Ga naar hoofdinhoud

Anky: ‘Ik durfde niet meer dan 25 gulden te vragen’

“Voordat ik topsporter was, was ik al zelfstandig ondernemer", vertelt Anky van Grunsven in een interview met magazine De Zaak. "Ik wist op mijn achttiende al dat ik mijn leven wilde leiden in de paardensportwereld. Dat kostte heel veel geld en ik moest alles zelf betalen: van het vervoer, de verzorging, de stalling tot en met de dierenarts."

“Ik wilde het op mijn manier doen. In loondienst gaan was eigenlijk geen optie, want om heel eerlijk te zijn ben ik daarvoor gewoon te eigenwijs”, vervolgt de topamazone.

Zelf uitgedokterd

Van Grunsven werd als ondernemer dan ook zelf wijs. “Mijn vader had een aannemersbedrijf, dus ik kreeg zo al wat mee van het ondernemer-zijn. Voor de rest heb ik het zelf uitgedokterd. Er zijn mensen die naar de universiteit gaan, ik heb vooral veel geleerd van de mensen in de wereld om mij heen. Ik weet niet wat beter is. Voor mij was dit het gewezen pad, ik had namelijk helemaal geen tijd om te studeren. Ik ben een selfmade ondernemer.”

Plussen en minnen

“De administratie deed ik bijvoorbeeld zelf. Heel simpel: met een kasboek, gekregen van mijn vader, de plussen en minnen opschrijven. Ik werkte dag en nacht, had acht paarden die ik verzorgde. Een paar voor mezelf en een paar voor anderen. Via mond-op-mond-reclame maakte ik bekend dat ik er was.”

Weglopen

Gemakkelijk was dat niet altijd, vertelt Van Grunsven. “Ik vond bepaalde dingen erg moeilijk. In de beginjaren kreeg ik 25 gulden voor de paardrijlessen die ik gaf. Voor iemand die olympisch rijdt, is dat natuurlijk erg weinig. Ik durfde aanvankelijk niet meer te vragen, bang als ik was dat mensen weg zouden lopen. Brutaler zijn, dat heb ik echt moeten leren.”

Lees hier het volledige interview.

Bron: DeZaak

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook