Ga naar hoofdinhoud

Professionalisering is een noodzakelijk kwaad

Marieke Jansen In Nederland hebben wij de beste spring- en dressuurpaarden van de wereld. En op het gebied van de paardensport bevindt Nederland zich internationaal gezien op het hoogste niveau. Ik denk dat het goed is als deze professionalisering zich doorzet op zakelijk vlak.

Aan zakelijkheid op zich is in de hippische wereld geen gebrek. In de aan- en verkoop van toppaarden gaat veel geld om. Ondanks de crisis is er een marktsegment met voldoende financiële middelen. Het grootste deel van de markt is internationaal. Ik vrees dat hippisch Nederland, wil zij in die markt serieus genomen worden, af moet van haar weerzin van advocaten.

Vertrouwen
In de hippische traditie wordt sterk gehandeld op vertrouwen. De paardenmarkt is toch ook een gevoelsmarkt. Als wordt afgeweken van zekere gebruiken, kan wantrouwen ontstaan en raakt een goede deal uit het zicht.

Het fenomeen advocaat, of misschien zelfs het uitspreken van dat woord, lijkt in dat stadium geen optie. Want waar advocaten zijn, is ruzie, zo denkt men. En advocaten kosten geld. Een extra kostenpost bij een deal waarbij men elkaar de hand reikt, wie zit daarop te wachten? Dus er komt geen contract aan te pas, of een eigenhandig opgesteld verhaal.

Toch maar praten
Maar dan gaat het mis. Het paard is geleverd en de koper is niet tevreden. Een procedure volgt. Met allerlei internationale aspecten en interpretatieproblemen. Veel werk voor veel advocaten, met tarieven van vaak 200 euro per uur. En van een procedure komt meestal een procedure, zoals een beslag op zaken met als reactie een kort geding.

Minimaal 5.000 euro lichter en anderhalf jaar later – het paard staat in de bloei van zijn carrière in de wei te genieten – krijgen partijen over hun zaak een rechter te spreken. Na al dat procederen kunnen zij elkaars bloed wel drinken. De rechter stuurt partijen weg met de mededeling dat zij toch maar met elkaar moeten gaan praten. Ofwel met hun advocaten erbij, ofwel met een mediator. Langdurige en moeizame gesprekken volgen.

Goedkoop is duurkoop
Bij het sluiten van de koop waren partijen nog heel welwillend om met elkaar te praten. Het ligt dan voor de hand om samen een kostenpost van een paar honderd euro te omzeilen. Samen een deal sluiten is immers ook: samen iedereen te slim af zijn. Toch acht ik het raadzaam die kosten op te nemen in het budget en een advocaat te raadplegen. Die legt de afspraken neer in een contract.

Een goede advocaat is meer dan een procestijger. Eerst en vooral is hij of zij raadsman of raadsvrouw. Dat betekent: cliënten op alle gebieden helpen om mazen in de wet te vinden, en pro-actief over een deal meedenken. Het maken van contracten waarmee procedures worden voorkomen is daarvan een vast onderdeel.

Alles onderzocht
In de internationale handel is dit overigens al lang gebruikelijk. Neem een deal waarbij een bedrijf wordt overgedragen. Alle risico’s worden onderzocht, alles wordt door advocaten vastgelegd voordat ook maar iets wordt afgeleverd.

Ik vind dat dit ook de insteek zou moeten worden bij de overdracht van paarden. Want: een paard is een kwetsbaar en risicovol goed; er spelen veel aansprakelijkheden; er kan van alles gebeuren; er spelen allerlei juridische leerstukken. Schrijf de afspraken op, leg tot in detail vast welke eventualiteiten er zijn en wat moet gebeuren als risico’s zich verwezenlijken. En op een manier die voor beide partijen – ook marketingtechnisch – prettig is. Het Nederlandse contractenrecht biedt daarvoor enorm veel ruimte.

De oplossing
Ik ben voorstander van oplossingen tussen partijen, vooraf of achteraf. Er zijn in Nederland gelukkig al een paar hippische advocaten die alle juridische leerstukken van een ‘paardendeal’ kunnen overzien en daaraan willen bijdragen. Dat mogen er met de groei van Nederland in de internationale hippische markt best meer worden. Het is aan partijen om daarbij het accent minder te gaan leggen op procederen.

Dat kan vooraf met een gedegen en doortimmerd contract. En als dat er niet is en er ligt een procedure op de loer, kan men altijd eerst een oplossing zoeken met mediation. Dat is een manier om geschillen op te lossen en is een goed alternatief voor een – geld, tijd en energie verslindende – procedure. In een paar sessies met een mediator kunnen partijen er met elkaar uitkomen.

Blijf spreken
Mijn boodschap aan de hippische wereld is: werk aan goede contracten. Blijf ‘on speaking terms’ met de wederpartij. Ga eerst samen naar een mediator, dan pas naar de rechter. Op die manier kan Nederland de kwaliteit van haar stamboek en ruiters verder uitdragen in de wereld.

Mr. Marieke A.J. Jansen is hippisch advocaat en mediator en voert onder de naam www.advocaatvoorpaarden.nl zelfstandig een praktijk uit bij het kantoor Bruins & Partners Advocaten in Amsterdam.
Deze column verscheen vrijdag 7 mei 2010 in De Paardenkrant

Eén reactie op “Professionalisering is een noodzakelijk kwaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.