Ga naar hoofdinhoud

Trens in Grand Prix goed, maar gebruik de vraag

Trensbit Grand PrixDe nieuwe reglementen, waarin staat dat ruiters tot en met de Grand Prix met een trens mogen rijden en niet verplicht vanaf de klasse M met sporen moeten rijden, zijn in mijn ogen een goede ontwikkeling. Het is goed dat je als ruiter de keuze hebt om eventueel met minder ‘hulpmiddelen’ te rijden.

Wat de stang en trens betreft zie ik het eigenlijk heel positief. Voor sommige paarden is de overgang naar stang en trens moeilijk en andere paarden leren eigenlijk nooit fijn lopen op stang en trens. Dan is het goed dat de mogelijkheid bestaat om met een trensje door te rijden. Een stang en trensbit betekent voor het paard dat het redelijk wat ijzer in z’n mond heeft. Sommige paarden reageren daar niet goed op. Ook is het zo dat je met slechts een trens nog best verfijnde hulpen kunt geven aan een paard.

Kanttekening
Wel moet er een kanttekening geplaatst worden bij dit nieuwe reglement, en dat is dat het alleen op nationaal niveau geldt. De meeste ruiters die Grand Prix gaan rijden, willen dat op een gegeven moment het liefst ook internationaal gaan doen. Dan zal het paard wel een stang- en trensbit moeten dragen en heeft de regel eigenlijk geen zin. Je kunt een paard niet alleen af en toe op stang en trens rijden; dat werkt in mijn ogen niet. Daarom denk ik dat er in de praktijk op het hoogste niveau niet heel veel gebruik van gemaakt gaat worden.

Handig
Soms kan het goed van pas komen. Bijvoorbeeld als men de overstap maakt van het ZZ-zwaar, waar nu ook al met trens gereden mag worden, naar de lichte tour. Sommige paarden kun je fijner opleiden met alleen een trensje en dan kan het goed zijn om het paard nog verder door te rijden voordat je aan stang en trens begint. Als je dan op internationaal niveau wilt uitkomen is het paard al een stuk verder opgeleid en ik heb de ervaring dat de overstap dan makkelijker is.

Sporen
Wat de sporen betreft denk ik dat het nog minder in de praktijk gebracht gaat worden. Met sporen kun je veel meer gerichte hulpen geven en ik denk ook dat het nodig is om op hoger niveau met sporen te rijden. Ik vergelijk de flanken van een paard wel eens met een touchscreen, als je daar met een pinnetje of je nagel op tikt kun je heel gericht iets doen. Ga je daarentegen met je hele hand over het touchscreen, dan zal het scherm niet precies weten wat je bedoelt. Datzelfde geldt ook voor een paard: als je gericht een hulp wilt geven, bijvoorbeeld om een wissel te maken, is dat beter voor het paard te begrijpen als je een kleine gerichte aanraking met het spoor maakt in plaats van met de gehele binnenkant van je been.

Opleiding voorop
Het is dus in mijn ogen goed dat deze verandering er vanaf 1 april komt, maar ik denk niet dat er in de praktijk veel gebruik van gemaakt gaat worden. Ook moet een ruiter niet om de verkeerde redenen gebruik maken van deze mogelijkheden. Als een ruiter niet onafhankelijk kan zitten en daardoor geen gerichte hulpen kan geven met zijn sporen en vervolgens die sporen om die reden maar afdoet, is dat niet de oplossing. Hij moet dan gaan werken aan zijn scholing en zorgen dat hij onafhankelijk kan zitten en heel gericht hulpen kan gaan geven.

Het valt mij de laatste tijd op dat veel jeugdige ruiters te snel denken dat ze de waarheid in pacht hebben. Er moet dan ook meer aandacht voor de scholing komen. Zelfs Anky wordt nog elke dag geholpen en je bent als ruiter nooit uitgeleerd.

Tineke Bartels, oud-internationaal amazone en bondscoach van de junioren en young riders. Daarnaast geeft ze leiding aan Academy Bartels in Hooge Mierde.
Deze opinie verscheen vrijdag 2 april 2010 in De Paardenkrant.

Lees ook:
KNHS staat trensbit toe in Grand Prix

4 reacties op “Trens in Grand Prix goed, maar gebruik de vraag

  • Arabesk

    Ik was ook wel nieuwsgierig geweest naar haar reactie op de wijziging in de regelementen waardoor bitloos rijden is toegestaan per 1 april

  • Laura Ginsel iZ jurylid

    Ik ben het helemaal met Tineke eens, voor veel paarden zal het een verademing zijn als ze niet met die hele ijzerwinkel in de mond hoeven te lopen met ruiter(s) op hun rug die eigenlijk niet eens weten hoe een stang als een notenkraker op de mond van een paard kan werken! Leg zo’n stang maar eens op je scheenbeen met de kinketting er om de kuit heen vastgemaakt en trek dan maar eens aan de scharen, dan voel je duidelijk wat je het paard aan kan doen met dat werktuig!
    Over bitloos rijden ben ik negatief:
    Als een ruiter onvoldoende kennis en gevoel heeft om met een normaal bit te kunnen rijden gaat hij of zij eerst maar leren om zijn of haar handen stil te houden, het paard dus zo min mogelijk in de mond te storen, dat hebben wij allemaal moeten leren en het is te leren, eventueel met elastiekjes aan de middelvingers.
    Als een paar mond problemen heeft moet daar een goede paardentandarts naar kijken, het paard eventueel in die mond corrigeren, bij problemen in de mond heb ik er niets op tegen een poosje bitloos te rijden, dat kan zelfs met een gewone lage (Hannoveraanse) neusriem. Wij leerden pony ruiters trouwens rijden met de teugel aan het bit en de neusriem bevestigd zodat het dier niet in de mond werd getrokken, daar is ook niets mis mee, persoonlijk vind ik bitloos rijden het paard achter de wagen spannen, vanaf de L2 moet er weer gewoon een bit in op de wedstrijden, kunnen de deelnemers dan ineens wel hun handen stil houden?

  • joy

    Ik ben het eens met tineke, en dus ook deels met laura maar niet over haar negatieve oordeel over bitloos rijden. Naast mondproblemen en je handen niet stil kunnen houden zijn er nog erg veel andere redenen om bitloos te rijden. Sommige mensen vinden dat je ook anders met paarden kan omgaan, en dat het niet nodig is een stuk ijzer in zijn mond te proppen, maar die vinden dat het paard ook bestuurd kan worden op een vriendelijkere manier. Een manier waarin het paard ook nog wat te zeggen heeft. Dat heeft vaak niks te maken met mensen die hun handen niet stil kunnen houden

    Daarnraast ben ik het er wel mee eens dat mensen die daarom, omdat ze hun handen niet stil kunnen houden, niet opeens bitloos moeten gaan rijden. Dat is wat mij betreft geen goede reden, en dat is er als het ware onderuit proberen te komen dat je moet accepteren gewoon te lessen en je te laten corrigeren.

  • E. Boddeus

    Ik moest even denken aan wat sommige filosofen hebben gezegd over drogredeneringen, toen ik las over het vergelijken van een paardenflank met een touch screen.
    Zo zou je ook een paardenflank kunnen vergelijken met een babybilletje, en dan kom je weer tot een heel andere conclusie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.