Ga naar hoofdinhoud

180 paarden uit Oostvaardersplassen gaan naar buitenland

Flevoland wil honderden dieren uit de Oostvaardersplassen naar het buitenland verplaatsen, waarvan ook 180 Konikpaarden. Expert Joep van de Vlasakker maakt zich zorgen. "De meeste natuurbeschermingsgebieden binnen Europa zitten vol. Het is naïef te veronderstellen dat je even snel onderdak regelt in het buitenland. Zeker gezien de grote aantallen waar we het hier over hebben.''

Expert van de Vlassakker deed het al tientallen keren: semi-wilde dieren zoals Konikpaarden en Heckrunderen vangen en transporteren naar het buitenland. Op verzoek van Nederlandse natuurorganisaties die in hun maag zitten met een te groot aantal dieren, maar ze niet willen afschieten. ‘Weet jij nog een plek in Europa waar onze Konikpaarden terecht kunnen, Joep?’, vragen ze hem. En dan gaat hij op zoek, Joep van de Vlasakker uit Merselo in Limburg. ,,Ik heb veel contacten in het buitenland. Meestal lukt het wel om een geschikt gebied te vinden waar de dieren terecht kunnen. Het transport en de logistiek regel ik ook.”

Paarden worden opgesplitst

Het mooiste zou natuurlijk zijn als de paarden als complete groep overgezet kunnen worden naar het buitenland. Maar die kans is nihil, er is waarschijnlijk geen plek te vinden waar er tweehonderd terecht kunnen. De paardenpopulatie zal dus in kleine groepen opgesplitst worden en ondergebracht op verschillende locaties. In de Oostvaardersplassen leven de paarden in haremgroepen; een hengst en merries en daar de nakomelingen van. De kunst is deze haremgroepen te onderscheiden en te selecteren. Zo blijft de kudde, waarbinnen veel sociale verbanden gelden, intact. Dat voorkomt een hoop stress bij de dieren.” Ga je paarden als individu transporte­ren, zodat ze niet de steun van de kudde hebben, dan levert dat inderdaad veel stress op. Maar als je ze gezamen­lijk verplaatst, valt het met die stress wel mee.

Relatief eenvoudig te vangen

De Konikpaarden in de Oostvaardersplassen zijn semi-wild en laten zich relatief eenvoudig vangen. Je drijft ze in een paddock, een soort afzetting met hekken. Dit is in de winter makkelijker dan in de zomer. Als de paarden hongerig zijn, kun je ze met voer in de paddock lokken. Vervolgens maak je de selectie. Dat is een klus voor deskundigen. Die moeten op basis van nauwkeurige observaties bepalen welke paarden bij elkaar horen in dezelfde kudde.”,,Als duidelijk is wie bij elkaar horen, drijf je ze voorzichtig het transportvoertuig in. Dat is meestal een truck met trailer die je bij de paddock neerzet. Er gaan zo’n 27 paarden in. Ik zie vaak dat de jongere paarden nieuwsgierig zijn, meer durven en als eerste naar binnen lopen. Vaak volgt de rest vanzelf.”

Waar komen de paarden terecht?

Veel Konikpaarden worden naar Letland gebracht, maar ook naar Estland, Polen, Spanje, Duitsland en Denemarken. Maar als je het over dit soort grote aantallen hebt, beland je al snel in Oost-Europa. Daar is meer ruimte. Omdat het om semi-wilde dieren gaat, ligt het voor de hand dat ze in begrazingsprojecten terecht komen. Die paarden komen niet zonder afrastering in de echte natuur”, liet Joep weten.

Niet makkelijk om een nieuwe plek te vinden

Joep maakt zich grote zorgen over . De meeste natuurbeschermingsgebieden binnen Europa zitten vol. Het is naïef te veronderstellen dat je even snel onderdak regelt in het buitenland. Zeker gezien de grote aantallen waar we het hier over hebben.”

Bron : Paardenkrant / Ad.nl

4 reacties op “180 paarden uit Oostvaardersplassen gaan naar buitenland

  • jelle van kapel

    ja de paarden naar buitenland alles beter dan ovp..voor de herten kan het ook geregeld worden..het is wachten op antwoord van provincie..

  • Mathijs

    Hebben ze allemaal chip en paspoort? Wij kunnen nog geen paard naar Duitsland brengen zonder hoop sores vd overheid en daar gooien ze er 27 zo hop op een trailer

  • Famke

    Jammer dat deze heer niet op de hoogte is van het voorstel dat Stichting Paard in Nood heeft gedaan. Zij hebben ruimte en hebben dit voorstel ook gedaan aan de Provincie.

  • Desiree

    Tsja transport stress. Weegt vast niet op tegen ellende van doodhongeren in de kou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.