Ga naar hoofdinhoud

Achterbeenbeschermers die prestaties beïnvloeden verboden

Op de FEI General Assembly in Montevideo zijn een aantal wijzigingen op regels in stemming gebracht. Zo wordt het nu verboden om bij het springen gebruik te maken peesbeschermers die de prestaties van de paarden beïnvloedt. In drie trajecten moet het gebruik van die beenkappen worden teruggedrongen. De achterbeenbeschermers mogen alleen ter bescherming gebruikt worden.

De volledige vergadering keurde de nieuwe regelgeving goed waarbij de achterste peesbeschermers alleen nog maar als bescherming mogen dienen. De speciale beschermers die de springprestaties van de paarden beïnvloeden worden vanaf 2019 verboden.

Invoering in drie fasen

De nieuwe regel wordt in drie fasen ingevoerd:
In januari 2019 voor alle pony ruiters, de Children, amateurs en veteranen. Een jaar later gaat de nieuwe regel in voor junioren, Young Riders en U25 combinaties. In januari 2021 geldt het voor alle FEI springwedstrijden.

De gefaseerde invoering van deze regel houdt rekening met de huidige Olympische kwalificatiecyclus.

Kwalificatieprocedures OS Tokio

Ook werden de voorgestelde Olympische kwalificatieprocedures voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 voor alle drie de Olympische disciplines, springen, dressuur en eventing goedgekeurd door de Algemene Vergadering en gaan nu naar het IOC-bestuur voor definitieve goedkeuring in 2018.

Deadline veranderd

Er is onder meer afgesproken dat de deadline voor het behalen van de minimum eisen voor de Spelen van Tokio is verandert van 18 mei 2020 in ‘vijf weken voor de sluiting van de inschrijftermijn voor alle sporters op de Spelen’.

Bron World of Showjumping

4 reacties op “Achterbeenbeschermers die prestaties beïnvloeden verboden

 • eddy crul

  Kan iemand mij eens uitleggen hoe een beenbeschermer de springprestaties kan verbeteren.Behalve dan dat een paard zich geen pijn kan doen door het tikken van de ijzers tegen de binnenkant van de benen en daardoor dus minder schrik heeft om het parcours af te leggen snap ik dit echt
  niet.Bedankt bijvoorbaat.Vr Gr EC

 • Frans Berings

  Beste Eddy,
  Ben je dit alweer vergeten?
  http://www.horses.nl/infos/kappen-springkappen/

 • Marcel Dufour

  @Eddy tegenwoordig is het eerder gewoonte dan uitzondering dat paarden achterkapjes krijgen die heel strak aangetrokken worden waardoor het paard een uitslaande beweging maakt als die springt.
  Zou verboden moeten worden dat soort marteltuig voor paarden.

 • eddy crul

  Ja Frans,ik weet dat ik deze vraag al eens gesteld heb.Maar als ik mij goed herinner heb ik daar toen geen of geen duidelijk antwoord op gekregen.Ik moet wel toegeven dat mijn geheugen mij soms in de steek laat.Het werkt ook al 73 jaar.Bedankt voor de link,die ik in het weekend volledig zal herlezen.Maar als ik mij goed herinner was ik toen ook niet wijzer geworden.
  Dag marcel, Al gans mijn paardenleven aanzie ik getten(beenbeschermers) als een beschermingsmiddel voor het tikken tegen de benen,zeker bij paarden met een ijzer op.En niet als een tool om hoger te springen.Volgens u ligt het dan aan het te hard aanspannen van de achtergetten? Dat een paard daar hoger door sprngt snap ik niet.En u heeft dan nog over achterkapjes,dus niet over volledige beenbeschermers.Mijn mening hierover is duidelijk;prestatiebevorderende getten moeten verboden zijn. Beenbeschermers moeten toegelaten zijn zelfs ook in de dressuur. Maar als het alleen maar aan de graad van aanspannen ligt?Hoe gaat men dit kontroleren? Vr gr ec.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook