Ga naar hoofdinhoud

‘België moet meer op kaart als producent dressuurpaarden’

Brigitte de BiolleyJarenlang was België een absoluut springland, maar daar begint de laatste jaren verandering in te komen en dat is in mijn ogen absoluut een prachtige ontwikkeling. Ik vind dat het tijd wordt dat België ook op de kaart wordt gezet als producent van dressuurpaarden. Ik denk dat we daar best goed in kunnen worden omdat de Belgische merriestapel veel eigenschappen lijkt te hebben die de dressuurpaardenfokkerij juist nu dringend nodig heeft.

door Brigitte de Biolley

Interesse
De interesse voor de dressuur in het algemeen is de laatste jaren in België enorm toegenomen. Dat hebben de fokkers natuurlijk ook gezien en ze hebben daarop ingespeeld door dressuurpaarden te gaan fokken. Dat is een logische ontwikkeling. Een fokker wil naast een goed paard, ook een paard fokken dat te verkopen is.

Alle fokkers gingen in eerste instantie naar Duitsland en Nederland om daar dressuurbloed vandaan te halen. De Belgische stamboeken waren daar natuurlijk minder blij mee en zijn zich hard gaan maken voor de dressuur. Dat is in mijn ogen een heel goede ontwikkeling. Ik vind het goed dat er nu meer aandacht is voor de dressuurpaardenfokkerij vanuit het stamboek. Ik denk dat dat ook een goede zet is.

Springland
België is heel lang een springpaardenland geweest en is dat nog steeds. De dressuurpaarden winnen wel wat aan terrein en dat zie je ook in de sport. Ik weet eigenlijk niet precies waarom dat zo was. Wel ben ik blij dat het verandert.

Ik denk dat het niet goed is voor de Belgische stamboeken als we ons alleen maar beperken tot de fokkerij van springpaarden, zoals dat in Holstein wordt gedaan. Juist omdat dressuurpaarden vaak wat commerciëler zijn voor fokkers moet het fokken van dressuurpaarden ook zeker een mogelijkheid zijn binnen het stamboek. Fokkers fokken ook om hun paarden te verkopen en als dressuurpaarden makkelijker te verkopen zijn, moet de mogelijkheid om dressuurpaarden te fokken er zijn.

Springbloed
Toch zou het zonde zijn als alle goede Belgische springstammen verloren zouden gaan aan de dressuurpaardenfokkerij. We moeten oppassen dat dat niet gaat gebeuren. Dat kan de stamboekleiding voorkomen door goed advies te geven en ook iemand in de arm te nemen die advies kan geven over de fokkerij van dressuurpaarden. Het is wel belangrijk dat de fokkers in België niet zomaar een spectaculaire dressuurhengst op een merrie uit een waardevolle springlijn gaan zetten. Dat zou een doodsteek zijn voor de fokkerij.

Een springgefokte merrie kan best een keer gebruikt worden voor de dressuurfokkerij, maar ik vind ook dat een fokker er minstens één springgefokt merrieveulen uit moet fokken, zodat de stam kan worden voortgezet. Dit kan ook bewerkstelligd worden door speciale begeleiding vanuit het stamboek.

Goede combinatie
Aan de andere kant heb ik uit eigen ervaring gemerkt dat sommige springgefokte merries zeer geschikt zijn voor de fokkerij van dressuurpaarden. Ik ben mijn fokkerij begonnen met een totaal springgefokte merrie, die zeer gewenste eigenschappen aan haar nafok gaf. Vooral de sterke achterhand, iets dat we missen in de dressuurpaardenfokkerij van nu, was een punt dat ze doorgaf aan haar kinderen.

Door de verregaande specialisatie hebben veel dressuurpaarden de kracht in hun achterhand verloren. Dat heb ik goed kunnen zien op de hengstenkeuringen in Duitsland van afgelopen jaar. Bij veel totaal dressuurgefokte hengsten kwam het achterbeen in beweging na of werd de bak ter plekke met het achterbeen gesleept.

Geen stereotype
Ik kan niet zeggen welk type hengsten goed bij de ‘Belgische merrie’ past omdat er niet zo’n stereotype bestaat. Elke merrie is verschillend. Het is erg belangrijk dat fokkers in België goed worden voorgelicht over de dressuurfokkerij en zo een gegronde hengstenkeuze kunnen maken. We zullen, om de dressuurfokkerij op weg te helpen, veel hengsten moeten importeren. Ik heb hierbij eigenlijk geen voorkeur voor Nederland of Duitsland. Zowel in Nederland als in Duitsland worden goede paarden gefokt.

Ik denk dat het zaak voor België is om het beste van alle stamboeken te combineren en zo een paard te fokken dat misschien ooit de Nederlandse en Duitse fokkerij voorbijstreeft. Ik zie dat nog niet zo gauw gebeuren, maar ik hoop dat we ons op een gegeven moment kunnen meten met de Duitse en Nederlandse fokkerij.

Dressuurpaard
Omdat ik zelf ook Grand Prix-dressuur heb gereden, heb ik misschien niet hetzelfde beeld over hoe een dressuurpaard eruit moet zien en hoe het moet lopen, als een gemiddelde fokker. Ik hecht de meeste waarde aan het karakter en de achterhand. Het is erg belangrijk dat een paard voor je wil werken. Als dat niet het geval is, kom je nooit ver in de sport. Daarnaast is het achterbeen heel belangrijk.

Achterbeengebruik
Toch ontstaan er nog wel eens wat misverstanden over het juiste gebruik van het achterbeen. Het is in mijn ogen belangrijk dat een paard kan schakelen en kan gaan zitten. Het lijkt misschien zo dat paarden die heel groot lopen over een sterk achterbeen beschikken, maar dat is absoluut niet het geval. Paarden moeten juist ook zeer klein kunnen gaan, dat is wat telt voor het hoogste niveau. Veel paarden die groot lopen kunnen dat waarschijnlijk wel heel goed, maar kunnen verder niet veel.

Het is belangrijk dat fokkers daar doorheen kijken en de hengst ook vooral beoordelen onder het zadel. Daar moet het immers gebeuren, niet aan het touwtje in de keuringsbaan. Daarom vind ik het ook belangrijk dat in Nederland en België de aanleg onder het zadel flink blijft meetellen in de selectieprocedure van hengsten.

Er moet in België meer aandacht komen voor de dressuur. Er moeten mensen met veel verstand van dressuurpaarden worden aangetrokken om dressuurpaarden goed te kunnen beoordelen op de keuringen en in het verrichtingsonderzoek. Zolang dat nog niet gebeurd, blijf ik met mijn hengsten ook naar Duitsland gaan.

Brigitte de Biolley, ook bekend als Brigitte de Sadeleer, is een voormalig Belgische Grand Prix-dressuuramazone. Nadat ze haar rijlaarzen aan de wilgen hing, werd ze fokster en hengstenhoudster in Berlaar.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “‘België moet meer op kaart als producent dressuurpaarden’

  • Bauwens Hilaire

    Hallo
    Eindelijk iemand met gezond verstand in Belgie.Want van het BWP stamboek is er niet soeps op te steken.Teslotte ze zijn alleen spring gericht.Daar zijn ook van hun pluimen aan het verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook