Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Je kunt nooit ’een beetje’ paardrijden’

Anky van Grunsven. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl

"Er was de afgelopen tijd genoeg te mopperen in de Nederlandse sport. Ik breek daar even mee op deze plaats”, aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. "Aankomend weekend staan namelijk de open manege-dagen op het programma en daar wil ik iedereen voor uitnodigen. Maar liefst 120 maneges stellen hun deuren open en bieden een gratis paardrijles aan. Op zo’n buitenkans wil ik iedereen graag wijzen.

“Ik vind het supermooi als er meer mensen gaan paardrijden. Geloof me, de wereld ziet er mooier uit vanaf een paardenrug. Waarom? Omdat je bij paardrijden het allerbeste uit jezelf moet halen.”

Consequent, eerlijk en oprecht

“Een paard geeft namelijk onmiddellijk feedback. Dus je moet alert en geconcentreerd zijn. Vriendelijkheid is welkom, maar het draait vooral om consequent, eerlijk en oprecht gedrag. Een paard zal dergelijk gedrag belonen met gehoorzaamheid en een mooi kameraadschap.”

Connectie met paarden kwijt

“Helaas is het merendeel van de bevolking de connectie met paarden kwijt. De tijden zijn veranderd. Vroeger waren er volop boerenzonen en dochters, die het paardrijden met de paplepel ingegoten kregen. Dat is geweest. In deze moderne tijd weet bijna niemand meer hoe op een natuurlijke manier met een paard om te gaan.”

Veel energie of even geen zin

“Daarom is het goed om het te leren op een manege. Daar zit de kennis. En daar kan je aan de hand van professionals stukje bij beetje leren waar het in de paardensport om draait. Want het is inderdaad iets anders dan een tennisracket uit je tas halen. Een paard heeft een karakter. En is misschien druk, omdat hij veel energie heeft. Of hij heeft even geen zin. Dat kan allemaal in onze sport.”

Schakelen en ontdekken

“Degenen die van puzzelen houden, komen daarom volop aan bod. Want het is voortdurend schakelen en ontdekken, voordat je het gevoel hebt dat je een paard kunt besturen. Sterker, ik kan toch best paardrijden, maar ik heb voor mijn gevoel ook nog steeds momenten dat ik bijleer.”

Ultieme gevoel

“Het allermooiste om te ervaren is dat je nooit ’een beetje’ kunt paardrijden. Je moet dat met honderd procent aandacht en concentratie doen. Wat je ervoor terugkrijgt, is het ultieme gevoel na een goede training. De endorfines gieren door je lijf.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook