Ga naar hoofdinhoud

Australisch paardencentrum ontsnapt aan vlammenzee

Brand paardencentrum AustraliëHet Australian Equine Behaviour Centre van Andrew McLean is op het nippertje ontsnapt aan de vlammenzee van de grote bosbranden in Australië. De afgelopen vier dagen woedden er grote branden in Victoria, waar het paardencentrum gevestigd is. De omgeving van het Australische paardencentrum is veranderd in een zwart geblakerd landschap. Door goede voorbereidingen is het gelukt te ontsnappen aan de vuurzee.

Volgens een woordvoerder van het Australische paardencentrum “is er momenteel geen acute bedreiging meer, maar voor duizenden mensen is dit een enorme ramp. Een aantal paarden van onze buren zijn naar hier verhuisd als gevolg van gebrek aan voer en bescherming. Degenen die op het Australian Equine Behaviour Centre zijn gebleven om eigendommen en paarden te beschermen, worden gezien als echte helden.”

Afgelopen week kwam er een waarschuwing binnen over een toename van het aantal vuurhaarden in de buurt van Victoria. Het paardencentrum trof meteen goede voorbereidingen. Alle 31 paarden werden naar de binnenrijbaan en de stallen verplaatst. Door het oppompen van water werden de gebouwen nat gehouden, wat constant herhaald moest worden.

“We waren er niet van doordrongen dat de branden fataal konden zijn. Iedereen heeft enorme moed getoond tijdens het gevecht tegen het vuur om ons bezit te beschermen. Af en toe was de rook zelfs zo dik, dat we nauwelijks iets konden zien of konden ademen. Geen enkel moment hebben we de paarden verlaten. De elektriciteit deed het niet meer en daarom waren generatoren en motorpompen essentieel. De telefoonlijn was dood, wat betekende dat er geen mogelijkheid was om hulp op te roepen”.

Wetenschapper Andrew McLean is regelmatig in Nederland. Hij was meerdere malen te gast op het Global Dressage Forum, daar gaf hij onder andere de presentatie ‘learned helplessnes’. Ook hielp hij bij de samenstelling van het boek ‘Bewuster Paardrijden’. Ondanks de omstandigheden komt hij in maart waarschijnlijk toch naar Nederland voor het geven van een cursus op Academy Bartels.

Bron: Academy Bartels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.