Ga naar hoofdinhoud

Amerikaanse renpaardtrainers geschorst vanwege kikkersap

Acht renpaardtrainers uit Louisiana hebben boetes en schorsingen ontvangen, vanwege het gebruik van een doping met de bijnaam kikkersap. De langste schorsing is tien jaar en de hoogste boete 25.000 dollar.

In mei en juni dit jaar werden in totaal elf paarden, voornamelijk Quarterhorses, van deze trainers positief getest op het middel dermorphin, een geneesmiddel dat nog veel krachtiger is dan morfine. Het onderzoek naar de rol van dierenartsen in deze zaak loopt nog.

Craig Stevens, professor in de farmacologie van de Oklahoma State University, legt uit dat het toedienen van dermorphin een paard hyper maakt. Voor een renpaard kan dat een voordeel zijn omdat het dier op zo’n moment geen pijn voelt en in een staat van opwinding en euforie komt.

De naam kikkersap komt van een van oorsprong Zuid Amerikaanse kikker, de Phyllomedusa Sauvagei. De stof die de renpaarden toegediend hebben gekregen is waarschijnlijk een kunstmatige gefabriceerde vorm en niet direct afkomstig van de ruggen van de kikkers.

In totaal zijn er in vier staten al meer dan 40 paarden positief getest op gebruik van kikkersap.

Bron: Horses/https://horsetalk.co.nz/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.