Ga naar hoofdinhoud

Anky in de Telegraaf: ‘Hoe kom ik hier weer uit?’

"We zijn deze week weer opgeschrikt door aanslagen op onschuldige burgers. Ik ben er elke keer weer van ondersteboven", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. "Je hoort vaak de reactie: ’We moeten gewoon doorgaan.’ Die opmerking lijkt rechtstreeks uit de wereld van de topsport te komen."

“De meeste topsporters gaan altijd door. Dat wordt ook weleens tegen ze gebruikt. Het kan hard overkomen als sporters per sé het strijdperk willen betreden, terwijl er sterfgevallen, aanslagen of rampen te betreuren zijn. Maar daar zit een bijzondere filosofie achter. Ik denk dat iedereen daar in het ’gewone’ leven iets aan kan hebben.”

Positieve tijden

“Je leert als topsporter om zo ingesteld te zijn dat je nooit lang in de put blijft zitten. Na een slecht moment popt de gedachte bijna automatisch op: ’Hoe kom ik hier weer uit?’ Dat kan best een tijdje duren, soms zelfs maanden of zelfs nog langer. Maar iedereen weet dat er bijna altijd weer positieve tijden komen, dat zaken veranderen en dat het geluk ook jou weer een keer vindt.”

Terugvechten

Als voorbeeld noemt Anky het herdenkingsconcert van Ariana Grande. “Zij had het loodzwaar. Ze dook een paar dagen onder. En ze kwam sterker terug dan menigeen kon vermoeden. Ze bleef niet hangen in haar (terechte) ellende, maar besloot haar passie, namelijk zingen, in te zetten om terug te vechten.”

Uitgeteld en verslagen

“Dat is hoe topsporters het vaak ook ervaren. Je ligt op de grond, uitgeteld en verslagen. Dat hoeft niet altijd letterlijk te zijn. Dat kan ook in geestelijk opzicht, omdat bijvoorbeeld je land een ongelofelijke tegenslag te verduren heeft. Maar in plaats van in een hoekje te blijven zitten – een topsporter neemt daar echt af en toe plaats – staat hij of zij op, vermant zich en gaat de strijd weer aan.”

Mooie dingen

“Ik heb het zelf ook zo vaak meegemaakt. Dat ik in de put zat en geen uitweg meer zag. Maar dan zat ik op Bonfire, Salinero of een van al die andere prachtige paarden die ik mocht rijden en dan wist ik dat er altijd mooie dingen in het leven blijven bestaan. Het is geweldig om te zien dat je met jouw passie andere mensen kunt motiveren om ook het beste uit hun leven te halen.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook