Ga naar hoofdinhoud

Allereerste GP-proef Cornelissen en Aqiedo in beeld

Update Video
Gisteren prijkte een interessante combinatie op de startlijst van de Subtopwedstrijd in Emmeloord: Adelinde Cornelissen startte Aqiedo hors concours in de Grand Prix. Deze allereerste proef was veelbelovend. "Super blij met Aqiedo", aldus een enthousiaste Cornelissen. Zie hieronder voor een video van dit debuut.

“Dit was mijn allereerste proef ooit met Aqiedo en dan ook nog gelijk Grand Prix! Hij was top gefocust, haalde achten voor zijn piaffe, passage, pirouettes en appuyementen en ook over de series was ik super tevreden. Ook zaten er nog verbeterpunten in hoor. Zo hadden we een vier voor het halthouden, daar stond hij niet stil, en ook kregen we een vier voor de overgang van galop naar draf. Ook daar moeten we dus nog even op oefenen”, knipoogt de amazone. “Al met al super tevreden. Dit was een goed begin met goede stukken erin maar ook nog genoeg verbeterpunten. Het is zo’n talentvol paard, echt super veel zin in!”

Video Adelinde Cornelissen met Aqiedo.

Super blije Van den Donk

Wie ook helemaal gelukkig was met zijn paarden was Mark van den Donk. Met Christon-B, een broer van onder andere Don Tango-B en Vontango-B, debuteerde hij in het ZZ-Zwaar en zette twee zeer sterk gereden proeven neer bij scores van 70,93 en 71,29%. Daarmee was Van den Donk niet te kloppen en mocht hij meteen twee oranje linten op komen halen. “Wat kan ik zeggen? Christon is echt een fantastisch paard. Ik ben onwijs trots op hem. het is een paard waar je op gaat zitten en geen moment hoeft te twijfelen of hij het wel allemaal gaat doen. Hij geeft zo veel van zichzelf en is zo blij en enthousiast!”
Aan het einde van de dag stond er ook nog een Grand Prix proef op het programma voor de ruiter, ditmaal met zijn ‘leerpaard’ Vivaldi GW. “Ook hij deed het fantastisch. Qua instelling lijken Christon en Vivaldi erg op elkaar. Beide paarden doen zo enorm hun best, helemaal op wedstrijd, dan zetten ze nog een tandje bij. Met Vivaldi had ik nog wat foutjes. Hij werd wat heet, het was weer de eerste buitenwedstrijd waardoor hij wat blij werd. Zo werd hij een beetje te enthousiast bij het uitstrekken, dan gaat hij er echt voor!”, lacht Van den Donk. “Dit was iets van onze zesde of zevende keer Grand Prix en we moeten het allebei nog allemaal leren, maar ik ben enorm blij met hoe hij het doet!” Met 67,25% had Mark van den Donk de hoogste score in de Grand Prix, maar doordat de Grand Prix in handicap werd verreden met de Intermédiaire II, Intermédaire A en B moest hij in het totaal klassement Denise Nekeman boven zich dulden. Nekeman reed in de Intermédiaire A haar stoere Boston STH naar een score van 69,51% en is daarmee hard op weg naar de U25.

Zusjes Nekeman goed voor oranje

Ook zusje Jeanine Nekeman deed goede zaken in Emmeloord. Met Vlingh voerde ze de lijst in de Prix St. Georges aan (66,12%). Jaron Verheij werd hier tweede met S.h.s’s Dutch D-day (v. Johnson) met 65,2% en Carlien Hoedemaker-Bos eindigde als derde met haar Wannabe (63,55%).
Mylene Spaak mocht zich in de Intermédaire I opstellen als winnares. Ze reed Sweet Sensation naar een score van 65,33%, bijna twee procent meer dan Anouk Noordman met Zeronica (v. Talos). Ook Linda Kok wist met Rasputin nog een winstpunt te behalen. De overige deelnemers scoorden helaas onder de 60%.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

13 reacties op “Allereerste GP-proef Cornelissen en Aqiedo in beeld

 • Carola

  Het spijt me zeer maar ik vind dat Aquido erg met zn kin op de borst getrokken word. De handen geven de beweging in t hoofd wel weer. Erg jammer. Ik zou iets meer lengte in die hals willen zien.
  Dit viel mij tegen.

 • Redactie Paardenkrant-Horses.nl

  De redactie heeft een aantal reacties onder dit bericht verwijderd omdat de commentaren disproportioneel waren en met onvoldoende respect waren geschreven. Reacties zijn welkom als ze puur inhoudelijk zijn en van respect getuigen.

 • H. Paerels

  Graag wil ik gebruik maken van mijn democratisch recht op de vrijheid van meningsuiting, met respect.
  Allereerst wil ik zeggen dat Adelinde als mens een heel aardig, vrolijk en positief iemand is, maar dat ik haar rijGEDRAG niet helemaal waardeer en dat ik ook haar enthousiasme over bovenstaande proef niet deel. Dit wil ik graag toelichten aan de hand van ARGUMENTEN.
  Ik zie een geforceerd gereden proef (mag ik dat zeggen, redactie?) van een zwaar op de voorhand gereden paard zonder ruggebruik en dus zonder enige vorm van losgelatenheid, gebroken overgangen daardoor en niet kunnen halthouden, onregelmatigheden, “gehaastheid” en hectiek in de Piaffe en Passage agv stuwkracht ipv draagkracht.
  Als gevolg van die stuwkracht zie ik ook pirouettes “op de kop”.
  De stap is er helaas uitgeknipt, maar is bij het “nieuwe rijden” altijd een heet hangijzer.
  Met het afgroeten in gestrekte ipv vierkant geplaatste houding, lijkt het mij dat de juryleden erg royaal met hun punten hebben gestrooid, dat geeft te denken. Of breng ik nu de juryleden in diskrediet?
  Dit is gewoon míjn mening en zegt niets over de aardige persoon Adelinde.

 • Saskia

  Reacties zijn alleen welkom als ze maar positief genoeg zijn?
  Van dit beeld springen me bijna de tranen in m’n ogen. Een paard dat compleet op de hand wordt gereden, de aanleuning is slecht en onrustig te noemen. Van losgelatenheid is al helemaal niks te bespeuren. De piaffe en passage zijn vol tactfouten waarin het achterbeen ook nog eens naar achteren omhoog wordt getrokken.
  Dat dit wordt beoordeeld met 8-en voor de piaffe en passage kan ik niet begrijpen, dan is er toch écht iets goed mis met de jurering.
  Dit heeft niks met dressuur te maken, helaas.

 • Dorien

  Helaas word ik een beetje verdrietig van deze proef. Ik zou graag een paard zien wat licht in de hand is en blijmoedig voorwaarts gereden wordt. Dat is hier niet het geval. Overal lijkt druk op te staan, met een paard wat vaak stram in de rug is, een te korte nek heeft en achter de loodlijn loopt.
  Jammer, geen voorbeeld voor ons nationale dressuurrijden.
  Natuurlijk moet je paard zijn eerste proeven ergens lopen, maar doe dan niet gelijk een grand prix en hou het positief voor je paard!
  Kan mij niet voorstellen dat Adelinde blij is met deze proef!

 • Albertine Nannings

  De redactie heeft nogmaals een aantal reacties onder dit bericht verwijderd omdat de commentaren wederom disproportioneel waren en met onvoldoende respect waren geschreven. Reacties op Horses moeten voldoen aan de huisregels.

 • Peter

  Ik vind dit een prima film, vooral om duidelijk te maken wat er scheelt aan de jurering in de dressuur. Als niet Adelinde maar een ruiter of amazone van minder faam deze proef in de ring laat zien, wordt er niet gescoord. Men is wel zo wijs om het HC percentage niet te vermelden, maar als deze piaffe en passages 8én oplevert, waar zit ik dan op de gemiddelde subtopwedstrijd naar te gluren?!

  Prachtig materiaal voor de bijscholingscursus.

 • eddy crul

  Beste Carola,Beste H.Paerels,Beste Saskia,Beste Dorien,Beste Marcel,Beste Peter.
  Bedankt voor jullie reacties.Jullie zien het goed.Hopelijk worden jullie de toekomstige Nederlandse dressuurgeneratie. Nederland zal jullie nodig hebben.Veel succes. vr gr EC

 • Do

  Met respect reageren lijkt mij niet meer dan normaal. Maar respect moet je wel verdienen en in mijn ogen verdient deze proef geen respect. Ik zie een op de kop lopend paard en met erg veel druk gereden.
  Paard loopt zowat de gehele proef achter de loodlijn. Ik zie geen losgelatenheid en er wordt de ene na de andere taktfout gemaakt. De piaffes en passage zouden volgens de jury achten waard zijn? Dit kan toch zeker niet waar zijn. En een vier voor het halthouden zijn ook 3 punten te veel in mijn ogen.
  Ik kan best begrrijpen dat je allereerste proef niet foutloos kan zijn maar bij deze proef zijn niet eens de basisprincipes voor elkaar. Tja, en die happy atlethe zie ik ook niet. ja, alleen Adelinde was happy.
  Maar zelfs dat kan ik niet snappen. Je zou toch mogen verwachten van zo’n topamazone dat ze wel voelt wat goed is en wat niet.

  Beste redactie van de Paardenkrant, ik mag toch hopen dat mijn reactie wel blijft staan. Het is slechts mijn eigen mening en ik ga graag de discussie aan als men denkt dat ik het verkeerd zie.

 • H. Paerels

  Met wat goede wil zou er veel te verbeteren zijn op termijn.
  Fok paarden die minder hoog in het bloed staan en wat koelere karakters hebben. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit. Niet alleen voor de amateur, maar juist ook voor de professional.
  Dat is de reden waarom zij denken hun paarden met de kin op de borst te moeten trainen teneinde (TEMPO-)CONTROLE te verkrijgen, slechts tijdelijk en werkt dus als (hand-)rem.
  Gevolg is een overstrekte, geblokkeerde rug, hetgeen zich uit in een achterbeen dat niet mee kán komen, ook al zit er van nature een sterk achterbeen in. Dat verbloemt het hooguit.
  Een ander gevolg is dat door gebrek aan ruggebruik (zachte, verende b-rug) de opgewekte energie niet getransporteerd kan worden vanuit het achterbeen naar voren over die rug.
  Gevolg hiervan is weer dat men PRIK-REFLEXEN met de spoor nodig heeft om überhaupt een reactie naar voren te kúnnen krijgen van het paard. Het paard loopt immers in twee stukken agv gebrek aan losgelatenheid/ruggebruik.
  Gevolg: spanningen en alles gebeurt vanuit de voorhand.
  De gebruikers van deze “Jip en Janneke”-hulpen zetten de aloude hulpgeving (Skala) weg alszijnde “tegenstrijdig, ouderwets en oubollig”.
  De waarheid echter is dat deze hulpen op harde, vastgereden paarden onmogelijk door kunnen komen.
  Daarom zien we ook geen Happy Athletes.
  Symptomen van deze dwangmatige methode worden de kop ingedrukt door vastgesnoerde kinkettingen en sperriemen.
  Wat we zien zijn zgn “foutloze” proeven, gereden zonder een zuivere takt, losgelatenheid tot en met het afwezig zijn van verzameling agv afwezigheid van draagkracht. Alles gebeurt immers aan de voorkant.

 • eddy crul

  Beste Do,U ziet het goed.En ik heb het gevoel dat meerdere dressuurliefhebbers beginnen inzien waarover het echt gaat in dressuur.En dit is een hoopvol teken.Dit optreden en discussie op horses.nl vergelijk ik een beetje (niet helemaal het zelfde natuurlijk) met het wederoptreden van Matthias Alexander Rath met Totilas. In deze twee gevallen heeft het woord respect wel een heel verschillende betekenis.Toen mocht er zwaar ingebeukt worden op Matthias,Totilas en de eigenaars.In dit geval is dit enigzins anders.Ik heb het gevoel dat de volgens mij zelfingenomen Nederlandse dressuur top het in de nabije toekomst zeer moeilijk zal krijgen om zich aan de top te handhaven.Ik zou ze dan met heel goede bedoelingen willen aanraden eens goed de reacties van H.Paerels en sommige anderen te lezen.En er op zijn minst even goed over na te denken.vr gr EC

 • Do

  Reactie op post 11 van H. Paerels;
  Volgens mij heeft het er niets mee te maken dat een paard hoog in het bloed staat. Kijk eens naar de renbaan hoe braaf die engels volbloeds zijn wanneer zij rondstappen en hoe braaf ze zijn tijdens de prijsuitreiking in zo’n vol stadion.
  M.i. heeft het enkel mee te maken dat een paard op druk wordt gereden en er kilo’s voer in zo’n paard wordt gestopt. Een paard dat aan de voorkant vast wordt gehouden en aan de achterkant er onder wordt getrapt zal idd heet worden en dat is wat jij ziet aan deze paarden. Dat zij hoog in het bloed staat is echt ondergeschikt. Hoofdzaak is de hoeveelheid druk waarop deze paarden gereden worden.
  En tempocontrole is niet meer dan een paard gehoorzaam maken op het been en de ophouding. Een paard dient nl. gehoorzaam te zijn aan de hulpen die gegeven worden. En tempocontrole is daar een goede oefening voor.

 • H. Paerels

  Beste Do,
  Daar heb je op zelfs helemaal gelijk in, maar als je e.e.a. afzet tegen de jachtige tijd waarin we leven en mensen alleen nog maar haast schijnen te hebben, zul je nog maar weinig wedstrijdruiters zien die het op kunnen brengen om die langere weg af te leggen van de opleiding van een paard. Wás dat maar weer zo, dan hadden we nu niet al die problemen gehad.
  Er wordt nu eenmaal op heel veel druk gereden tegenwoordig, helaas, en er hangt veel vanaf, er zijn veel belanghebbenden. Dus het klopt hetgeen je zegt, alleen vraagt de praktijk om een andere aanpak.
  Iedereen heeft haast, het moet nú gebeuren en dat op paarden waar je geen been aan kan leggen omdat ze alleen maar de “rem aan het aantrekken zijn” omdat ze de heetheid niet kunnen omzetten in een duurzame impuls, omdat men niet de tijd te neemt om een paard eerst tot ontspanning te brengen!
  Zonder tempocontrole kun je eigenlijk niet eens verder, maar aangezien dat het traject tegenwoordig wordt overgeslagen zal het enorm helpen om paarden die wat koeler in de kop en iets minder sensibel reageren te rijden. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar díe groep is klein en daar behoort de wedstrijdruiter, ook in de top, niet toe.
  Kijk naar Undercover hoe zijn ruiter zijn handen vol heeft in een Grand Prix-proef om alleen al het tempo gecontroleerd te krijgen. Gaat nergens over natuurlijk en komt door de grote afwezigheid van elke vorm van losgelatenheid van het paard. Maar dat is anno 2016 de realiteit.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook