Ga naar hoofdinhoud

Papieren en opinie van buurman belangrijker

Peter de Boer Door veelvuldig te bemiddelen bij aan- en verkoop, training en het uitbrengen op wedstrijden van paarden van derden, zien en horen we veel over wat er speelt in de dressuursport. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: onze sport naar een hoger niveau tillen. We willen een paard dat kan genieten en tegelijkertijd steeds naar een hoger niveau toegetraind kan worden. Dressuur blijft een jurysport waarbij de manier van jurering vaak een discussiepunt is. Ik vind het erg jammer dat twee juryleden eenzelfde onderdeel beoordelen met een 9 tegen een 6 of een 4 tegen een 7.

Dit roept de nodige vragen op. Hoe kan het dat iemand die zichzelf met de sporen in de buik van het paard moet verankeren om te kunnen doorzitten, winstpunten kan behalen? Hoe kan het dat jury noch instructeur hierop reageert? Waarom wordt iemand die één keer correct maar kordaat zijn paard corrigeert, harder afgestraft (of zelfs beschuldigd van dierenmishandeling), dan iemand die om de twee passen nodeloos en irritant zijn paard aantikt of met veel te scherpe sporen prikt?

Er is nog heel veel werk te verrichten om de kennis en kunde van ruiters, instructeurs en juryleden naar een hoger niveau te tillen. We kunnen ons erbij neerleggen dat het altijd hetzelfde zal blijven, met de vinger naar anderen wijzen of we kunnen er ook daadwerkelijk iets aan doen. Gelukkig zijn er al nuttige initiatieven, zoals het jury experiment in Aken. Ruiters en amazones moeten vooral zelf meer verantwoording en discipline opbrengen.Trainers en instructeurs moeten de verantwoordelijkheid hebben om te weten waarmee ze bezig zijn, voor ze hun kennis overbrengen op anderen. We moeten allemaal veel kritischer zijn en het onszelf niet te gemakkelijk maken. Als hét dressuurland bij uitstek, moet het beoordelingsniveau, over wat al dan niet gerechtvaardigd is veel hoger liggen!

Fokkerij
Bij de fokkerij en de talrijke competities voor jonge paarden zien we hetzelfde. De oefeningen die van jonge paarden verwacht worden zijn, de extreem getalenteerde paarden uitgezonderd, absoluut niet verantwoord. De manier waarop jonge paarden hiervoor worden klaargestoomd is rijtechnisch vaak niet onderbouwd en heeft weinig te maken met het welzijn en de mentale en fysieke gezondheid van de paarden. Het is een grote show waar financiële belangen het vaak winnen van de liefde voor het paard. Deze mentaliteit wordt mede veroorzaakt door onze wedstrijdcultuur en door bepaalde organisatoren. Zou het niet beter zijn als de fokkerij paarden zouden brengen waar werkelijk vraag naar is bij de doorsnee ruiters? Zelf verkies ik sensibele, spectaculaire en intelligente paarden. Deze paarden probeert het grootste deel van de fokkers te fokken. Maar de meeste ruiters kunnen niets met dit type paard. Hierbij past een paard dat braaf is in de omgang, met een nuchter karakter, waar je zorgeloos een bosrit mee kunt maken. Maar ik lees nooit: “Deze hengst fokt een stabiel en rustig karakter”. Door de commercie van de paardensport wil niemand dit nog horen.

Uit ervaring weet ik dat mensen vaak een paard kiezen dat niet geschikt is voor het doel en niet bij hen past. Zolang de papieren, de keuring en de opinie van de buurman maar goed zijn! Dat ze kunnen verongelukken met een paard dat hun petje te boven gaat is bijzaak. Er is de laatste jaren al veel verbeterd in onze sport. Maar zoals mijn trainer Jo Willems altijd tegen mij zegt: “We kunnen er over praten.” Veel juryleden weten dat ik opensta voor andermans visie en graag in positieve zin de discussie aanga. Als we dat allemaal zouden doen zonder elkaar na te wijzen zou het niveau nog veel hoger kunnen liggen. Het zal zo misschien voor mijzelf niet makkelijker worden bovenaan te eindigen. Maar misschien krijg ik er weer een topper bij die mee kan werken om de dressuursport naar een hoger niveau te brengen!

Peter de Boer rijdt ZZ-licht. Hij heeft samen met zijn partner Jan-Bas de Jonge een dressuurstal Virtual Zone Horses.
Deze opinie verscheen woensdag 30 september in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “Papieren en opinie van buurman belangrijker

 • henkkats

  er is een al jaren een nieuwe aanwas van jonge ruiters en ruiters die kant en klare paarden/en pony s krijgen omdat pa en ma geen gebrek aan geld heben en je hebt steeds meer mensen met paarden, en steeds minder “”paardenmensen””een ruiter die met een fjord M dressuur is en die een leuke corecte rit rijd daar pas kan ik van genieten en als die dan de grote vaak super dure rijpaarden met super mode gevoelige papieren de hakken laat zien dat is voor mij genieten en met mij naar mijn idee vele anderen

 • Rhytm

  Klopt, de meeste ruiters zijn gewone ruiters die een betrouwbaar paard nodig hebben. Kan er niet een splitsing gemaakt worden tusssen sportpaarden en recreatiepaarden waar een leuk proefje mee gereden kan worden zonder stress? Tot op heden heeft (voor zover ik weet) alleen Samber een superkarakter dat hij goed doorgeeft. Ik zou graag veel meer van zulke hengsten zien.

 • rockdiamant

  combinaties die niet goed zitten, tong naar buiten, doorgeslagen stangen, constant gebruik van sporen die vervolgens zomaar bovenin eindigen met dikke winst. niet bij mij, daarom ben ik een streng, slecht, ondeskundig jurylid. en heb ik waarschijnlijk ook nog nooit op een paard gezeten.
  inderdaad, geef mij maar een correct gereden paard. jaren geleden zei conrad schumacher tegen mijn man en mij: let maar op. over een paar jaar zie je alleen paarden die spectaculair gaan maar die niet zijn afgericht volgens de fei regels.de paarden worden te complex voor de gemiddelde ruiter. (gemiddeld=landelijk)iedereen wil toppers fokken, maar er zijn maar een handjevol topruiters. wat gebeurt er met de rest? laten ze gebruiksvriendelijke paarden fokken jeetje, die man is helderziend

 • riagr

  Geweldig stuk. Kan een kopie hiervan op elk wedstrijdterrein opgehangen worden?

 • iones

  Ik ben een hobby ruiter. Ik fok echter met een goede merrie en ik heb bewust een partner voor haar gezocht waarvan bekend is dat hij prettige karakters geeft. Helaas geeft het kwpn verder inderdaad niet veel informatie vrij over het karakter van een paard onder het zadel. Het is dus wel effe hard zoeken geblazen. Ik wil straks lekker een sprongetje kunnen maken, buiten kunnen rijden en een beetje dressuren. Ik ken mijn beperkingen, hoog niveau zal ik nooit halen. Dat vergt namelijk meer van me dan ik op kan brengen. Maar dat beetje dat ik wil, wil ik wel goed kunnen.

 • perlano

  Hallo ,ik vind het een gewldig stuk ,over wat petre schrijft en ik herken veel uitspraken ,maar dan in springrichting.VEEL jonge ruiters werd door een vermogend vader betere paarden gekocht die 130 of 140m hebben gelopen,maar na mnd hoor je ze hebben me een verkeerd paard gekocht of die bok doet het niet meer,nee men moet zich inderdaad eens afvragen of hun zoon of dochter die voorheen een makkelijke pony had in het z of zz springen dit wel kan met paarden,vaak is dit antwoordt nee,want het zijn geen machines,opstappen en wegrijden,nee zo eenvoudig is dat niet,je bent bezig met een levend wezen.We weten in de springsport ook dat bepaalde hengsten nakomelingen kunnen geven die niet geschikt zijn voor de echte amateurs,waarom;omdat de paarden meer kwaliteit hebben dan de ruiters,alleen is dit moeilijk om toe te geven,en wie word de dupe het paard ,de mens heeft en wil altijd gelijk ik ken dat wel,met alle gevolgen van dien.Verder vind ik wel peter dat ieder voor zich zelf moet kijken waar hij mee fokt ,we weten ook dat de verkoop praatjes over hengsten niet altijd op waarheid berusten,dus moet je zoeken wat je wilt en in jezelf geloven in die keuze,waar je mee dekt,en welke hengst en wat de combinatie word is maar afwachten,als dit voorspelbaar was ,hadden we allemaal een goed passend paard,maar mijn inziens,en dat beweerde mijn opa en vader en nu ik ook dat de merrie 65-70 % mee geeft,het maken van mijn hengsten keuze iets gemakkelijker maakt.ik fok zelf en rij 135 parcoursen met eigen fok als goeie amateur.

 • Zakarja

  Peter de Boer heeft gelijk, maar de paarden waar hij om vraagt, worden hier in Nederland wel degelijk gefokt hoor! Zowel het Gelderse als het Groninger Paard (waar de KWPN-er oorspronkelijk uit ontstaan is) hebben een stabiel karakter, zijn geschikt voor beginnelingen én doen het goed in de sport (zowel dressuur als springen, ook op ZZ-niveau en hoger). Alleen: er wordt te weinig propaganda voor gemaakt, en veel mensen denken geheel ten onrechte dat het “boerenknollen” zijn. Bovendien worden andere stamboeken dan het KWPN vaak totaal niet serieus genomen, maar steek je licht toch maar eens op bij ‘Het Groninger Paard’ , het NeWP en het IHW waar de Groningers en Geldersen te vinden zijn. En informeer daar maar eens naar hun sportprestaties! Overigens was/is Samber (leeft hij eigenlijk nog?) een Groninger.

 • roche

  Door het gebrek aan talent (of de bereidheid om ZICHZELF te ontwikkelen) van zijn ruiter, kan een getalenteerd paard niet verbeteren en zelfs slechter gaan lopen. Terwijl een getalenteerde ruiter met een minder getalenteerd paard, zichzelf en het paard kan verbeteren. Er worden meer paarden in hun ontwikkeling tegengehouden door hun ruiter dan ruiters door hun paarden.
  Er mag veel meer naar de manier van rijden door de ruiter worden gekeken. Geregeld proberen mensen hun niet correcte manier van rijden te verbloemen met een goed paard. En zolang ze daar mee weg komen op wedstrijden, kunnen ze gewoon doorrijden zonder aan zichzelf te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook