Ga naar hoofdinhoud

Australische topjockey gediskwalificeerd door wedfraude

De 43-jarige topjockey Nash Rawiller werd afgelopen woensdag door de Hong Kong Jockey Club schuldig bevonden aan fraude met weddenschappen op twee gronden. Het leverde Rawiller een schorsing op van 15 maanden per grond (die overigens eenmaal wordt uitgevoerd) die onmiddellijk inging. Rawiller is sinds vier jaar in Hong Kong werkzaam en stond op de derde plaats van het jockeykampioenschap dit seizoen.

Het is voor jockeys verboden om te wedden op paarden. Vastgesteld werd dat Rawiller twee keer geld of andere geschenken heeft aanvaard om tips te geven over paarden die hij reed en dat hij bij diverse gelegenheden interesse had in weddenschappen op paarden c.q. op paarden heeft gewed door tussenkomst van mensen die hij kende.

Onderzoek gestart na rapport Hong Kong Jockey Club

De stewards startten het onderzoek afgelopen dinsdag nadat zij een rapport van de veiligheids- en integriteitsafdeling van de Hong Kong Jockey Club ontvingen die eerder op de dag Rawiller interviewden. De directeur van de HKJC, Andrew Harding, zei dat de overzeese autoriteiten voor paardenraces op de hoogte zijn gebracht en dat de club geen commentaar zou geven op de details van het onderzoek.

High tech onderzoek

The Jockey Club heeft technologie ontwikkeld om gegevens te verzamelen voor illegale goksites en heeft een steward daarvoor in diens wiens taak het is om op verdachte gokpatronen te letten. CEO Hong Kong Jockey Club Winfried Engelbrecht-Bresges: “Mensen moeten weten dat we een extreem krachtig systeem hebben en dat we dingen kunnen ontdekken die anderen misschien niet kunnen. Wij volgen zowel legale als illegale gokmarkten in Hong Kong en in de rest van de wereld en we hebben daardoor een patroon geïdentificeerd waarmee wij voldoende bewijs hebben verzameld om een onderzoek naar Rawiller te starten.”

Illegale CITIbet

Het belangrijkste Jockey Club onderzoek richt zich op het illegale CITIbet. Dat is een grotendeels ongereguleerde door middel van deskundigen uitgevoerde uitwisseling van informatie, waarbij bij CITIbet aangesloten rekeninghouders in principe kunnen wedden op het verlies van paarden.

50 miljard dollar

Een jaar geleden schatten leden van de Jockey Club dat CITIbet jaarlijks 50 miljard dollar illegaal heeft geïnd, dat haar grootste afzetmarkt in Hongkong is en dat haar grootste groeigebied aan klanten de Zuid-Chinese provincie Guangdong is, waar gokken illegaal is.

Sam Clipperton vervangende jockey

Door de beslissing afgelopen woensdag kreeg de 24-jarige jockey Sam Clipperton een telefoontje van trainer John Size om zijn favoriet Mr. Stunning te rijden. De planning was dat Nash Rawiller hem zou rijden net als afgelopen december. Het geeft Clipperton de kans van zijn leven om in de Group 1 ren de Chairman’s Sprint Prize te schitteren.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook