Amazone gewond, paard dood: dader krijgt 500 euro boete

Foto Lonneke Ruesink

Een 76-jarige bestuurder moet de geëiste 500 euro boete betalen na het aanrijden van een amazone bij Holten. De vrouw raakte behoorlijk gewond. Haar paard, dat gewond raakte aan een achterbeen, moest worden ingeslapen, zo meldt Tubantia.

Automobilist Maarten van H. uit Markelo kwam op 25 september 2016 uit de Heideweg en wilde afslaan naar zijn woonplaats. Op het middenstuk van de Markeloseweg stond een amazone te paard. De Markeloër zag de combinatie niet en trok voorzichtig op. “Opeens was mijn blikveld bruin”, zei hij in de zitting. Tegen hem eiste de officier van justitie 500 euro voor het veroorzaken van de botsing.

Geen voorrang

De rechters wezen er in het vonnis op dat van een ervaren bestuurder als Van H., die bovendien de situatie kende, mag worden verwacht dat hij voortdurend zijn rijgedrag aanpast aan verkeerssituaties. “Door geen voorrang te verlenen aan een ruiter te paard, is hij te kort geschoten”, luidde het oordeel.

Twijfels over toedracht

Er werd op gewezen dat Van H., ondanks twijfels over de toedracht, zijn verantwoordelijkheid nam voor de fysieke en psychische gevolgen bij het slachtoffer. Zij was gehecht aan haar paard. De advocaat van Van H. bepleitte vrijspraak. Volgens hem kon de botsing ook aan de ruiter of het paard liggen.

Bron: Tubantia

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Amazone gewond, paard dood: dader krijgt 500 euro boete
  1. 1

    En wie betaald het paard en de DA kosten ,als hij schuldig is is 500 toch helemaal niks

  2. 2

    Dat weten we dan ook weer. Een paard is maar €500 waard.