Ga naar hoofdinhoud

Belgisch bedrijf verlost paarden van artrose

Een bedrijf uit het Belgische Gent is erin geslaagd via stamceltherapie paarden met artrose te genezen en dat is een wereldprimeur. Een kwart van alle paarden heeft er last van, vaak door het vele springen of door overbelasting.

In België lopen er ongeveer 300.000 paarden rond. Een kwart daarvan heeft last van artrose. Bij Global Stem cell Technology (GST), een biomedisch bedrijf uit Gent, hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden.

Wereldprimeur

Na vijf jaar onderzoek stelt het Belgische bedrijf een wereldprimeur voor. “We halen stamcellen uit het bloed van gezonde paarden en behandelen die op een speciale manier, zodanig dat de cellen weten welk weefsel hersteld moet worden. Dan worden die ingespoten in een beschadigd gewricht van paarden met artrose”, zegt Jan Spaas, CEO van GST.

78 procent van de behandelde paarden bleek achteraf geen last meer te hebben van ontstoken gewrichten. De therapie is getest in samenwerking met de dierenkliniek van de Universiteit Gent.

Kosten

De stamceltherapie moet wel nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie, maar er is wel al interesse uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Een behandeling zal tussen de 1.000 en 2.000 euro kosten.


 

Bron: VTM

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.