“Een ongewenst neveneffect van de verplichting van het veiligheidscertificaat voor hippische leerbedrijven was dat er een tekort ontstond aan goede leerbedrijven”, vertelt Rianne Roeters, Unitmanager Erkennen & Praktijkleren bij Aequor. “Er ontstond een onbalans tussen de behoefte vanuit de opleidingen aan bepaalde typen hippische bedrijven en het aanbod van bedrijven dat wel over een veiligheidscertificaat beschikt. Eén van de wettelijke taken die Aequor van het Ministerie van Economische Zaken toebedeeld heeft gekregen, is om te voorzien in voldoende leerbedrijven. Dit kon Aequor niet meer garanderen. Met name de scholen in het noorden van het land hebben hier hinder van ondervonden. Ook hebben we gemerkt dat bij een aantal branches binnen de hippische sector onvoldoende draagvlak was voor het veiligheidscertificaat en dat de meerwaarde van het certificaat door die specifieke branches onvoldoende werd gevoeld.”
Alternatief
Na de commotie die ontstond, heeft Aequor de onderwijscommissie van de Sectorraad Paarden gevraagd om met een gedragen voorstel te komen, als alternatief voor het veiligheidscertificaat. “Vanwege de verschillende meningen en behoeften, die er met betrekking tot het thema veiligheid in de diverse branches waren, bleek dit echter op redelijke termijn niet haalbaar. Daarom heeft het bestuur van Aequor zijn verantwoordelijkheid genomen en zelfstandig een besluit genomen om het veiligheidscertificaat los te koppelen van de erkenning als leerbedrijf voor hippische bedrijven. In 2015 gaat de overheid voor alle sectoren de erkenningsreglementen voor leerbedrijven zo veel mogelijk harmoniseren, dit in verband met de reorganisatie van de zeventien kenniscentra naar één stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).”
Balans
Op dit moment zijn er bij Aequor geen tekorten in het aantal leerbedrijven bekend, geeft Rianne Roeters aan. “Dus wij gaan ervan uit dat er weer sprake is van een balans. Aequor heeft samen met de scholen kritisch gekeken naar de aantallen bedrijven die daadwerkelijk nodig zijn om te kunnen voorzien in de vraag. Daarbij is ook goed gekeken naar de kwaliteit van de leerbedrijven en de mate waarin zij regelmatig een leerling hebben.”
De Paardenkrant Extra stelde Aequor een aantal pittige vragen over het afschaffen van de verplichting van het veiligheidscertificaat, bijvoorbeeld over hoe de veiligheid op leerbedrijven nu wordt gecontroleerd. Lees alle antwoorden in De Paardenkrant Extra van januari/februari 2015.
Zo! Daar maakte het bedrijfsleven even een vuist en. . . . de veiligheidsnormen worden verminderd? Waar gáan we heen met de verzorgingsstaat.
Mee eens Went! Huppa, er is ge-kassiert en afschaffen die hap. Heeft er niks mee te maken; maar het “energie-label” is de volgende melk koe. En daarna verzint de overheid wel weer iets anders.
Alle ( overdreven) aanpassingen gedaan, betaald en nu blijkt het niet nodig te zijn geweest.
Nou ja….we weten nu dat we veilig zijn 🙂
Onbegrijpelijk dat dit is komen te vervallen. Ouders weten nu nooit of hun kind op een veilig bedrijf stage loopt. Ook raar dat de groene scholen niet de wens uitspreken dat bedrijven onafhankelijk gekeurd moeten worden. Bedrijven die goed zijn krijgen het veiligheidscertificaat zonder problemen. Wat is nu het probleem omdat te laten toetsen? En daar waar aanpassingen gedaan moeten worden dit te doen. Veiligheid is echt belangrijk!