Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Wie bepaalt wat dierenwelzijn is?’

Anky bedankt Salinero voor het laatste küroptreden samen
"Over het welzijn van dieren verschillen de meningen. Een belangrijke vraag is: wie bepaalt wat dierenwelzijn is? Zijn dat dierenartsen die jarenlang hebben gestudeerd? Boeren die van generatie op generatie over dieren leren? Moderne goede doelen die van het dierenwelzijn hun bestaan hebben gemaakt? Of zelfs de Partij voor de Dieren?",  aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. 

“Dieren kunnen niet praten, dat maakt het extra lastig. Maar er is ook nog zoiets als gezond verstand. Dieren zijn ondergeschikt aan mensen, vanwege hun instinct. Ze kunnen niet nadenken of herinneringen ophalen.”

Ultiem welzijn

“Vanuit diverse organisaties klinkt de roep om dieren dieren te laten zijn. Om ons helemaal niet meer met ze te bemoeien. Paarden zouden bijvoorbeeld de hele dag in de wei moeten lopen. Maar is dat de ultieme manier van welzijn? Of lijkt dat maar zo, omdat mensen dat voor paarden invullen?”

Kijkje in de natuur

“Nemen we een kijkje in de natuur, dan moeten we concluderen dat dieren onderling helemaal niet altijd zo vriendelijk of zachtaardig tegen elkaar zijn. Paarden die elkaar corrigeren, gaan er stevig in. Bijten, trappen; het gaat vaak met grof geweld.”

Samen in de wei

“Dit gedrag gebeurt niet zonder reden. Het is vaak om de rangorde te bepalen of te zorgen dat een paard zich onderwerpt aan de groep. Als mens met gezond verstand zet ik bijvoorbeeld ook nooit onze sportpaarden samen in de wei. Per topsportpaard komt er een Shetlander bij voor gezelschap. Dan voorkom je strijd.”

Grotemensenwereld

“Paarden zijn veel te groot en krachtig om ze lekker hun eigen gang te laten gaan en te hopen dat zij zich gedragen. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn. Voor de veiligheid van mensen, maar ook voor hun eigen veiligheid. Zo heb ik ook altijd gewerkt. Duidelijk, consequent en met liefde. Soms net zoals in de grotemensenwereld.”

Gretig en met plezier

“Ik heb er hele fijne berijdbare paarden door gehad, die altijd gretig en met plezier hun werk deden. Prisco en Bonfire zijn beide ouder geworden dan dertig jaar. Salinero gaat ook die kant op, maar die rijd ik nog rustig een paar keer per week. Wat dat zegt? Nou, in ieder geval dat ze goed gemanaged zijn en in goede gezondheid het erg naar hun zin gehad hebben.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

 

25 reacties op “Anky in De Telegraaf: ‘Wie bepaalt wat dierenwelzijn is?’

 • Maria vd Berg

  Welzijn : dat bepaalt het paard zelf. Vandaar dat ik het liever heb over een paard lezen dan over een paard managen. Elk paard is anders en behoeft derhalve een eigen benadering, behandeling, verzorging, training. Uw paarden werden / worden niet voor niets zo oud. Zij werden allereerst goed gezien en naar aanwezig
  mentaal & fysiek talent getraind.

 • eddy crul

  That’s the question! Terloops even mijn mening.Een titel heeft nog nooit een gerantie geweest voor kwaliteit of goed werk of om het even wat.Alhoewel het in de praktijk dikwijls andersom is met als gevolg de onduidelijkheid waarin de paardensport verzeild is geraakt. Even logisch nadenken.Bindende regels voor iedereen kunnen alleen opgelegd worden door de staat.En willen we resultaat dan moeten de regels bindend zijn.Dus moet het van de staat komen. Probleem is dat bijna alles wat van de staat komt op niets trekt.Met die staatsregels zullen we dus geen stap verder zijn.De paardenwereld is dus beter af met niet bindende regels maar ook met deze zullen we weinig winst boeken.Het allereerste wat men moet doen is een mentaliteitsverandering promoten over hoe we met onze paarden omgaan.De manier hoe we onze paarden paardvriendelijk behandelen moet van de mensen uit de paardenwereld zelf komen.Er is dus een mentaliteits verandering nodig en dit proces is bezig maar er is wel nog een lange weg te gaan en eerlijk gezegd verwacht ik daar ook niet te veel van.Deze vraag moet de paardenwereld dringend zelf beantwoorden.En ook daar verwacht ik niet te veel van. Alleen de tijd zal dit moeilijk probleem door een trage mentaliteitsverandering oplossen. vr gr EC

 • A. van Duinen

  Ik ben het zeker niet eens met deze column. Dit is vooral mensen taal en hierin wordt niet het paard op de voorgrond gesteld. Als we kijken naar de natuur dan wordt er in een kudde onderling 1 keer de rangorde bepaald en daarna weet elk paard waar hij/zij aan toe is. De zin; Paarden die elkaar corrigeren, gaan er stevig in. Bijten, trappen; het gaat vaak met grof geweld. Dat klopt niet, het zijn geen killers. Een paard heeft van een ander paard aan een plat oor al genoeg. Dat is paardentaal! Zolang wij die niet willen leren en begrijpen zal iedereen elkaar tegen spreken en is het paard de dupe. Alles is namelijk zielig! Van in de regen staan zonder de dikste regendeken tot aan vies zijn, we vergeten ons zelf natuurlijk nooit maar wel het paard! Paarden voelen zich het veiligst in een kudde en voor paarden zullen wij dat ook altijd zijn! Hoe mooi is het als je als mens in een kudde wordt gerespecteerd en paarden vragen aan je of je ze wil kroelen…..dat is natuur en paarden begrijpen!
  Ook voor de trainingsmethoden moeten we dicht bij de natuur blijven want paarden zijn niet gemaakt om er op te kruipen. Uiteindelijk heeft de mens bepaald dat wij dat wel doen. Prima maar waarom blijven we dan niet dicht bij de natuur van het paard en kijken we hoe het paard zich gedraagt in het wild en waar voelt het paard zich prettig bij? Dat is dus ten alle tijden de graashouding, daar bedoel ik mee voorwaarts neerwaarts, over de rug en altijd voor de loodlijn als je werkt met een paard. Daar krijg je een happy atlete van! Dan blijft hij/zij gezond zonder blessures en ontspannen en geniet van het leven! Dat is in mijn ogen paardenwelzijn! Gewoon van het paard en de natuur afgekeken.

  Het paard moet altijd op nummer 1 staan!

 • Merel

  ‘Ze kunnen niet nadenken of herinneringen ophalen.’

  Beste Anky paarden hebben een hippocampus wat betekent dat ze in staat zijn om herinneringen aan te maken en tevens terug op te roepen. Ze hebben zelf een amygdala waardoor bepaalde herinneringen krachtiger zijn als andere.
  Zonder herinneringen kan er namelijk geen leerproces ontstaan, iets wat bij paarden duidelijk aanwezig is, hoe zouden ze anders de ’trucjes’ kunnen die jij ze aan leert?
  Niet nadenken wat bedoel je daar eigenlijk mee? Of ze kunnen plannen, rekenen, kunnen bedenken wat er van hun word verwacht. Dat kunnen ze ook allemaal.

  Deze onderdelen maken juist dieren (en daar tel ik de mens bij mee) anders als planten en eencellige, we hebben een leerproces (herinneringen) en kunnen er na handelen (denken). We hebben een centraal zenuwstelsel (waar de hersenen bij horen) die ervoor zorgen dat we dat allemaal kunnen, wel op verschillende niveau’s.

  Dus praat voortaan niet over dingen die je niet snapt. Lijk je wat minder dom.

 • Stephanie van Duijn

  Wat een wijsheden, van onze Anky. Ik had haar hoger ingeschat. In dit artikel spreekt een zakenvrouw, die vertelt hoe zij haar dure investeringen heel houdt.
  En geen paardenvrouw, want dat is blijkbaar een façade.
  Jammer.

 • Pony Opvang Lisserbroek

  Het circus wat dressuur heet, en waar het paard als een Jan Klaassen mag optreden.
  Dit is géén Dierenwelzijn.
  Een paard is een kuddedier.
  Een paard wil met andere paarden buiten lopen in de wei.
  Een paard wil vrijheid.
  Een paard wil in de modder rollen.
  Een paard wil grazen.
  Een paard wil…………………..gewoon een paard zijn.

 • 4horses

  Ik wil alleen even een stuk uit de column belichten. Paarden in de kudde bijten,trappen en corrigeren elkaar met grof geweld. Raar dat dat naar voren wordt gehaald. De meeste ruiters/amazones gebruiken ook in meer of mindere mate geweld: stang en trens, sporen, onnatuurlijke hoofdhoudingen, veel te jong een paard aanrijden en nog veel meer excessen en dat dan dag in dag uit, zonder dat je daar als paard aan kunt ontsnappen. De correctie in de kudde gebeurt een keer,daarna snappen ze elkaar wel. Dan blijft de kudde uit paard oogpunt toch de beste optie.

 • Helena Visser

  Wie bepaalt wat dierenwelzijn is? Anky v G? Er is enorm veel protest tegen rolkur=LDR. Onderzoek door dierenartsen bv, maar FEI en Anky & co leggen dat onderzoek gewoon naast zich neer. Sterker nog: onderzoek over gedrag van paarden door wetenschap wordt gewoon aan de kant geschoven. Kuddedieren vechten elkaar juist niet de tent iut want hun veiligheid ligt in het bij elkaar houden van de groep. Het zal Anky ook zijn ontgaan dat paarden onderling maar heel kleine gebaren nodig hebben om elkaar te vertellen wie wat mag. Vandaar dat zij denkt dat je met geweld moet paardrijden? Net zo hard trekken voor tot een paard met zijn neus op de borst loopt? Terwijl paarden dan niets meer kunnen zien. Anky weet kennelijk ook niets van anatomie.
  Wat weet Anky wel? dat je met paarden geld kan verdienen. Met haar kletspraat wil zij doen voorkomen dat zij iets van paarden weet. Haar paarden zijn gewoon een middel om haar eigen imago op te poetsen.

 • Lizzy Plat-Coelers

  Oef, ik had niet verwacht dat iemand als Anky zo weinig verstand van paarden zou hebben. Schrijnend, dit.

 • Leid

  Dieren zijn ondergeschikt aan mensen? Wie heeft dat bedacht? Ga maar eens in een echt bos wandelen, waar echt wild leeft, gezellig met wilde beren, dan kom je er wel achter dat dieren niet ondergeschikt zijn….

 • Frans Berings

  Wie is Merel?
  Geen achternaam!
  Jammer, als ik op Wikipedia kijk naar Anky van Grunsven, dan kom ik een enorme indrukwekkende lijst van prestaties tegen.
  Merel moet wel beter zijn, want anders kan ze niet deze geringschattende toon aanslaan tegen zo een icoon.

 • Renske van Rossum

  Oeps, Anky.

 • eddy crul

  Beste allemaal,Een titel is geen garantie voor kwaliteit. Zelfs als je bij de iconen van bvb een sport behoort is dit geen garantie voor kwaliteit.Iconen worden gemaakt door de belanghebbenden,wedstrijdorganisatoren enz, en meestal heult de pers daar in mee.Want ze hebben iconen broodnodig om geld te verdienen.Dressuur is daar een mooi voorbeeld van, Als je ziet wat de oudere generatie van de dressuur en goed paardrijden gemaakt heeft is dit wel bewezen.Maar de fout ligt niet bij die iconen en zeker bij Anky niet.De fout ligt bij de club,het FEI en haar nationale federaties.Zij hebben dit laten gebeuren.Zij hebben de ziel van de dressuur verkocht voor geld.Zij zijn de schuldigen.Er is een tijd geweest dat die iconen bijna de baas waren boven het clubbestuur.En het fEI liet maar gebeuren.Alhoewel ik in de hierbovenstaande reacties veel waarheid lees, vind ik toch dat Anky hier wel zwaar wordt aangepakt.Maar zij stelt wel een zeer belangrijke vraag waar de toekomst van de paardensport gaat van afhangen.En om alles samen te vatten in één zin. “”Wie had over 20 jaar geloofd dat dieren in het circus definitief zouden verboden worden?”” Het is 30 minuten voor twaalf vr gr ec

 • Desiree

  Frans Berings, Merel heeft wellicht geen prestaties geleverd op gebied van de hippische sport maar het lijkt erop dat ze wetenschappelijk onderlegd is, wat een veel betere ondergrond biedt om te oordelen over de kwestie waar Anky van Grunsven het nu heeft.

  Paardenwelzijn kan maar vanuit een oogpunt: namelijk die van het paard. En dan moet je kijken naar hoe paarden leven als ze niet overgeleverd zijn aan mensen. En dat zo optimaal mogelijk nastreven binnen de grenzen van het vermogen. Je kunt als mens niet altijd alleen maar nemen, je moet ook eens een keer wat brengen!

 • Merel

  Beste Frans Berings,

  Omdat mevrouw een autoriteit is moeten we alles wat ze zegt geloven? Gelijk op basis van autoriteit lijkt me vrij problematisch, jou niet?
  Ik ga puur inhoudelijk in op een van haar opmerkingen, ik haal de kennis van bewezen neurowetenschappen aan om haar te wijzen op allicht een denkfout of een assumptie. Bedoel we zijn nooit te oud om te leren.
  Mocht je het niet eens zijn ga dan inhoudelijk in op mijn verhaal.

 • Frans Berings

  Beste Eddy,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  De top dressuurruiters hebben allemaal een klassieke opleiding gehad en hebben zoveel rijkunstig gevoel ontwikkeld dat zij de jury kunnen laten zien wat ze graag willen zien.

 • Tineke

  Goh, zoveel reacties. En bij de artikelen over de verwaarloosde ponies en paarden: NIETS!

 • Renee

  Mw. Van Grunsven huldigt wel nogal ouderwetse aannames: ” Dieren zijn ondergeschikt aan mensen, vanwege hun instinct. Ze kunnen niet nadenken en herinneringen ophalen”.
  Fijn als je zoiets zo zeker weet….
  Mijn grootvader, geboren in 1904, was een wijs mens. Hij zei “Je kunt je hele leven mieren bestuderen,maar je weet meer als je een uur een mier zou zijn geweest.”

 • Floor van den Dungen

  Het gaat er niet om of je wedstrijd rijdt of dat je bitloos rijdt of dat je aan coaching doet met paarden of Natural Horsemanship nastreeft … Het gaat er uiteindelijk om of je iets doet met de juiste intentie vanuit je hart. En paarden willen graag werken en zij willen graag deelgenoot zijn van een samenwerking met de mens.

  Het gaat ook om de natuurlijke balans, waar alles in een samenwerking om draait, en die is toch wel een beetje zoek geraakt in onze maatschappij. Maar dat heeft tijd nodig om mensen daarvan bewust te maken.

 • H. Hegeman

  Hoge bomen vangen veel wind. Daarom vind ik het dapper van Anky dat zij haar nek uitsteekt en via dit artikel het welzijn van dieren/paarden actueel houdt. Zo lang we over het onderwerp blijven praten is de kans groot dat er veranderingen optreden. Laten we dan ook zo fair zijn en de boodschapper (Anky) niet dood schieten. Dat heeft zij niet verdiend!

 • Evie

  Ik schrik van wat Ankie hier zegt, hopelijk is het een misinterpretatie van haar worden.

 • Lin

  Maar niemand, werkelijk waar HELEMAAL NIEMAND die de moeite neemt om te reageren op berichten op horses.nl waar het echt om paardenleed gaat. Beste mensen die het beter weten dan Anky, kunnen jullie niet beter reageren op de dame uit Enschede waar (veel te laat) ernstig verwaarloosde paarden weggehaald waren?? Er moest er zelfs 1 afgemaakt worden.

  Verbijsterend vind ik dit. Als je zoveel met paarden op hebt, en het welzijn zo hoog in het vaandel hebt staan, begin dan bij het acute leed, waar dieren zelfs bij sterven zoals afgelopen week. Of is het makkelijker/leuker om weer op Anky te schieten? Dezelfde Anky overigens die haar toppers tot op zeer hoge leeftijd gewoon lekker gezond in de wei heeft lopen….

 • Sanne

  @18Renee…naar mijn idee is/was jou opa de enige die het hier bij het rechte eind zou hebben met die beredenering !

 • sven

  Er zijn altijd mensen die ergens wel wat van vinden, is nooit anders geweest. Zulke mensen lopen vooral rond in het paarden wereldje. Een ander doet het altijd slechter dan jezelf. Er is altijd wel wat op aan te merken. Jaloezie heerst in de paardenwereld zolang ik het ken. Blijf vooral door mekkeren mensen, maar zolang de paarden niet met bosjes omvallen vind ik niet dat men moet gaan muggenziften. Hier en daar gebeuren wel eens rare dingen, maar ongelukken en aanslagen zijn ook gebeurtenissen die men niet KAN voorkomen. Er zitten meer gekken buiten het gesticht dan erin ! Paardenwelzijn, muggenwelzijn,mierenwelzijn, slakkenwelzijn, struisvogelwelzijn, koeienwelzijn, hondenwelzijn, kanariewelzijn, varkenswelzijn, goudvissenwelzijn……………………MAN WAAR HEBBEN WE HET OVER?? Oh ja paardenwelzijn, ik denk dat we voor de werkverschaffing maar een paardenwelzijnwerkgroep moeten gaan oprichten om alle paardenwelzijnfanaten bezig te kunnen houden en ze het idee geven dat ze van nut zijn.

 • Nicoline Raimond

  Op de vraag ‘wie bepaalt wat dierenwelzijn is’, vind je binnen de ‘paarden(top)sport’ beslist geen betrouwbaar antwoord. Jouw trainingstechnieken zijn notabene zelf punt van discussie. Topsporters zelf geven in interviews aan dat ze pijn lijden, lichamelijke blessures oplopen, geestelijk in hoogspanning verkeren en ver boven hun grenzen uitstijgen om op het hoogste niveau te kunnen deelnemen. Wat jij doet Anky, is ‘sport’ met paarden. Een paard kan pijn hebben, net als mensen, maar zelf geen grenzen afdwingen in zijn afhankelijkheid van ons. ‘Paarden zijn ondergeschikt aan mensen en moeten maar gehoorzamen’. Tegelijkertijd zet je mensen weg die dierenwelzijn aan de orde stellen. Of je bent naïef of je neemt je toehoorders niet serieus. Sport met paarden is een miljoenen business met een enorme status waarbij alle middelen zijn geoorloofd. Hoe goed de paarden ook begeleidt worden, het gaat gepaard met zware geestelijke en lichamelijke inspanning, blessures, verwondingen, overmatig stress, uitputtingsverschijnselen, uitval, revalidaties etc. Het is de keurslager vragen of zijn vlees vóór het op je bord ligt wel een goed leven heeft gehad. We lezen de succes verhalen, maar van de honderden gesneuvelden en de duizenden paarden die dit niveau niet halen maar toch dagelijks een uitputtingsslag leveren hoor zeer weinig. Dat je paarden wel 30 worden, wat dat zegt? Dat paarden een enorm aanpassingsvermogen hebben, net als sommige mensen in de grotemensenwereld. Nelson Mandela is ook 95 jaar geworden waarvan 27 jaar in gevangenschap. En menig Holecaust slachtoffer kan de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog nog navertellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

"Ik vind het fijn om de Paardenkrant te lezen en alle mooie foto's te bekijken. De verhalen zijn toch anders dan dat je online leest.' Renate van Uytert
Haal meer uit je Paardenkrant abonnement. Activeer je account en lees ook alle Premiumberichten!