Ga naar hoofdinhoud

Abrahams pot

Foto Lonneke Ruesink

Het nieuws raakte een poos geleden al bekend. Ik was letterlijk met stomheid geslagen. Daarom bleef het op deze plaats zo lang stil. Mijn columns gingen in de tussentijd over misstanden in de paardenhandel, over doping-Arabieren die plotseling weer mochten rijden, over Patrick van der Meer die zijn paard Uzzo in Aken, twee weken voor de Olympische Spelen, onnodig nog eens drie proeven moest laten lopen… Over van alles en nog wat ging het, maar niet over datgene wat mij zo had geschokt.

Ik hield het gewoon niet voor mogelijk. In mijn beleving was de Nederlandse overheid boven elke twijfel verheven. Die zekerheid is nu verdwenen. De provincie Noord-Brabant blijkt een miljoen euro te hebben gedoneerd aan de private onderneming Academy Bartels. Geld van de belastingbetaler wordt gebruikt om in Hooge Mierde een tweede rijhal en andere faciliteiten te gaan bouwen. Zodat nóg meer mensen kunnen genieten van de evenementen die door de Academy worden georganiseerd en nóg meer leerlingen kunnen deelnemen aan instructieweken.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Academy geweldige evenementen organiseert. Ik ben een groot fan van het Global Dressage Forum en ik kijk met bewondering naar het succes van Horse Event. Tineke Bartels en Imke Schellekens zijn absolute vakvrouwen en topinstructeurs, het staat voor mij vast dat zij zeer tevreden leerlingen hebben en dat steeds meer mensen bij hun willen komen lessen. Maar het organiseren van hippische evenementen en paardrijles geven zijn private activiteiten. Er zijn nog een boel andere ondernemers die hiermee de kost proberen te verdienen.

Waar blijven de gelijke kansen van de vrije markt als de overheid zich middels subsidies op deze terreinen begeeft? Het kan best zijn dat een kostbaar evenement als het Global Dressage Forum ondanks het entreegeld van 500 euro (665 euro bij boeking na 1 augustus) financieel niet uit kan. Met zo’n probleem komen ondernemers heel vaak te zitten. Maar waarom geldt voor Academy Bartels dan niet dat ze de oplossing moeten zoeken in verhoging van het entreegeld of verlaging van de organisatiekosten?

Volgens berichten van de provincie Brabant voldeed de Academy Bartels volledig aan de vereisten om voor subsidiëring in aanmerking te komen en is hiermee een nieuwe tijd van sportstimulering aangetreden. Ik lees in deze mededelingen dat het algemeen belang van een voetbalclub of landelijke rijvereniging niet meer zo boeit. En ik concludeer dat een enge tijd is aangebroken. Waarin invloedrijke ondernemers weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt. En vrijelijk uit die pot kunnen putten.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 17 juli 2012 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

22 reacties op “Abrahams pot

 • Dressuuramazone

  Goed dat dit (over het geld van de belastingbetaler voor de Academy) eens geschreven wordt!! Een mooie vergelijking trouwens, haha! Las dat er zelfs een stapmolen gaat komen met het geld van de provincie Brabant. Iededer ander moet zijn stapmolen zelf betalen. Gekker en onrechtvaardiger kan niet.

 • Joop

  Goed stuk van de heer Rosie.
  Belachelijk dat dit zomaar kan. Daar gaan onze belastingcenten.
  Hoe kan het toch gebeuren in een tijd waarin geen geld meer is voor diegenen die het echt nodig hebben.
  Maak de rijken nog maar rijker.

 • Karel de Lange

  Op paardengebied slaat Rosie vaak de plank mis maar hier slaat hij de spijker precies zijn kop omdat de Brabantse overheid een flinke scheve schaats rijdt door het gemeenschapsgeld voor een private onderneming te misbruiken. Hulde om deze ongezonde verspilling van het gemeenschapsgeld publiek aan te kaarten.

 • Yvonne

  Inderdaad. Aan zulke investering hoeft geen belastinggeld besteed te worden. Wat een onzin.

 • Henk

  Waarom vraagt niemand zich af, waarom Academy Bartels, wel in aanmerking komt, en bedrijven als nhb Deurne en diverse Nederlandse (Olympische) ruiters niet. Omdat hun voorstel is afgekeurd lezen we hier niets van terug. Misschien interessant voor Dirk Willem Rosie, als onafhankelijk journalist, te onderzoeken, welke bedrijven er niet in aanmerking komen die het graag hadden gewild. Succes Dirk. Ik had het ook gewild en niet gekregen!!!! Ik geef het eerlijk toe…… Als ondernemer ga je verder, als journalist ga je nu een ongegrond, maar publieksgeil, bericht schrijven. Ik ben jaloers op De kennis van Bartels, Aan het werk in plaats van op je luie stoel, je frustatie weg schrijven.. Succes in London en Verden. Ik heb jouw verhaal voor deze evenementen nu al klaar. 99% zeker dat het overeen komt met de jouwe…. Lang leve de dwr journallistiek…

 • Henk

  Jammer dat reacties met inhoud worden verwijderd. DWR, wat ben je och een geweldige vent,erg onafhankelijk en wat verdiep je jezelf toch uitermate goed in de materie die je altijd schrijft. Jij hebt echt overal heeeeeel veeeeeeel verstand van…… Jij zou hoofd jury moeten zijn, belanrijke rol in de regering en eigenlijk alles…. Kijken of deze reactie blijft staan?

 • Joop

  Henk,
  Waarom reageer jij zo aangebrand?
  Of dat het geld nu gaat naar een Bartels, Anky, manege de noem maar een naam of naar jou, dat doet er wat mij betreft niet toe.
  De vraag is of dat er in deze tijd van crisis het geld niet beter besteed had kunnen worden.
  En als het dan toch naar de paardensport moet dan nog liever naar een instelling die echt geen nagel hebben om aan hun spreekwoordelijke k*nt te krabben dan naar een academy waar geld niet echt een probleem is. Het zou Bartels sieren om geld of andere zaken te sponseren aan instanties die het nodig hebben. Paardensport is nog steeds een luxe sport en ik denk dat paarden echt niet ven levensbelang zijn voor de mens. Beter was om de miljoen subsidie aan de echt minder bedeelden te schenken dan aan dit luxe paardenproject.

 • Hanneke Hegeman

  Iedereen kan vinden wat hij wil, ik vind het knap dat Joep Bartels dit weer voorelkaar krijgt. Hij slaagt er elke keer opnieuw in zaken die anderen laten liggen, te realiseren. Dit is het zoveelste voorbeeld. Complimenten aan Joep!

 • Guy (Montjay F)

  Ik kan met toch echt niet van de indruk ontdoen dat de 2 bovengenoemde vrouwelijke instructeurs wel een beetje meer dan paardrijles geven. Zal wel een privéles geweest zijn zeker.
  Echt weer een onmogelijke beslissing waar ze dan nog fier op durven zijn ook.

 • Esther

  Jaloezie…. Laat ieder lekker zijn eigen ding doen. Of het nu subsidie aanvragen is of de boel proberen af te kraken. Succes

 • Ben V

  Gelijk heb je Esther!
  Groet!!

 • Tja

  Geweldige column! Maar niets anders van je gewend! Ga zo door!

 • Daphne

  Dat er belastingcenten een andere kant uitgaan dan meneer Rosie eerlijk vindt is inderdaad veel erger dan overbelaste paarden, paarden die doping toegediend krijgen en het feit dat paarden in de paardenhandel niet als een dier maar als een ding (en vaak blijkbaar een onding) behandeld worden. Zeker omdat Academy Bartels het op zijn geweten heeft dat steeds meer mensen leren fatsoenlijk met hun paarden om te gaan. Hele enge tijd inderdaad. (Staat daar écht hoofdredacteur trouwens???)

 • anja

  Ik denk dat als de Academy een sponsorprogramma had opgesteld met hun wel befaamde naam ze ook aan het geld hadden kunnen komen en dat een andere dan wellicht de subsidie toe bedeeld had kunnen worden die die naam niet heeft maar het geld wel hard nodig om hun hoofd boven water te houden.Natuurlijk als de subsidie er is en zij krijgen hem is dat natuurlijk hun recht maar we vergeten misschien wel dat het geld maar 1 keer uitgegeven kan worden en dat een ander dus naast het potje piest?? Wel een beetje jammer …

 • mch

  Helemaal mee eens!!

 • mch

  Ik ben het helemaal met Dirk Willem Rosie eens!!

 • paardenfokkerij-olympus

  De familie Bartels heeft ondernemerschap getoond en was in al die facetten daarvan blijkbaar beter dan de anderen. Zij hebben er voor gezorgd dat het geld nu eens naar de paardensport is toegegaan ipv naar de FC Brabant!! Commentaar over onze belastingcenten hadden tijdens de begrotingsbehandeling geuit moeten worden aan het adres van de provincie. Voor mij maakt het ook geen verschil of het een prive of een staatsonderneming is ,of een vereniging met zakelijke belangen. Dat paardensport liefhebbers hier moeite mee hebben is volgens mij ,omdat ze de zon bij een ander niet in het water kunnen zien schijnen. In feite zou men juist blij moeten zijn dat het geld juist bij de beste ondernemers met de meeste visie en de meeste daadkracht terecht komt , want dat geeft de meeste garantie dat de hele sector nog iets aan het geld gaat krijgen als daardoor paardensport net weer iets beter op de kaart wordt gezet. Ik heb er vertrouwen in dat dat dat gaat lukken.
  Paardenfokkerij-Olympus
  Sjaak Hoedjes ,Bergen NH

 • NamreH

  Ik heb waardering voor de kunde en het zakelijk inzicht van de Academy Bartels.
  Ik heb echter geen waardering voor ondernemers die kans zien subsidies te verkrijgen waar ze geen recht op hebben en die ze financieel gezien ook niet nodig hebben.
  Een bedrijf als dat van de familie Bartels dient geen algemeen nut.
  Het is bedoeld als opleidingsinstituut voor de beter gesitueerde, talentvolle wedstrijdruiter.
  Zou men met de subsidie ook minder gesitueerde talenten gratis opleiden dan waren de academie zowel als de provincie boven alle twijfel verheven. Nu dit niet het geval is is het duidelijk dat de familie Bartels zich via haar relaties in de plaatselijke politiek onterecht op kosten van de belastingbetaler laat bevoordelen ten opzichte van elk ander paardgerelateerd bedrijf in de provincie N-Brabant. Natuurlijk ontstaat over zoiets discussie en het verbaast me ten zeerste dat de familie Bartels dat niet heeft zien aankomen; dat de ze haar goede naam te grabbel gooit door een onterechte graai te doen in de pot gemeenschapsgeld. Het zou de familie Bartels en zeker ook de provincie N-Brabant sieren als ze gezamelijk met het schaamrood op de kaken excuses maakten en het bedrag van de ‘subsidie’ bijvoorveeld zouden doen toekomen aan de diverse maneges in de regio die dan ‘gewone’ mensen en kinderen extra goedkoop paardrijles zouden kunnen geven. Zodat de belastingbetaler zelf ook eens kan profiteren van het meebetalen aan subsidies uit gemeenschapsgeld.

 • Anne

  Wat een gezeur over “Onze belastingcenten”. Ga lekker in Zimbabwe of zo wonen, daar hoef je weinig belasting te betalen. Dan hoef je je over deze dingen niet te druk te maken en zeker niet jaloers te worden, wat er toch wel heel veel zijn, zo te lezen.

 • S Vloet

  Triest als je bedenkt dat een instantie als “Het Huifbed” moeten leven van donaties en vrijwilligers, terwijl lichamelijk- en/of geestlijk gehandicapten zoveel baat hebben bij hun huifbedritjes. Hier was het geld beter besteed naar mijn idee!

 • Horsemanship

  Het zal wel zo zijn dat DWR zijn lange benen uitstrekt straks onder één van de tafeltjes van Horse Event en dat hij geen kaartje hoeft te kopen aan de ingang. Zo werken dingen nu eenmaal. Ik heb daar niet zo’n probleem mee. Ook in dit geval. De agrarische sector wordt al sinds mensenheugenis ondersteund met quota en subsidiëring van nutteloze projecten zoals akkerrandbeheer en paddenpoelen. Bij de KNHS gaat een groot gedeelte van het geld van de leden naar de Topsport en vanuit het algemeen bestuur zal de vertegenwoordiging in Londen een ‘zware delegatie’ zijn. Probeer het als een kans te zien. Mooi dat Noord Brabant een hippische ondernemer wil ondersteunen. Limburg wil een grote hippische accommodatie in het groen brons eikenhout mede helpen realiseren. Chapeau juist voor Bartels. Laat hem een lezing geven over hoe je dat moet aanpakken. Wijs blij. Verheug u en probeer mee te profiteren net als al die anderen die in alle sectoren ons al voorgingen. Ik zie met belangstelling het diepte-interview tussen DWR en JB tegemoet. Het zal wel bij Bartels aan tafel zijn!!

 • Sam

  1 ding voorop, ook ik ben zeer sceptisch over deze subsidie en in eerste instantie eens met de column. Maar te veel is onduidelijk hierover, er is te weinig informatie om een oordeel te vellen mede doordat er geen duidelijke informatie is over wat er met het geld gedaan wordt. Ik neem toch aan dat er strenge eisen zijn en een dergelijke subsidie een bijdrage moet leveren aan de ontwikkeling van paardensport in de provincie barabant, en niet alleen maar wordt uitgegeven aan het meer waard maken van het onroerend goed van de fam. bartels. De partijen zouden er goed aan doen om open kaart te spelen, misschien kunnen we wel over een tijdje met een kleine bijdrage op trainingskamp in hooge mierde met z’n allen…. Maar ik vrees van niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook