Ga naar hoofdinhoud

1,5 miljoen euro subsidie om artrose tegen te gaan

Om een Hydrogel naar de markt te brengen die kraakbeen kan herstellen heeft Marcel Karperien en zijn spin-off Hy2Care 1,5 miljoen euro subsidie gekregen. De UT-hoogleraar wil zowel paarden als mensen helpen die kampen met artrose.

Hoogleraar Marcel Karperien en UT-spin-off Hy2Care ontwikkelden de afgelopen jaren een hydrogel die, eenmaal geïnjecteerd in een versleten gewricht, kapot kraakbeen herstelt. Voor patiënten met artrose (gewrichtsslijtage) kan dit een uitkomst zijn. Nu krijgen ze vaak protheses en moeten ze noodgedwongen een minder actief leven leiden.

Om deze kraakbeengel op de markt te kunnen brengen hebben Hy2Care en Karperien een subsidie gekregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De EU, het Rijk, de provincies Overijssel en Gelderland en bedrijven investeren EFRO-gelden in duurzame projecten in Oost-Nederland.

Dierstudies in paarden van start in maart

“Met deze financiering kunnen we beginnen met de industrialisatie van de hydrogel. Eind maart beginnen we met uitgebreide dierstudies in paarden”, vertelt een opgetogen Karperien. De productie moet – net als bij alle medische innovaties – aan strenge eisen voldoen, omdat de gel uiteindelijk in mensen wordt gebruikt. “Eerdere diertesten uit pilotstudies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. We hebben de resultaten van nieuwe proeven nodig om de gel uiteindelijk op mensen te kunnen testen.”

Kijkoperaties

Dat de UT-hoogleraar developmental bio-engineering ervoor kiest de hydrogel te testen op paarden heeft twee redenen. “Je moet de gel aanbrengen met een kijkoperatie. Zo’n kijkoperatie verloopt bij paarden precies hetzelfde als bij mensen. We kunnen met deze testen dus niet alleen de effectiviteit van de gel aantonen, maar ook de operatietechniek optimaliseren.” De tweede reden om paarden als proefdier te gebruiken, is dat de dieren zelf ook van de gel kunnen profiteren. “Paarden hebben net als mensen veel last van artrose, die nog niet behandeld kan worden. Dat geldt ook voor honden. In de veterinaire markt is grote behoefte aan een behandeling”, aldus Karperien, die voor dit onderzoek samenwerkt met een dierenkliniek in Den Ham.

“Als eind 2016 de resultaten van de proeven op paarden positief zijn, kunnen we in 2017 een klinische studie doen om paarden met kraakbeenproblematiek te behandelen. Ook kunnen we het traject ingaan om testen op mensen mogelijk te maken. In een optimistisch scenario zijn we eind 2017, begin 2018 zover.”

Bron: UT Nieuws

2 reacties op “1,5 miljoen euro subsidie om artrose tegen te gaan

 • petra

  Wat zou het mooi zijn als ze voor artrose wat vinden. Mijn 10 jarige paard heeft door een blessure artrose vorming gekregen en nu helaas niet meer geschikt voor de sport. Ik hoop dat hij nog lang pijnvrij kan leven maar zou mooi zijn als ze er een middel voor vinden.

 • Smits Georges

  Interessant onderwerp van deze researchgroep,
  . ware het niet dat aan de universiteit van Copenhagen reeds 3 jaar onderzoek op zo’n gel gebeurd en nu reeds in Europa op de markt is. “An international multi-centre prospective study on the efficacy of an intra-articular polyacrylamide hydrogel in horses with osteoarthritis: a 24-month follow-up,” Acta Veterinaria Scandinavica, April 2015 . De feedback die ik hierover van onze dierenartsen kreeg was dat het eigenlijk geen voordelen biedt t.o.v. de hyaluronzuurgelen die men nu gebruikt. Bovendien is er altijd probleem van infectie wanneer men een gewricht injecteert en worden dan ook supplementair cortico’s toegediend. Men geneest niet, men stelt enkel wat uit.
  . en ware het ook niet dat men nu met specifieke collageen hydrolysaten instaat is op natuurlijke wijze kraakbeen te herstellen. Meer info hierover op http://www.goldmedics.com/flex-gold-voor-paard.html
  Misschien had men eerst beter wat literatuur-onderzoek gedaan…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook