Ga naar hoofdinhoud

Albert Voorn over Oostvaardersplassen: ‘Waar zijn we in Nederland beland?’

Toen Albert Voorn werd gevraagd om zich in te zetten voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen, bedacht hij zich geen moment. “Het is een absurditeit dat dieren in een welvarend land als Nederland de hongerdood moeten sterven, voor zo’n goed doel zet ik mij graag in”, aldus Voorn. Hij vervolgt: “Ik kan niet begrijpen dat mensen met gezond verstand dit laten gebeuren. Waar zijn we in Nederland beland?”

Voormalig Olympisch ruiter Albert Voorn is het nieuwe bestuurslid van de Stichting Cynthia en Annemieke waarin hij de juridische zaken voor zijn rekening krijgt. Ze zetten hoog in: de stichting wil dat alle grote grazers uit de Oostvaardersplassen worden gehaald.

Frankrijk of Polen

Voorn legt uit: “Er is iets bedacht en dat is fout gegaan. Dat moet worden opgelost door de dieren af te vangen en bijvoorbeeld te herplaatsen in Frankrijk of Polen. Als dat niet gebeurt, moet het aantal dieren drastisch worden teruggebracht. Zorg dat er in de zomer voldoende voedsel is en voer ze in de winter bij. Daarbij moet een groot aantal mannelijke dieren worden gecastreerd.”

Zwart-wit

Voorn denkt graag zwart-wit en durft te zeggen waar het op staat: “Er zijn teveel mensen die grijs denken en dan krijg je problemen. Wat is er nou mooier om toe te geven dat je het mis had?“ De stichting stapt naar de rechter omdat ze van mening zijn dat er iets fundamenteel mis is met het beleid. Het zal een kort geding zijn tegen de Nederlandse Staat. “Het kan toch niet zijn dat er een rechter is die dit acceptabel vindt?”

Geen rebellie

Naast de rechtszaak zijn er nog geen concrete plannen. De volgende stap hangt af van de uitspraak van de rechter. “Ik wil niet dat er rebellie of agressiviteit ontstaat door dezen en genen. Er moet een protocol komen waarin heel concreet staat wat er gaat gebeuren en hoe. We gaan het zeker netjes houden, maar er moet wel gezegd worden hoe het ervoor staat. Dit is al jaren aan de gang en niemand doet wat, terwijl iedereen ziet dat het niet werkt. Waarom toch?”

Zweden anticipeert wel

Volgens Voorn kan Nederland een voorbeeld nemen aan Zweden. Daar is het, net als in Nederland, op het moment erg droog. De droogte zorgt voor een lagere opbrengst hooi en ander voer en hier spelen de Zweden al op in door nu dieren te slachten om lijden in de winter te voorkomen. “De dood hoort bij het leven, maar lijden niet.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

11 reacties op “Albert Voorn over Oostvaardersplassen: ‘Waar zijn we in Nederland beland?’

  • Saskia

    Helemaal mee eens met enigverschil dat in Zweden de dieren niet hebben geleden en hier in NL ze al jaren tekort komen met nu een extreem dieptepunt waarin ze al maanden lijden.

  • HAASTEREN VAN GORSEL

    Dank je wel Albert Voorn.
    Dat je onze kanjers Annemieke en Cyntia bij wil staan.
    De dames hebben alle steun nodig die er maar te vinden is .
    Fantastisch.echt!

  • Karin van Dellen

    Ik ben het eens met de stelling dat paarden in een welvarend land niet de hongersnood mogen sterven, maar wil daar graag aan toevoegen dat onnodig dierenleed nergens voor mag komen.
    Ik steun het initiatief dan ook van harte en hoop dat dat de regering een eind maakt aan dit onnodige leed.

    Wat mij wel verbaast, is het feit dat er zo veel paarden 24 uur per dag in een stal leven en met een beetje geluk, dagelijks één tot twee uur beweging krijgen onder het zadel of in een stampmolen. Ook dit vind ik dieronvriendelijk en onnodig dierenleed.
    Jammer dat daar zo weinig oog voor is.
    Kunnen wij ons hier ook niet hard voor maken???

    Vriendelijke groet,
    Karin van Dellen.

  • Renee Truder

    Hopelijk gaat t nu de goede kant uit!!! Hr Voorn, ben blij dat U deze dames wil/kan bij staan!!! Wat zij doen en durven,heel veel respect

  • Van den Berg

    Gebrek aan nuchterboeren verstand ik denk dat voorn een goede bijdrage kan leveren om tot eenoplossing te komen

  • AnnaBerthe Harlow

    Fijn dat er nu ook stappen ondernomen worden om dit eens en voor altijd op te lossen. Als men aan iets begint waarvan men niet weet hoe het uit zal pakken, dan moet men in ieder geval van te voren al beraadslagen hoe men te handelen heeft als er iets mis gaat. Dit is duidelijk nooit gebeurd in de OVP. ook, naar mijn mening, is er een merkbaar probleem met diegene die hier zg. beheren, boswachters die onkundig zijn zoals meermalen te zien is geweest (ik noem hier bijv. wapen onkunde en jacht onkunde waardoor dieren onnodig geleden hebben) Er is niets mis mee om dieren te cullen op welke (diervriendelijk) manier dan ook, dit gebeurd ook in de enorme gebieden in de rest van de wereld, gebieden die soms net zo groot zijn als geheel Nederland, zodra men afrasteringen hanteerd is men verantwoordelijk voor het welzijn van flora en fauna in dit gebied. (Ik noem hier bijv het uitleggen van vlees met rabies vaccinatie, om de opmars van hondsdolheid in Canada tegen te houden, of het vaccineren van paarden en koeien tegen het West Nile virus, dit heeft een indirecte werking op de wilde grazers) Dat er in de OVP iets moet gebeuren is wel overduidelijk dat het zo lang duurt en burgers zich juridisch tegen de staat moeten keren is niet alleen een blamage voor de Nederlandse regering maar ook internationaal een zorg, als men met zoiets fundamenteels als het voorkomen van dierenleed al zo’n enorm probleem heeft; wel, wat is dan de waarde van dit land’s impact in de wereld hoe is Nederland met wat dan ook internationaal te vertrouwen? Het wordt ook tijd dat men in Nederland zich meer bezig gaat houden met de politieke partijen lijkt mij,iemand die gekozen is om je te vertegenwoordigen moet dat ook doen gebeurd dat niet dan laat je dat hen weten!

  • Frans Berings

    Beste AnnaBerthe
    Wij hebben hier in Nederland een politieke partij speciaal voor de dieren, maar toen in de winter in de Oostvaardersplassen de grote grazers lagen te creperen en stierven van de honger was die partij bezig met een koe van de slacht te “redden” waarvoor ze binnen een mum van tijd 48.000 euro ingezameld hadden om deze koe tot aan zijn natuurlijke dood in een rusthuis te plaatsen.
    Over de ellende in de Oostvaardersplassen heb ik nooit wat van deze partij gehoord!
    Ook Ik kan niet begrijpen dat politici met gezond verstand dit laten gebeuren. Waar zijn we in Nederland beland?

  • Jan Kees van Dijk

    Wat Karin van Dellen in haar bovenstaande reactie schrijft, daar sluit ik mij helemaal bij aan.

    Bij Cynthia gaat het precies zo op stal. Veel paarden komen dagelijks niet langer dan een kwartier buiten hun stal.
    Om die reden krijgt deze stichting van mij geen enkele steun en zie ik dit als aandacht- en publiciteitzoekerij.

    Wie mij niet gelooft, bezoek die stal dan eens met een kritische bril en probeer eens door de waarschijnlijk vriendelijke ontvangst heen te prikken.

  • alie wekema

    Beste heer Kees Jan van Dijk

    Ik zou zeggen gaat u dan eerst even mee een kijkje nemen op de OVP en beoordeel dan welk dier het beter heeft die op stal van Cynthia of op de OVP.

  • Jan Kees van Dijk

    Geachte Alie Weekema,

    U mist de kern van het verhaal, in mijn ogen. Wat in de OVP gebeurd moet verholpen worden.

    Het gaat mij om slechts om deze stichting die ik geen warm hart toedraag vanwege de hierboven beschreven redenen.

    Waarom heet de stichting Cynthia en Annemieke? En niet Help de OVP, of een andere marketingtechnisch betere naam. Annemieke ken ik overigens niet. Alleen bij Cynthia ben ik vanuit mijn werk regelmatig op stal geweest.
    Ik vind dit publiciteitszoekerij.

  • Jeanet

    Ik ben het hier helemaal mee eens. Dit is zware verwaarlozing en ze komen er gewoon al jarenlang er mee weg. Natuur met een hek eromheen, hoe absurd zijn wij hier in Nederland? En ben blij dat jullie naar de rechter stappen,ben benieuwd of dit zomaar mag!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.