Ga naar hoofdinhoud

Afstemming paardenonderwijs en bedrijfsleven bedroevend

Basiskennis, communicatie, netwerk en de afstemming tussen bedrijfsleven en paardenonderwijs moet naar een hoger niveau, zo bleek vandaag tijdens de discussie over onderwijs en het bedrijfsleven op de Netwerkdag bij Hogeschool Van Hall-Larenstein in Wageningen. Jaap Werners gaf aan dat communicatie tussen student, opleiding, bedrijfsleven, stagebedrijven en ouders verbeterd moet worden om de kennis van studenten beter af te stemmen op het bedrijfsleven.

De afstemming tussen opleidingen en het bedrijfsleven is bedroevend, zo bleek uit diverse recent gehouden bijeenkomsten van het bedrijfsleven en de paardenopleidingen. Het bedrijfsleven moet bereid zijn om studenten te begeleiden en op te leiden, maar NHB-docente Annet Geerling geeft aan dat het bedrijfsleven niet weet wat het van een mbo’er kan verwachten en dat de scholen niet goed genoeg weten wat het bedrijfsleven wil zien. Dezelfde problemen komen voor bij het hbo. Studenten beginnen vaak met een droombeeld aan een paardenstudie, maar zij moeten deze wensen omzetten in concrete actie. Zoals het leren van de Duitse taal. Van Hall-Larensteindocent Gerrit de Jong: “De leerling moet de taal van het bedrijfsleven spreken. Banen moeten worden verdiend.”

Ongeveer 50 procent van de afgestudeerden bij Van Hall-Larenstein komen daadwerkelijk in de paardensector terecht. De Jong: “Het zijn met name de studenten die naast hun studie een netwerk in de paardenwereld opbouwen die in de paardenwereld terechtkomen. Studenten die naast hun studie zelf activiteiten oppakken.” Volgens Jaap Werners is er op de arbeidsmarkt wel plaats voor hbo’ers, maar is de juiste kennis noodzakelijk. “Er is plek voor hbo’ers bij de nieuwe exportlanden, zoals China, waar kennis over paarden nodig is. Ook in het bedrijfsleven zijn hbo’ers nodig. Maar de afgestudeerden moeten wel kennis van het vak hebben.”

Dierenarts Emiel Schiphorst van de GD heeft gunstige ervaringen met hbo paardenhouderijstudenten, maar geeft aan dat er een studentenstop moet komen gezien de omvang van de markt. Jaap Werner: “Het hele segment moet op een hoger niveau om de concurrentiepositie van het nederlandse paardenbedrijfsleven ten oopzichte van het buitenland voor te blijven.”

Bron: Horses.nl – Marjan Tulp

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.