Ga naar hoofdinhoud

Autumn Desert Trail in stuifzandgebied gaat toch door

Foto: Staatsbosbeheer

Hippisch Drenthe is er in geslaagd om de Autumn Desert Trail in het grootste stuifzandgebied van het Noorden toch door te laten gaan. Omdat Staatsbosbeheer de organisatie van het evenement in Appelscha niet rond kreeg, dreigde het na zes succesvolle edities te worden afgeblazen.

Hippisch Drenthe, het Recreatieschap Drenthe hebben nu samen met Staatsbosbeheer de schouders eronder gezet. De opzet is dat het Nationaal Park Het Drents-Friese Wold elk jaar twee dagen wordt opengesteld voor ruiters zodat zij buiten de gangbare ruiterpaden kunnen rijden in de Kale Duinen, het grootste stuifzandgebied van Noord-Nederland. Honderden ruiters maken gebruik van die mogelijkheid en zullen op 28 en 29 oktober over de zandvlaktes mogen galopperen.

Nuttige taak

Daardoor dragen zij tevens bij aan het beheer van het landschap en verrichtten ze een nuttige taak door in het gebied te rijden. Want de vlaktes groeien langzaam dicht met bomen. Dankzij het omwoelen door de paardenhoeven wordt bebossing voorkomen en wordt er op natuurlijke wijze voor gezorgd dat bijzondere planten en mossen in het gebied kunnen groeien.

Zuidhelling

Het stuifzandgebied lijkt een beetje op een woestijn. Dat klinkt misschien raar voor Nederlandse begrippen maar op de zuidhelling kan de temperatuur ’s zomers oplopen tot 60 graden Celsius en ’s nachts afkoelen tot het vriespunt.

Bron: Drachtster Courant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook