het bovenstaande kan ik volledig instemmen. Graag zou ik echter ook onder de aandacht brengen dat er door de “Nederlandse manier” van trainen wel erg veel paarden helemaal psychisch in de vernieling gereden, getrapt en geslagen worden. Het veel gehoorde excuus is dan dat het paard niet het goede karakter heeft, echter, ik heb met 45 jaar ervaring reeds lang geleden vastgesteld dat problemen of niet meewerken van paarden voor 100% ligt bij gebrek aan kennis en alternatieven van mijn kant. Hoeveel paarden verlaten “afgekeurd” de stallen van onze “topruiters”. Er wordt veel teveel gelet op medailles en te weinig op hoe deze verkregen zijn. Ik zou in geen geval paard willen zijn bij onze bondstrainer, dan liever naar het abattoir. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik ook jeugdzonden heb begaan, gelukkig heb ik al jong ontdekt dat ik meer om paarden geef dan om roem en medailles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook