Ga naar hoofdinhoud

3000 jaar oud paard met lijkwade gevonden

Foto: Purdue University

Een bijzondere archeologische vondst in de Nijlvallei, nabij Tombos, Soedan. Daar werd een 3000 jour oud paard met een lijkwade gevonden dat begraven was tussen de mensen. Volgens onderzoekers van onder meer de Universiteit Leiden laat dit zien hoe innig de historische band tussen mens en paard is.

Totaal onverwacht stuitten de onderzoekers in de tombe op het dier dat netjes op haar zij lag. Naast de lijkwade vonden de onderzoekers zelfs nog een stukje bit. Dat is nu het oudst gedateerde stukje ijzer ooit gevonden in Afrika.

Universitair docente Sarah Schrader was betrokken bij de opgraving. “In de schacht waar we dit paard vonden, lagen vooral mensen begraven. Een vondst als deze wijst erop dat het paard heel belangrijk was voor de mensen die het begraven hebben”.
Het skelet is goed bewaard gebleven. Onderzoekers konden na analyse zien dat het dier kastanjekleurig was en witte sokjes had. Ook had het dier voor de kar gestaan. Het skelet bleef goed bewaard omdat de schacht waar ze is opgegraven extreem droog en warm is.

Paardengraven zijn zeldzaam. Het is bekend dat in die regio meer paarden begraven werden, maar zo’n oud paard als deze in zo’n goede staat is nog niet eerder gevonden.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook