Ga naar hoofdinhoud

Friezen meer selecteren op functionaliteit

FriesFriezen worden in de dressuur door juryleden steeds meer geaccepteerd. Af en toe worden ze nog naar beneden gepunt, maar het gaat wel steeds beter, net zoals juryleden tegenwoordig ook positiever over de Spaanse paarden oordelen. Natuurlijk zijn er ook beperkingen die Friezen hebben ten opzichte van warmbloedpaarden. Aan de andere kant heeft 95 procent van de rijpaarden ook beperkingen, dus de beperkingen van de Fries zijn niet zo erg.

Ik maak me geen illusie dat Friezen bijvoorbeeld een wereldbeker kunnen winnen. Een Fries beschikt nou eenmaal niet over de ruime gangen van een warmbloedpaard en Friezen hebben veelal een korte verticale hals. Daarentegen hebben de Friezen wel vaak bijzonder veel aanleg voor de verzamelde gangen.

In Nederland gaat het volgens mij redelijk goed met de jurering, maar in België houden juryleden zich soms nog te veel op de vlakte. Je wordt dan met een Fries niet naar beneden gepunt, maar hebt ook geen achten op je protocol. Omdat de juryleden niet helemaal weten wat ze er mee aanmoeten geven ze maar zesjes en zevens.

Fokkerij
In mijn ogen kan de fokkerij de sport wel enigszins bijsturen, maar aan de andere kant moet een Fries ook een Fries blijven, met de bijbehorende klassieke kenmerken. Ik vind dat de paarden op keuringen nog te weinig op functionaliteit worden geselecteerd. Er wordt meer gekeken naar een grote draf en een indrukwekkend type dan naar de daadwerkelijke aanleg als sportpaard.

Sinds een aantal jaar hebben de Friezen ook de kooi, maar daarvoor werd de galop nooit door de keuringscommissie beoordeeld. En dat terwijl de galop in de hogere klassen voor 60 procent de proef vult. Er is bij de Friezen nog een te groot verschil tussen sport- en keuringspaarden. Een goed keuringspaard, kan een belabberd sportpaard zijn en daar houdt de commissie in mijn ogen te weinig rekening mee.

Gezondheid
De functionaliteit van sportpaarden hangt nauw samen met de gezondheid en daar is in mijn ogen ook nog veel werk aan de winkel in de Friezenfokkerij. Veel Friezen zijn snel versleten door onder andere artrose. Dat hangt aan de ene kant samen met de klassieke bouw, maar er kan wel op geselecteerd worden door alleen met gezonde dieren te fokken. Daarop moet nog meer nadruk van het stamboek te komen liggen in mijn ogen.

Spirit
Een ander groot probleem bij Friezen in de sport is dat ze in veel gevallen niet heet genoeg zijn. Veel Friezen zijn wat lauw onder het zadel. Ze hebben niet genoeg spirit. Daar kan ook in de fokkerij rekening mee gehouden worden, door meer op functionaliteit te selecteren.

Het is belangrijk om in de fokkerij op karakter en werklust te letten. Bij de warmbloedpaarden staan karakter en werklust vaak bovenaan het lijstje van de topfokkers.

Bij de Friezen speelt het exterieur vaak een grotere rol. Dat hoort aan de ene kant wel bij de Fries, maar ik vind dat de sport wat meer mee moet tellen.

Ook beschikken veel Friezen over een achterbeen dat te veel stuwt. Voor een dressuurpaard is het achterbeen erg belangrijk, het achterbeen moet ‘elektrisch’ zijn. Daar wordt ook vaak aan voorbij gegaan.

Friezenliefde
Het lijkt nu alsof ik vind dat er niets goed is aan een Fries, maar dat is absoluut niet het geval. De punten die ik aangaf verdienen in mijn ogen nog meer aandacht in de fokkerij dan dat ze nu al krijgen.

Maar er zijn ook heel veel bijzondere kanten aan een Fries. Ik ben in wezen gewoon een dressuurruiter en ik had in plaats van Rintje net zo goed een warmbloedpaard kunnen rijden. Sinds ik Rintje onder het zadel heb, ben ik me wel veel meer gaan interesseren voor Friezen en ook steeds meer van Friezen gaan houden. De Fries is een heel apart paard en dat moet ook zeker zo blijven. Hoewel de functionaliteit meer aandacht zou moeten krijgen in mijn ogen, moet een Fries ook een Fries blijven!

Hans Meganck is een Belgische dressuurruiter. Hij rijdt nationaal Grand Prix met zijn Fries Rintje V (v. Melle) en maakt deel uit van de ‘Friezentrein’.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Friezen meer selecteren op functionaliteit

 • Breimer

  Op de net gehouden hengstenkeuring is het tegendeel gegeven. Tijdens haar clinic afgelopen vrijdag gaf Tineke Bartels aan dat de friezen veel beter zijn geworden. En ook vandaag tijdens de show van het talententeam kon gezien worden dat de friezen meer inhoud tonen. En ook heet worden. En dit waren niet de dekhengsten.

 • kuipers

  het probleem licht niet bij het stamboek . die doet ieder jaar zijn best om de juiste hengsten te selecteren . en daarna in de verrichting te testen.
  voor die sport die u bedrijfd zijn er maar een paar hengsten die van toepassing zijn, die dat vuur mee geven die u nodig bent. en wat nog belangrijker is uit welke moederlijn komen ze.
  we moeten er met zijn allen naar toe werken dat er meer merries in de sport komen zo dat we daar weer hengsten uit kunnen selecteren.
  zowel in dressuur en tuigsport.

 • tjitske

  Het gaat er om dat je het juiste paard uit kiest om hoog in de dressuur terecht te komen. De friezen moeten niet heter die zitten er zeker wel tussen, ze mogen niet onhandelbaar worden.
  En op de juiste manier gereden worden, ze worden soms ook bij elke pas bijgetrapt, normaal dat ze doods worden. En misschien ook wel de verkeerde keuze van paard.

 • M. Peters

  Friezen zijn geweldig mooie paarden met een geheel eigen uitstraling. Ondanks dat het barokke model naar de achtergrond is verdwenen, zijn ze nog steeds het aanzien waard. In de dressuur leveren ze steeds betere prestaties. Heter hoeven ze niet gefokt te worden, wel moet er aan gezondheid en uithoudingsvermogen gewerkt worden. Blijf ieder ras naar waarde schatten, en iedere paard en ruiter naar kunnen. Bij ieder paardenras valt er wel iets aan te merken, maar ook veel te waarderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook