Ga naar hoofdinhoud

Bert Romp liet anderen schitteren in de ring

Update
Bert Romp voor foto Mr Blue Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bert Romp is overleden. De springtrainer raakte gisteren bij het laden van een paard ernstig gewond. Zoon Ruben Romp laat aan Horses.nl weten dat alles in het werk is gesteld om zijn vader te redden, maar het mocht niet meer baten. Vandaag is de 59-jarige Romp overleden. 

Bert Romp maakte deel uit van het team dat op de Olympische Spelen in Barcelona (1992) goud won. Dat leverde hem overigens geen officiële medaille op, door de toen geldende regels kregen alleen de drie  teamruiters met de beste resultaten (Jos Lansink, Piet Raijmakers en Jan Tops) een medaille omgehangen. Bij thuiskomst in Nederland was er alsnog een ‘zelfgemaakte’ Olympische medaille voor Romp. De grootste successen boekte Romp als ruiter met Renville (v. Courville), Waldo (v. Koopman), Burg’s Samantha (v. Silvester) en Mr Blue (v. Couperus).

Bondscoach

Daarnaast was Romp van 2000 tot 2004 bondscoach van de Nederlandse springruiters. ‘Zijn’ team werd vierde op de Olympische Spelen in Athene (2004).

Alle drie de zonen van Bert Romp, Remon, Ruben en Jesper, zijn actief in de springsport.

Paardenman uit passie

Bert Romp was een paardenman uit passie. “Niemand begint met de paardensport omdat ‘ie zakenman is. Je begint eraan omdat je gek bent van de sport”, zei Bert Romp toen hij eind 1994 werd geïnterviewd voor het boek ‘Olympische Sporen’. “Dat zit in je en dat gaat nooit meer weg. Ook niet als het later om veel geld gaat.”

Met alle geweld een pony

Voor Romp begon de passie op zeer jonge leeftijd. Als klein jochie in het Groningse Veendam wilde hij al met alle geweld een pony. Maar zijn ouders hadden niets met paarden en trachtten hem van zijn plan af te brengen. “We hadden in de garage een ongebruikte smeerput. Ik had het me al helemaal uitgedacht. De pony kon het trapje op en af en ik zou er een hekje voor zetten. Toen heb ik tegen m’n ouders gezegd: mijn pony kan wel in de smeerput.”

Henk Nooren

Bert Romp volgde zijn opleiding in Deurne en bracht belangrijke jaren door onder de begeleiding van Henk Nooren. Met Renville vierde hij zijn eerste grote successen (onder meer tweede in de GP van Den Bosch (’85), tweede in de Wereldbekerkwalificatie van Antwerpen (’85) en winnaar van het Benelux-kampioenschap.

Bestolen

Met Waldo kwalificeerde Romp zich voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. De combinatie sprong het hele landenkampioenschap, maar door een toen geldende regel konden alleen de drie beste ruiters van het team een gouden medaille incasseren. Een Olympische schande, die hem thuis in Riel een zeer warm welkom en een zelfgemaakte gouden medaille opleverde. De regel die het vierde teamlid uitsluit van medailles is direct weer afgeschaft, maar ging Romp niet in de koude kleren zitten, zo blijkt ook uit het interview in ‘Olympische Sporen’. “Het dringt later pas tot je door dat er niet zó veel mensen zijn die goud winnen op de Olympische Spelen. En dat jij dan níet de boeken ingaat als winnaar van een gouden medaille. (….) Dan voel je je toch min of meer bestolen.”

Burg

De hengst Mr Blue werd groot onder Bert Romp en verbond hem met werkgever Sjors Burg. Voor diens stal was Bert Romp lange tijd zeer succesvol, onder meer ook met Burg’s Samantha. In 2000 trad Romp in dienst van de KNHS als bondscoach van de springsenioren. In deze functie ging Romp met het Nederlandse team onder meer naar de Olympische Spelen in Athene. Eind 2003 nam Romp zelf ontslag als bondscoach. Hij wilde zich verder ontwikkelen als coach en begeleider van springruiters en trad in dienst van Stoeterij Duyselshof.

Winst op Indoor Brabant

Bert Romp is altijd actief gebleven in de rol van coach, hij stelde anderen – zijn klanten – in staat om in de ring te schitteren. Zelf schitterde hij nog één keer in het zadel, door op Indoor Brabant 2017 op sensationele wijze een pittige springrubriek voor oudere ruiters te winnen.

Bijzonder aardig en goed mens

Met Bert Romp verliest de paardensport niet alleen een geweldige vakman, maar ook een bijzonder aardig en goed mens. De redactie van Paardenkrant-Horses.nl wenst zijn familie en vrienden heel veel sterkte bij de verwerking van dit grote verlies.

Bert Romp door de jaren heen

Bert Romp op Indoor Brabant 2017 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp op Indoor Brabant waar hij won van zijn leeftijdsgenoten Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp met Joep Bartels in Athene Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp met zijn team in Athene Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp als bondscoach Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp wordt in zijn rol als bondscoach geïnterviewd Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp voor foto Mr Blue Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bert Romp met Samantha Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Bert Romp met Mr Blue Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

14 reacties op “Bert Romp liet anderen schitteren in de ring

 • Marcel Dufour

  Wat een verschrikkelijk nieuws.
  Deze klap is gigantisch en compleet onverwacht.
  Bert was nog steeds in de bloei van zijn leven.

  Heel veel sterkte voor de familie.

 • Erna Berger

  Ongeloof, heel veel sterkte voor familie en vrienden.

 • Mikael

  Even geen woorden, stilte…verbijstering

 • Gabriëlle

  wat een triest nieuws, een groot verlies voor de paardensport. Heel veel sterkte voor de familie

 • Pim Koudijs

  Met totale verbijstering kennis genomen van het tragische overlijden van Bert Romp. Paardenman, top ruiter en schoolvoorbeeld voor velen. Geen woorden voor….. wat rest is de stilte

 • Leon vd Ende

  Groot verlies in de springsport!Familie en Vrienden heel veel sterkte

 • Anjo en Etienne Estourgie

  Afschuwelijk, ongeloof, aangedaan, geen woorden voor… puur verdriet!
  Wij verliezen in Bert een groot voorbeeld ruiter vol passie voor de paardensport.
  Heel, heel veel sterkte voor eenieder die met dit verdriet zal moeten dealen!
  Vooral zijn gezin, naaste familie en vrienden!!

 • Henk Bom

  Familie Romp gecondoleerd met dit grote verlies , in de bloei van zijn leven weggerukt van deze wereld.Heel veel sterkte met dit grote verlies .

 • Maarten Dijkerman

  Wat een tragedie!
  Een aimabel mens en eersteklas paardenman is niet meer.
  Al in deurne een voorbeeld,wilden we rijden zoals jij iedereen oefenen maar nooit gelukt!
  Al een held in groningen later nationaal en internationaal een trendsetter voor stylistisch en licht rijden!
  Rust zacht oude strijder.
  Heel veel sterkte familie en naasten.

 • Mirjam Molenaar

  Even stil ,totale ongeloof.
  Familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verdriet

 • Karel de Lange

  Een werkelijk groot verlies. Met Mr. Blue moest hij eerst een hele serie wereldbekerwedstrijden winnen alvorens men dit paard, vanwege zijn Araberbloedvoering en die nu tot de best verervende hengsten behoort, voor Nederland wilde goedkeuren. De OS van Barcelona waren overigens niet in 1994 maar in 1992.

 • frank tuerlings

  wat erg ik schrok er van veel sterkte voor de rest van de Fam

 • J. Viet

  Wat een bizar ongeluk en grote schok. Heel veel sterkte voor de familie.

 • lauber stefan

  einer der Besten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook