Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe richtlijnen voor stewards zijn geen verbetering

Klaus BalkenholIk ben er absoluut voor om het agressieve rijden te verhinderen door het inzetten van stewards. Maar de nieuwe richtlijnen die de FEI afgelopen week publiceerde en die op 15 mei in werking traden, zijn in mijn ogen geen verbetering.

Het is goed dat stewards meer macht krijgen en dat er duidelijkere richtlijnen zijn. Maar de nieuwe richtlijnen laten zoveel ruimte open, dat ze het waarschijnlijk niet in hun hoofd zullen halen om een ruiter aan te spreken op zijn wijze van rijden.

Het is niet acceptabel dat een paard tien minuten lang in een gedwongen lage positie gereden mag worden. Alle speerpunten van de klassieke rijkunst en de biomechaniek van een paard worden tegengesproken als een paard langere tijd in één positie wordt gedwongen.

Het is veel belangrijker voor de training van een paard dat er regelmatig gewisseld wordt van houding. Door steeds te wisselen van oprichting naar het meer op lengte rijden wordt de rug van een paard op de juiste manier gebruikt en kunnen de bewegingen door het lichaam afvloeien.

Bij het wisselen van de hoofd- en halshouding heb ik het natuurlijk ook over een gedwongen hoge positie. Ook dat moet niet kunnen. Voor geen enkel paard is het goed om tien minuten in dezelfde houding te lopen.

Fysiek schadelijk
Zowel fysiek als mentaal is het niet goed om een paard langer in dezelfde positie te dwingen. Ga zelf maar eens tien minuten hardlopen met je borst op je kin; je zult dan een week spierpijn hebben. Bij paarden werkt dat hetzelfde.

Bovendien verhindert een dergelijke positie van hoofd en hals het ‘over de rug gaan’ van een paard. Zelfs wanneer een paard niet op agressieve wijze in de gewenste positie wordt gedwongen is het zeer schadelijk voor het biomechanische systeem van het strekken van de romp van een paard.

Mentaal slopend
Mentaal is de schade die je aanricht met het trainen met de laag-diep-rond-methode nog veel groter. Paarden hebben de eigenschap dat ze zich ergens aan overgeven als ze het gevoel hebben dat ze niet meer kunnen vluchten.

Een voorbeeld. Ik heb een auto-ongeluk meegemaakt waar een paard bij was betrokken. Het paard zat helemaal klem in de trailer en probeerde uiteraard in eerste instantie te vluchten. Toen hij dat een half uur geprobeerd had, lag hij doodstil in de trailer. Als het ware in een shock; hij gaf zich totaal over aan de situatie. Van dat principe maakt een ruiter die op de laag-diep-rond-manier rijdt in mijn ogen gebruikt. Een paard wordt net zo lang in de lage en ronde positie gedwongen totdat het zich overgeeft aan de situatie.

Agressief rijden
Een ruiter kan daar met een paard thuis gebruik van hebben gemaakt en dan is tien minuten al genoeg om het paard te herinneren aan die situatie waarna het zich direct overgeeft. Daar komt dus meestal helemaal geen geweld bij kijken. En daarmee is een van de andere nieuwe richtlijnen ook niet heel relevant en kunnen stewards er waarschijnlijk weinig mee.

Een van de andere speerpunten van de nieuwe richtlijnen is namelijk het voorkomen van agressieve hulpen. Een steward kan hierbij dus alleen maar ingrijpen als een ruiter zichtbare – en dus overmatig grote en actieve – hulpen geeft. De hulpen die voor een steward niet goed zichtbaar zijn maar een paard wel veel stress kunnen bezorgen, kunnen dus niet worden bestraft.

Veel ruimte
De nieuwe richtlijnen laten te veel ruimte over en er zal heel wat moeten voorvallen voordat een steward aan de jas van een ruiter kan gaan trekken.

De afbeeldingen die de stewards kregen aangereikt om zo manieren van losrijden te herkennen en eventueel te bestraffen zullen weinig helpen, vrees ik.

In het geheel denk ik eigenlijk dat de nieuwe richtlijnen weinig gaan betekenen. Onlangs heeft de FEI ‘Rollkür’ een nieuwe naam gegeven, omdat het een te negatieve lading had gekregen. Daarmee is er eigenlijk vrij weinig veranderd. Misschien is het zelfs een slechte stap van de FEI. Want de manier van trainen wordt hierdoor eigenlijk gelegaliseerd.

Richtlijnen
We hopen dat paarden volgens de nationale en internationale richtlijnen worden gereden. Dat betekent dat paarden niet alleen in de ring in de natuurlijke zelfhouding moeten lopen, maar ook bij het losrijden. De paarden moeten gewoon volgens de FEI-richtlijnen worden losgereden. Tien minuten in een en dezelfde diepe en ronde houding past daar niet tussen.

Klaus Balkenhol was internationaal dressuurruiter en was van 2001 tot 2008 bondscoach van de Amerikaase dressuurruiters. Nu is hij voorzitter van de vereniging ‘Xenophon’, die zich inzet voor het behoud van de klassieke dressuur.
Deze opinie verscheen 19 mei 2010 in De Paardenkrant.

5 reacties op “Nieuwe richtlijnen voor stewards zijn geen verbetering

  • elly

    Wat ben ik toch blij dat de heer Balkenhol zijn energie niet in basiswedstrijden stopt.
    Al omkleedt hij nu zijn weerstand tegen bepaalde ruiters met andere argumenten zoals hoog instellen etc. zijn onderliggende boodschap blijft nog duidelijk overeind.
    Het bewijs voor deze boodschap heb ik nog steeds niet gezien. Zijn vergelijking met het trailerongeluk slaat naar mijn mening de plank volledig mis.
    Als ruiter vond ik het altijd een aparte bewonderswaardigheidse verschijning maar nu komt elke keer een woord bovendrijven als ik weer iets van hem lees, nl. blaaslegend persoon!

  • Christel Provaas

    Ik kan mij bij elk woord aansluiten. Dikke chapeau.

  • barbara

    Gedurende de heer Balkenhol zijn actieve dreuurperiode had ik al veel respect voor zijn manier van rijden. Ook zijn inzet nu om de situatie voor het paard te verbeteren kan ik alleen maar toejuichen. Zijn vergelijking met het trailerongeluk is niet zo ver de plank misslaan. Het blijft een natuurdier dat zijn natuurlijk gedrag altijd zal blijven volgen en niet als een mens overal tegeningaat, iets wat hem het leven (geest) zal kosten. Aanpassen is levensbehoud voor het paard ook al zal hij zich hier niet gelukkig en/of gezond bij voelen.

  • Theo

    Dat de Paardenkrant nu juist Klaus Blakenhol een podium moet geven om zijn gal te spuwen valt mij heel erg tegen, en dit had in de tijd van de Rootveldtje’s ondenkbaar geweest. Kijk elk weekend eens naar CPM24 of ClipMyHorse om getuigen te zijn van de resultaten van herr doctor Balkenhol’s zo bewierrookte trainingsmethode.

  • Arabesk

    Mensen die als antwoord op zijn schrijven gaan zoeken naar alle slechte dingen die de schrijver heeft gedaan, hebben de discussie al verloren. Het gaat erom wat er aangekaart wordt, niet door wie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.